Adı ‘tutturamayan anketçi’ye çıkan Özer Sencar, kadına şiddeti de hükümete bağladı

Tutarsız anket sonuçlarıyla gündemden düşmeyen CHP destekli anket firması Metropoll, Türkiye'de kadına şiddet anketi yaptı. Kadına şiddette pek çok Avrupa ülkesinin gerisinde yer alan Türkiye'de, şiddetin kaynağı olarak ise AK Parti hükümeti gösterildi.

featured

15 Temmuz darbe girişiminin hemen öncesinde yaptığı “Darbecilerin Yargılanmasını Doğru Buluyor musunuz? Darbe Olsa Sokağa Çıkar mısınız?” anketleri ile FETÖ adına nabız yokladığı iddia edilen Metropoll Araştırma’nın sahibi Özer Sencar, “istenileni verdiği” anketlerine devam ediyor.

Darbe girişimi sonrası FETÖ’cü Enes Kanter’in babasıyla birlikte FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve serbest bırakılan Özer Sencar’ın, son dönemlerde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olması için yürütülen operasyonun anket ayaklarından olduğu iddia ediliyor.

TÜRKİYE’DE KADINA ŞİDDET ANKETİ

Sencar’ın sahibi olduğu anket şirketi MetroPOLL’ün “Türkiye’nin Nabzı Mart 2022” raporu araştırmasına katılan seçmenlerin yüzde 31,4’ü şiddetin, kadınlar için en büyük problem olduğunu belirtti. Araştırmada en fazla oyu alan bir diğer sorun ise eğitimsizlik oldu.

 

KADINA ŞİDDETİN SORUMLUSU OLARAK HÜKÜMETİ GÖSTERDİ

Metropoll’ün yaptığı araştırmaya katılan seçmenlerin yüzde 46’sı ise, kadınlara uygulanan şiddet ve ayrımcılıkta hükümetin çok sorumlu olduğunu söyledi.

Kadına şiddet meselesinde hükümeti sorumlu tutan seçmen kitlesi ise HDP ve CHP ağırlıklı.

HDP’nin seçmeninin yüzde 70,6’sı Türkiye’de kadına yönelik şiddette AK Parti hükümetinin çok sorumlu olduğunu savunuyor. Bu alanda HDP’nin hemen ardından yüzde 70 ile ana muhalefet partisi CHP’nin seçmen kitlesi geliyor.

GERÇEK NE?

Kadına şiddet meselesi ne yazık ki tüm dünyanın ortak sorunlarının başında geliyor. Türkiye’deki kadına şiddet istatistikleri ile Avrupa verileri karşılaştırıldığında pek çok Avrupa ülkesinin Türkiye’den önde olduğu görülüyor.

AB’de 15 yaşından büyük her 3 kadından 1’inin (yaklaşık 62 milyon) “partnerleri ya da üçüncü erkeklerin” fiziksel ya da cinsel şiddetine maruz kaldığı; yüzde 8’inin ise fiziksel ve cinsel şiddeti son 12 ayda gördüğü biliniyor.

AB’de kadının en çok şiddet gördüğü ülkeler Danimarka, Finlandiya ve İsveç. Kadına şiddetin en az olduğu ülkeler ise Polonya, Avusturya ve Hırvatistan.

28 AB üyesi ülke arasında 15 yaş ve üzerindeki kadınların şiddete maruz kalma oranları şöyle:

Avusturya: Yüzde 20, Belçika; Yüzde 36, Bulgaristan: Yüzde 28, Kıbrıs: Yüzde 22, Çek Cumhuriyeti: Yüzde 32, Almanya: Yüzde 35, Danimarka: Yüzde 52, Estonya: Yüzde 33, Yunanistan: Yüzde 25, İspanya: Yüzde 22, Finlandiya: Yüzde 47, Fransa: Yüzde 44, Hırvatistan: Yüzde 21, Macaristan: Yüzde 28, İrlanda: Yüzde 26, İtalya: Yüzde 27, Litvanya: Yüzde 31, Lüksemburg: Yüzde 38, Letonya: Yüzde 39, Malta: Yüzde 22, Hollanda: Yüzde 45, Polonya: Yüzde 19, Portekiz: Yüzde 24, Romanya: Yüzde 30, İsveç: Yüzde 46, Slovenya: Yüzde 22, Slovakya: Yüzde 34, İngiltere: Yüzde 44…

TÜRKİYE’DE DURUM

Türkiye genelinde yaşamlarının herhangi bir döneminde cinsel şiddete maruz kalmış kadınların oranı yüzde 12, fiziksel şiddete maruz kalmış olanların oranı ise yüzde 36. En az bir kez evlenmiş ve yaşamının herhangi bir döneminde eşinden ya da birlikte olduğu kişiden şiddet gören kadınların oranı ise kentte yüzde 35, kırda yüzde 38… İstatistiklerin bölgelere göre dağılımı ise şöyle: Marmara: Yüzde 30, Ege: Yüzde 37, Batı Anadolu: Yüzde 42, Orta Anadolu: Yüzde 43, Akdeniz: Yüzde 37, Batı Karadeniz: Yüzde 34, Doğu Karadeniz: Yüzde 27, Kuzeydoğu Anadolu: Yüzde 39, Ortadoğu Anadolu: Yüzde 32, Güneydoğu Anadolu: Yüzde 33.

KADES ETKİSİ

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde Türkiye’nin Avrupa ülkeleri tarafından örnek alınan ve Fransa’da uygulamaya başlanan KADES sayesinde oldukça yol aldığı biliniyor.

Kadına şiddetle mücadelede önlemlerini artıran İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile “5 milyon erkeğe eğitim verilmesi, elektronik kelepçe sayısının 1500’e çıkarılması, 5 milyon KADES uygulaması indirme sayısına ulaşılması, kadın konukevi sayısının arttırılması, 110 bin kolluk personeline eğitim verilmesi” gibi adımları da faaliyete geçirdi.

Fransa’da kadınların yüzde 81’i tacize uğruyor! Çareyi KADES’te buldular…

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir