Hiroşima: Atom bombası fikri nasıl ortaya çıktı?

featured

 

6 ve 9 Ağustos 1945’te Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hava Kuvvetleri’nin bu şehirlere attığı atom bombaları sebebiyle en az 70 bin kişi hayatını kaybetti; Japonya‘nın II. Dünya Savaşı’nda teslim olmasına neden oldu.

Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının serüveni Alman Fizikçi Albert Einstein’a kadar uzanıyor. Avrupalı ve Kuzey Amerikalı bilim insanlarının geliştirmek için 6 sene uğraştığı bu silahlar tam 10 ton nükleer patlayıcıyla Japon İmparatorluğu’nun sonunu getirdi.

Nükleer çalışmalar ve Einstein’ın uyarısı

II. Dünya Savaşı başlamadan hemen önce Einstein, ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt’e gönderdiği mektupta atom moleküllerinin parçalanmasının büyük bir yıkıcı etki yarattığından bahsetmiş ve Nazi Almanyası’na karşı uyarmıştı. Mektupta, atomla ilgili o dönemde yapılan çalışmaların yeni nesil bir nükleer bombanın bulunmasıyla sonuçlanabileceği bildiriliyordu. Bu gelişme sonrası Roosevelt, Uranyum Danışma Konseyi’ni kurdu.
Tarihler 7 Aralık 1941’i gösterdiğinde Japon savaş uçakları ABD’nin Büyük Okyanus kıyısındaki Pearl Harbour limanını bombaladı. Bu saldırıdan bir gün sonra Washington yönetimi II. Dünya Savaşı’na girdiğini açıkladı.

Manhattan Projesi

Einstein’in uyarısı sonrası ABD, Almanların elinde atom bombasına benzer yapıda büyük bir kitle imha silahı olduğunu düşünüyordu. Bu sebeple Ağustos 1942’de ABD resmi olarak çok gizli bir atom bombası projesine başladı. Bu programa, Manhattan Projesi adı verilmişti ve iki milyon dolar bütçe ayrılmıştı.
1943’te New Mexico eyaletindeki Los Alamos laboratuvarının başına bilim insanı Robert Oppenheimer getirildi. Manhattan Projesi’nin direktörü olan Oppenheimer ABD, İngiltere, Kanada ve Nazi Almanyası’ndan kaçan Avrupalı fizik dehalarıyla atom bombası projesini başlattı.

Oppenheimer’ın ekibi yaklaşık iki senelik bir çalışma sonucu atom bombasının yapımını tamamladı. Oppenheimer’a o dönemde 5 bin 700 kişilik bir ekip eşlik ediyordu. ABD, 16 Temmuz 1945’te New Mexico çölünde ilk denemeyi gerçekleştirdi.

Atom bombasının yapımı esnasında ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt 12 Nisan 1945’te vefat etti. Yerine ABD Başkanı seçilen Harry S. Truman çalışmaları yakından takip ediyordu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir