Hayvanseverler #haydi uygulamasına tam not verdi

featured

Geçtiğimiz günlerde Satın alma sahiplen mesajıyla, sokaktan sahiplendiği köpekleriyle birlikte fotoğraflarını yayınlayan Bakan Soylu, çok sayıda insana ve kuruma örnek olacak bir uygulamaya daha imza atarak, #haydi uygulamasını hayata geçirdi.

İçişleri Bakanlığınca, çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçların önüne geçmek ve bu konudaki duyarlılığı artırmak amacıyla hayata geçirilen “Hayvan Durum İzleme” (HAYDİ) mobil ihbar uygulaması, hayvanseverlerden yoğun ilgi gördü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz aylarda yapmış olduğu açıklamada hayvana yönelik şiddeti önlemek için başlatılacak #haydi uygulamasının Eylül ayı başında hayata geçeceği müjdesini vermişti.

Açıklanandan daha erken sürede yazım aşaması tamamlanan uygulamayla ilgili Süleyman Soylu’nun konuşmasından satır başları:

“Bu uygulamayla ilgili daha önce uyuşturucu ihbarlarıyla ilgili geliştirdiğimiz uygulamada olduğu gibi, kadına şiddette kullandığımız yazılımla ilgili ‘Haydi’ uygulamasıyla cep telefonuna indirdikten sonra sistemimize kaydoluyor. Doğa ile ilgili ise veya hayvana karşı suçsa ona göre seçiliyor. İstenirse fotoğraf eklenerek sistem üzerinden otomatik olarak yollanılıp ihbar tamamlanıyor.”

”İhbarlar cep telefonuma geliyor”
Bu esnada özellikle irtibat kurdum tabi hayvan dostlarıyla. Onlar da bana çok ihbarda bulunuyorlar. Bugün onların da ortaya koyduğu hassasiyeti, biraz sonra bahsedeceğim hayvan dövüşü gibi hiç insanımızın yapmaması gereken, bunları neredeyse bir kumar unsuru olarak kullanmak gibi insanlık dışı davranışla ilgili ihbarlar benim cep telefonuma geliyor. Bana geliyor, ben de hemen emniyet genel müdürümüzle, jandarma genel komutanımızla takip ediyoruz. Bunu da nasip olursa bir sistem haline getiriyoruz. Şu noktaya özellikle vurgulamak isterim. Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğü’nün görev tanımı; hayvanı ve çevrenin doğaya karşı işlenen suçlarla ilgilidir. Hayvanlara yapılan suç kapsamına giren şiddet, bazen haber bültenlerinde gördüğümüz görüntüler, hayvanları kasten yaralama, işkence veya biraz önce bahsettiğim hayvan dövüşü gibi suçlar bu birimin görev tanımı içerisindedir.

17 günde binlerce hayvanseverin indirip kullandığı uygulamaya gelen ihbarlara emniyet müdürlüğünden hemen dönüş sağlanması, uygulamanın hayvanseverlerden tam not almasına neden oldu.

Sosyal medyada #haydi uygulamasına gelen çok sayıda tepkiden bazıları…

https://twitter.com/kenancihan17/status/1294658321463611393?s=21

https://twitter.com/burak_tekmil/status/1294769390873870340

 

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir