Hangi mesajlaşma uygulamasını kullanmalıyız? İşte WhatsApp, Telegram ve Signal karşılaştırması…

featured

Dünyanın en çok tercih edilen mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, bu sabah kullanıcılarına yeni bir sözleşme sunarak gizlilik politikalarını güncelledi. Çoğu kullanıcı detayları okumadan kabul ederken, verilerin Facebook ile otomatik olarak paylaşılması şartını fark edenler durumu gündeme taşıdı. Okumadan kabul eden vatandaşlar, verilerin paylaşılması ve gizlilik ihlali konularında tedirginlik yaşayınca arama motorlarında cevap aramaya başladı.

WhatsApp mı Telegram mı? – Gizlilik ve güvenlik

Şimdi gelelim gizlilik ve güvenlik kısmına. Bir mesajlaşma uygulamasında önemli kriterlerden biri de gizlilik ve güvenlik olmalı. Diğer insanlarla konuşurken, mesajların özel olarak kalması ve başkalarının erişemiyor olması oldukça önemli. Her iki uygulamayı bu konuda karşılaştırmak pek kolay değil. Çünkü ikisi de bu konuda farklı bir yaklaşım benimsiyor.

Hem WhatsApp hem de Telegram uçtan uca şifreleme özelliğine sahip. Ancak önemli bir fark var. WhatsApp’ta tüm sohbetlerde varsayılan olarak bulunan özellik Telegram’da yalnızca gizli sohbetlerde etkin. Normal Telegram sohbetleri hala şifreli ancak uçtan uca değil.

WhatsApp, Signal şifrelemesini kullanırken Telegram bunun için MTProto yöntemini kullanıyor. MTProto’da da herhangi bir güvenlik açığı bulunmamasına rağmen uzmanlar bilinen bir protokolün daha güvenilir olduğunu savunuyor.

Telegram’da sohbetleri PIN Kodu ve şifre korunabiliyor. WhatsApp ise bu açıdan bir adım geride.

Hem WhatsApp hem de Telegram ile metin mesajları göndermekten başka pek çok şey yapmak mümkün. Ancak, ana işlevin metin mesajları olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu yüzden hangisinin bu açıdan iyi olduğu da son derece önemli. Bu açıdan iki uygulama da benzer bir deneyim sunuyor.

Telegram, WhatsApp’ın karşısında video klip gönderme olanağı sağlayarak bir adım öne geçiyor. Ayrıca, Telegram sonsuza kadar bulutta depolanan 1.5 GB’a kadar dosya göndermeye imkan sağlıyor.

Signal nedir?

WhatsApp’ın hamlesi, dünya genelinde gizlilik endişelerine yol açtı. Dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk ise Twitter üzerinden tepkisini dile getirerek, WhatsApp yerine Signal kullanmayı önerdi. Peki nedir bu Signal uygulaması?

Signal, kendini tam olarak gizliliğe odaklanmış bir anlık mesajlaşma uygulaması olarak tanımlıyor. Uygulamadaki mesajlar, tıpkı WhatsApp’ta olduğu gibi uçtan uca şifreleme yöntemiyle korunuyor.

Kullanımı tamamen ücretsiz olan Signal’i güvenli yapan bir diğer unsur ise tamamen açık kaynak kodlu olması. Aynı zamanda uygulama, mesajlarınıza ve diğer görüşmelerinize herhangi bir erişim izni istemiyor. WhatsApp’ın sunduğu özelliklerin tamamını bünyesinde barındıran Signal, Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey gibi ünlü isimler tarafından da tercih ediliyor.

Signal, özgür ve açık kaynaklı, şifreli bir sesli arama, görüntülü arama ve anlık mesajlaşma uygulaması. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası veya grup mesajları göndermek için kullanılır. Mobil uygulamaları ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir ve Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.

Signal, tanımlayıcı olarak standart cep telefon numaralarını kullanır ve diğer Signal kullanıcılarıyla tüm iletişimleri güvence altına almak için uçtan uca şifreleme yapar. Uygulama, kullanıcı kişilerinin kimliğini ve veri kanalının bütünlüğünü bağımsız olarak doğrulayabilecekleri mekanizmalar içerir.

Signal yazılımı ve suncuları tamamen özgür ve açık kaynaklıdır. İstemciler GPL s3 lisansı altında yayınlanırken, sunucu kodu AGPL s3 lisansı altında yayınlanmaktadır. Kâr amacı gütmeyen Signal Vakfı, başlangıç finansmanı olarak 50 milyon dolar ile Şubat 2018’de çalışmalarına başladı.

WhatsApp, Telegram ve Signal uygulamalarının özelliklerini karşılaştırmalı olarak aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir