Gönül Dağı kalburla güneş toplayan Muhterem Divane gerçekte kim? Kalburla güneş toplayan adamın gerçek hikayesi herkesi ağlatıyor

featured

Milyonların severek takip ettiği Gönül Dağı‘nda güneşi toplayan adam karakterini canlandıran isim Sait Seçkin’dir. Dizide ölen kör eşinin mezarına güneş taşıyarak onun güneşi görmesini sağlamaya çalışmaktadır. Mezarı ise yaşadığı evin içindedir.

SAİT SEÇKİN KİMDİR?

Sait Seçkin 1970 yılında dünyaya geldi. Oyunculuk hayatına Ferhan Şensoy Tiyatrosunda aldığı eğitimle başladı. Sinema geçmişi de bulunan Sait Seçkin, Tehlikeyle Flört, Şeytan Tüyü, Kara Komik Filmler, Öldür Beni Sevgilim isimli filmlerde de rol aldı.

Şu ana kadar rol aldığı diziler ise sırasıyla şöyle: Hekimoğlu, Menajerimi Arda, Gönül Dağı, Bir Zamanlar Çukurova, Baba Candır, Sevda Kuşun Kanadında, Bir Aile Hikayesi, Diriliş, Payitaht, Şahsiyet, Kiraz Mevsimi, Ya İstiklal Ya Ölüm ve Filinta.

GÜNEŞİ TOPLAYAN ADAMIN GERÇEK HİKAYESİ

Osmanlı’nın Bulgaristan’da hakimiyetini sürdürdüğü son dönemler olan 1800’lü yıllarda geçen hikayeye göre; o dönem Osmanlı toprağı olan Bulgaristan’ın Tırnova şehrinde yaşayan bir aile vardır. Dizide geçen kalburla güneş toplayan adamın gerçek hikayesi de işte burada yaşanmıştır.

Mehmet ve Fatme Tırnova şehrinin kırsal kesimlerinde çiftçilik yapmakta olan Müslüman bir ailedir. Evliliklerinin üzerinden 10 yıl geçmi ama halen çocukları olmamıştır. Mehmet ve Fatme birbirlerini o kadar çok sevmişlerdir ki, hikayelerde anlatılan aşklar bu ikisi için basit kalabilecek bir seviyededir.

Fakat Fatme’nin o dönemlerde çaresi olmayan bir hastalığa yakalanması ile bu büyük aşk gölgelenmiş, Mehmet ile Fatme’nin sevgilerini doya doya yaşamalarına fırsat kalmamıştır. O bölgede yaşayan herkes neredeyse istisnasız bu hikayeyi dedelerinden ve ninelerinden dinlemişlerdir.

EVLİLİĞİNİN İLK AYINDA GÖZÜNÜ KAYBETTİ

Birbirlerini büyük bir aşkla seven Mehmet ve Fatme’nin imtihanı da çok büyük olmuştur. Fatme evliliklerinin onuncu yılında hastalığından ötürü iki gözünü de kaybetmiştir. Mehmet onun gözlerini açtırabilmek için her yolu denemiş hatta elinde ne var ne yoksa satıp bu uğurda harcamıştır. Gitmediği doktor, çalmadığı şifacı kapısı kalmamıştır, ama olumlu bir sonuç alamamışlardır.

Mehmet ise Fatme’sini kurtarmak için ellerinde avuçlarında olan her şeyi satar ve o dönem Osmanlı’nın başkenti olan İstanbul’a büyük hekimlere götürmek için yola revan olurlar. İstanbul’un hekimlerinin karısının gözlerini açacağı umuduyla yola çıkarken ise başına geleceklerden habersizdir.

Mehmet ve Fatme’nin İstanbul yolculuğu tam bir yıl sürer. Gitmedik doktor, uygulanmadık şifacı ilacı bırakmazlar. Ellerinde avuçlarında olanı tüketince de gerisin geriye memleketleri Tırnova’ya dönmeye karar verirler.

O dönemin şartlarında yolculuk yapmak kolay değildir. İstanbul Tırnova arası yaklaşık 500 Km dir. Yola çıktıktan kısa bir süre sonra ise Fatme’nin rahatsızlığı iyice artar ve artık onun için yaşadığı sancılar dayanılmaz hal almaya başlamıştır.

DOKTOR YOLLARINDA EŞİ ÖLÜR

Fatme yolculuğun sonuna doğru çok sevdiği eşi Mehmet’in kolları arasında hayata gözlerini yumar. O an her şeyini kaybeden Mehmet ise eşine tekrar güneşi gösteremediği, o güzel gözlerine bakamadığı için suçlu hisseder kendisini.

Mehmet ve Fatme’nin beraber yolculuk yaptığı kafile, Tırnova’ya yakın bir yerde vefat eden Fatme’yi defin ederler. Yıkanır, kefenlenir ve bir kabre konulur. Aslında Fatme ile beraber Mehmet’de o kabre konulmuştur.

Kafile tüm uğraşlara rağmen Mehmet’i kabrin başından ayırmayı başaramazlar. Mehmet’i kabrin başında bırakıp yollarına devam etmek zorunda kalırlar.

gönül dağı güneş toplayan adam sözleri

Mehmet ise eşi Fatme’nin kabrinin yanına bir kabir daha kazar ve o kabirde yatmaya başlar. Eşinin ölümünden sonra onun için artık hayatın bir anlamı kalmamıştır. Bir süre sonra taşlardan ve ağaç parçalarından bir baraka yapar ve orada yaşamaya başlar.

İşte diziye de konu olan bölüm bundan sonra başlar. Bir gün bir yolcu grubu şehre uğrar. Uzaklardan gelen bu yolcu grubu yolda gördükleri bir olayı anlattıklarında kimse buna inanamaz.

Yolcu grubunun anlattığı adam, hasta karısı ile birlikte yıllar önce şehirden ayrılan Mehmet’tir. Şehirden hemen birkaç atlı tarif edilen yere varırlar. Gittiklerinde de gerçekten o adamın Mehmet olduğunu görürler ve uzaktan onu izlemeye başlarlar.

KALBURLA GÜNEŞ TAŞIMAYA BAŞLAR

Adam elinde bir kalburla yıkık dökük bir kulübeye güneş taşımaya çalışmaktadır. Adamı kısa bir süre izleyenler sonrasında yanına giderler, ama adam hiç birisini tanımaz. Adam için her şey silinmiştir, zaman donmuştur. Kulübenin içine baktıklarında biri dolu diğeri boş iki kabir görürler. Boş olanı kendisi için hazırladığı her halinden bellidir.

Şehre dönmek için ikna etmeye çalışsalar da, Mehmet dönmeyi kabul etmez. “Ben eşime güneş taşıyorum, ben eşime güneş taşıyorum” sözünden başka bir şey söylemez. Gelenlere göre adam aklını yitirmiştir. Ama adamın tüm dünya hırkalarını çıkarıp derviş olduğunu kimse düşünmez.

Meczup adamın köylüleri elleri boş geri dönerler, ancak aralarında da karar verirler. Her hafta bir kişi bu adama azık götürecektir. Bu sayede her hafta adama bir kişi yemek götürmeye başlar. Adam azığı getiren herkese tek bir soru sorar: ”Bu azığı kim gönderdi” Karşısında ki kişi, azığı getiren bir isim yani Ali, Ahmet gibi isimler söylerse bu azığı kabul etmez geri gönderir.

Bir gün bu adamın azığını köyün imamı götürmeye karar verir ve o gün adamla alakalı tüm gerçeklik ortaya çıkar.
İmam efendi adamın yanına vardığında adam yine kalburla güneş toplamaktadır. Selam verir ve azık getirdiğini söyler.

YEMEĞİNİ ‘ALLAH GÖNDERDİ’ DİYENDEN ALIRDI

Meczup adam diğerlerine sorduğu soruyu bu sefer imama sorar ve “Bu azığı kim gönderdi” der.

İmam efendi “Allah! Senin, benim dahi her şeyin sahibi olan Allah gönderdi” der.

Adam anca şimdi kabul eder azığı. İmam da şehre döndüğünde yaşadıklarını tüm ahaliye olduğu gibi anlatır. Adama bir daha gideceklerin de vermesi gereken cevap ise artık bellidir. Ama insanların gözünde artık o bir deli değil velidir.

Bir süre bu şekilde devam eder ve şehirden her hafta bir kişi meczup adama azık götürür. Sıra yine imama geldiğinde imam azığını alır ve yola koyulur. Kulübeye geldiğinde ise kalburla güneş toplayan adam kulübenin önünde yoktur.

thumbnail
Ciritçi Abdullah kimdir?
Gönül Dağı Ciritçi Abdullah kimdir, nereli, kaç yaşında, gerçek ismi ne? Yavuz Sepetçi oynadığı diziler ve filmler neler?

Çevreye bakar ve dervişi arasa da bulamaz ve kulübeye girer. Hani kulübenin içinde biri boş diğeri dolu iki kabir vardı ya artı o boş kabir de dolmuştur. Derviş ruhunu hakka teslim etmiş, çok sevdiğine kavuşmuş nihayet..

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir