Honda’nın Gebze’deki fabrikası neden kapandı? Fabrikayı devralan HABAŞ ne yapacak?

featured

24 yıldır Türkiye’de otomobil üretimi yapan Honda, Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki fabrikasını kapatma kararı aldı. Dünya otomobil devinin aldığı karar sonrası ise muhalefet kararı hükümete bağlayarak eleştirilerde bulundu. Ancak Honda’nın aldığı bu kararının arkasında tamamen şirketin iç dinamikleri ile ilgili birçok neden bulunuyor.

HONDA’NIN KARARI EMİSYONDA GİZLİ

Honda’nın Türkiye ve Avrupa’dan çekilmesindeki ana karar aslında emisyonda gizli. Honda emisyon değerleri baskısı ve bundan dolayı elektrikli modellere yoğunlaşacağı için bu kararı alarak İngiltere ve Türkiye’den Asya‘ya geri çekildi. Yani Honda’nın kararında hükümetle ya da Türkiye ile ilgili bir sebep bulunmuyor.

DÜŞÜK ÜRETİM VE SATIŞ HACMİ ETKİSİ

Honda’nın Türkiye ve Avrupa’daki üretimi durdurma kararını değerlendiren Japon finans ve otomotiv uzmanı Osamu Katayama, çekilme nedenlerinden ilkini düşük üretim ve satış hacmini gösterdi, ikinci nedeninse Honda otomobillerinin, Avrupa’da uygulanan yüksek çevre güvenliği standartlarını tam olarak karşılayamaması olduğunu kaydetti.

FABRİKA HABAŞ’A DEVREDİLDİ

Öte yandan Katayama “Toyota’nın hem Türkiye’de, hem de İngiltere’de otomobil üretmeye devam edeceği ve oralardan çekilme niyetinde olmadığı bilgisine sahibim” dedi.

Açıklamaya göre Honda Türkiye, Gebze’deki tesisini HABAŞ Topluluğuna devredecek. HABAŞ, geçtiğimiz mart ayından bu yana tesislerde Honda’nın üretimini sürdürüyordu. Fabrikayı devralan HABAŞ’ın önümüzdeki dönemde tesiste nasıl bir faaliyet yürüteceğine dair henüz bir açıklama yapılmadı.

HABAŞ GRUBU NE İŞ YAPIYOR?

HABAŞ, tibbi ve endüstriyel gaz, elektrik, çelik, tüp, ağır makine, üreticisi, LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ve CNG (sıkıştırılmış doğal gaz), LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) dağıtıcısı, deniz taşımacılığı ve liman hizmeti veren bir kuruluştur.

LPG dağıtımında önde gelen firmalardandır. Dolum ve depolama tesisleri, deniz terminalleri, LPG gemisine sahiptir.

Yılda 3 milyon ton çelik üretmekte, beş kıtaya ihracat yapmaktadır. Demir-çelik tesisi İzmir Aliağa’da bulunur. Elektrik üretiminde doğalgaz (240 MW) ve fuel-oil ile çalışan (36 MW) olmak üzere toplam 300 Mwh kurulu güce sahiptir.

Grubun kurucusu, 1956 yılında İstanbul Topkapı’da sıvı oksijen fabrikası kuran Hamdi Başaran’dır. 1967 yılında sıvı azot, oksijen ve argon üretimine başladı. 1997 yılında özelleştirilen Anadolubank satın alınmış, üç olan şube sayısı artırılarak 88 adete çıkarılmıştır.

Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş., grubun ana şirketidir.

HABAŞ KİMİN?

Habaş’ın patronu Mehmet Rüştü Başaran’dır.

Mehmet Rüştü Başaran, babası Hamdi Başaran tarafından “Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Fabrikası” adı ile 1956’da temelleri atılan HABAŞ Topluluğu’nun başında bulunuyor. HABAŞ Türkiye’nin en büyük sınai ve tıbbi gaz üreticisi, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) dağıtıcısı. Deniz terminalleri, depolama ve dolum tesisleri, LPG gemisi ile HABAŞ, LPG sektörünün de önde gelen kuruluşları arasında yer alıyor. HABAŞ aynı zamanda yıllık 3 mlyon ton olan çelik üretim kapasitesi ile Türkiye’nin önemli yatırımcıları arasında.

HABAŞ topluluğu tarafından 1997 yılında Özelleştirme İdaresi’nden satın alınan Anadolubank da şu anda 80 şube ile Türkiye genelinde faaliyet gösteriyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir