Hakkı Yeten kimdir? Beşiktaş’ın efsanesi Baba Hakkı’nın “Baba” lakabı nerden geliyor?

featured

Beşiktaş Kulübü’nün efsanesi “Baba” lakaplı Hakkı Yeten 32. ölüm yıldönümünde de unutulmadı.

 

Süleyman Seba ile birlikte Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün iki onursal başkanından biri olan Baba Hakkı Beşiktaş’a önemli hizmet verdi. Beşiktaş’ta forma giydiği 17 yılı zaferlerle dolu geçiren Baba Hakkı, takım üzerindeki etkisi ve yetenekleriyle Beşiktaş ve Türk futbolunda büyük izler bıraktı. Beşiktaş formasını 1931-1948 yıllarında 439 maçta giyen Baba Hakkı, rakip kalelere 382 gol atmayı başardı. Bu aynı zamanda Beşiktaş’ın tarihinde kırılamayan bir rekoru olarak biliniyor. Baba Hakkı Beşiktaş’ın efsanesi Hakkı Yeten hakkında merak edilenlerin tümünü sizler için derledik…

Baba Hakkı kimdir?

Babası Binbaşı Mahmut Nedim Bey, 1914’te I. Dünya Savaşı’nda şehit düşünce asker olmaya karar veren Hakkı Yeten, okula yazılır ve aynı dönemde Karagümrük’te top oynamaya başlar. 1931 yılında Beşiktaş Futbol Şubesi’nin kurucusu Şeref Bey tarafından Karagümrük’ten, siyah-beyazlı renklere kazandırılan Yeten, burada gösterdiği performansla kırılması güç rekorlara imza atar.

İngiliz kulübü Arsenal’dan teklif aldığı ancak kabul etmediği, geç kaldığı dönemin en iyi takımlarından biri olan Bozkurt maçına sandalla yetişip forma giydiği yarım devrede tam 6 gol attığı, kırmızı kart gören futbolcunun önce Baba Hakkı’ya dönerek, “Çıkayım mı?” diye sorması ve o “Evet” diyince çıkması, Yeten’in efsanevi hikayelerinden yalnızca birkaçı.

Futbol Federasyonu’nda asbaşkanlık görevi de yapan Yeten, 1960-68 arasında üç kez Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanlığı yaptı. Yönetimde olmasa da her zaman takım içinde söz sahibi olan Hakkı Yeten sert ve otoriter tutumunun ve hem kendi takımındaki hem de rakip takımdaki futbolculardaki ona karşı duyulan saygı nedeniyle Baba Hakkı unvanıyla anıldı.

“Baba” lakabı nereden geliyor?

Beşiktaş ile krallık tacını takan Hakkı Yeten, 17 yıl formasını giydiği siyah beyazlı ekipte çıktığı 439 maçta 382 gol kaydederek ulaşılması zor bir sayıya erişti. Derbilere de damgasını vuran Baba Hakkı, hem Galatasaray hem de Fenerbahçe’ye 30’ar gol atarak bu alanda kırılması güç bir rekora imza attı.

Kazandığı başarılar, kırdığı rekorlar ve yeşil sahadaki efsanevi duruşunun yanısıra Hakkı Yeten, saha dışında da tam bir beyefendiydi. Hem babası asker olan hem de kendisi askeri okullarda okuyan Yeten, disipline verdiği önem nedeniyle ‘Baba’ lakabını aldı. Kişiliği ve duruşuyla lakabının hakkını sonuna kadar veren Yeten, hayatı boyunca her kesimden ve her takımdan çok büyük saygı gördü.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir