Hamilelikte sağlıklı beslenmeyi önemseyin

featured
Cropped view of pregnant woman making a healthy drink using fruits and vegetable.

Biliyorsunuz; gebelik döneminde bebeğiniz sizin yediklerinizle besleniyor, gelişimini bu sayede gerçekleştiriyor. Bu nedenle hamilelik döneminde, normalde olan besin değerlerine daha fazla ihtiyaç duyuyorsunuz ve bunları karşılamanız ancak sağlıklı bir şekilde beslenerek mümkün oluyor! Diğer bir deyişle annenin gereksinimlerini sağlayabilmesi ve dolayısıyla bebeğin sağlıklı bir şekilde olgunlaşabilmesi için doğru beslenme şart! Ayrıca doğru beslenme; erken doğum, bulantı, kabızlık gibi durumların önüne geçmek için de olmazsa olmaz. Bunlara ek olarak hamilelikte sağlıklı beslenme sadece doğum öncesinde değil, doğum sonrası için de oldukça mühim. Çünkü hamilelikte beslenme listesine dikkat edenler, doğum sonrasında daha çabuk iyileşiyor. Şimdi; hamilelikte beslenme nasıl olmalı, hamilelikte neler yenmeli ya da yenmemeli gibi soruların cevaplarını vermeye başlayalım.

Besin Değeri Açısından Zengin Gıdaları Tüketin

Çok yemek yemeniz, bebeğinizin ihtiyacı olan besini bu sayede karşılayabileceği anlamına gelmez. Bu nedenle ne kadar yediğinizden çok, ne yediğinizin daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Hamilelik sürecinde doktorunuzun belirttiği kilodan fazla kilo almanız bebeğinize de size de yarar sağlamaz. Aksine gebelikte aldığınız fazla kilolar nedeniyle tansiyon, diyabet gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Yani zengin içerikleri ile hem size hem de bebeğinize faydalı olan besinler ile gebelikte beslenme listenizi oluşturmanızda yarar var.

Folik Asit: Bebeğinizin merkezi sinir sistemini oluşturmada, kalp ve dolaşım sisteminin tamamlanmasında görevli olan folik asit özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde oldukça önemlidir. Fındık, çilek, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, karnabahar, kuru yemişler ve kahvaltılık tahıllarda bulunur.

Kalsiyum: Bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için gerekli olan kalsiyum ihtiyacınız, gebelik döneminde yaklaşık 2 katı artar. Süt ve süt ürünleri, sardalya ve badem başlıca kalsiyum kaynaklarıdır.

Protein: Kemik, kas gelişimi ve yeni dokuların sağlıklı bir şekilde oluşabilmesi için protein olmazsa olmazdır. Yumurta, süt ürünleri, et, tavuk, balık ve baklagiller önemli protein kaynaklarıdır.

Demir: Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, kırmızı kan hücreleri yapımında ve kana oksijen taşınması konularında görevli olan demir, hem gebelikte hem de bebeğinizin ek gıdaya geçiş döneminde oldukça önemlidir. Tavuk, kırmızı et, yumurta, ıspanak, lahana ve fasulyede bulunur. Ayrıca demir emilimini arttırmak için C vitamini almanız da gerekir. Çilek, kivi ve turunçgiller de C Vitamini bakımından zengin gıdalardır.

Lifli Gıdalar: Gebelik şekerini ve kabızlığı önleyen lifli gıdalar, hamilelikte beslenme önerileri arasında bulunmaktadır. Mercimek, siyah fasulye, yulaf, kepekli ekmek ve kuru yemişler başlıca lifli gıdalardır.

salata-yiyen-kadin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir