Geri sayımda sona gelindi! NASA’nın keşif aracı Perseverance, TSİ 23:55’te Mars’a ulaşacak

featured

Keşif aracı inişe geçtiğinde, saatte yaklaşık 20 bin kilometrelik bir hızla Mars’ın ince atmosferine dalacak.

Yaklaşık 11 km yükseklikteyken, paraşüt açılacak ve Perseverance ısı kalkanından ayrılacak. İticilerin de devreye girmesiyle araç, saniyede bir metrenin dörtte üçü kadar yavaşlayacak.

İniş toplam 7 dakikada gerçekleşecek. Bu inişler, bilim dünyasında ‘7 dakikalık dehşet’ olarak adlandırılıyor.

İnişin ardından Mars ekvatorunun hemen kuzeyinde 45 kilometre genişliğinde olan Jezero, Perseverance’ın yeni evi olacak.

İniş adresinin bu krater olma sebebi, Perseverance’ın cevaplamaya çalıştığı “Mars’ta yaşam var mıydı” sorunun cevabının burada saklı olduğu inancı. Bilim insanları antik mikrobiyal yaşamın kalıntılarının burada olabileceğini düşünüyor.

Perseverance aracının inişi nereden izlenebilecek?

Perseverance’ın inişi canlı olarak NASA TV’den ayrıca Twitter, YouTube, Facebook gibi platformlardan da yayınlanacak. Ancak iniş gerçekleşirken SpaceX’in yayınlarındaki gibi her ayrıntının görülebileceği bir yayın olmayacak. NASA’daki yetkililerin açıklamalarını, yorumlarını ve görevin ne durumda olduğuna dair bilgiler aktarılacak. Perseverance, su geçmişi olan Jezero Krateri’nde mikro organizmaları araştıracak. Aslında mikrobiyolojik yaşama dair deliller arayacak.

Jezero Krateri’ne kimse ayak basmadı, ancak kraterin yapısı Salda Gölü’ne benziyor ve NASA çalışmalarını da Salda Gölü’nü esas alarak hazırladı. Perseverance, Ingenuity isimli özel tasarım bir helikopter de taşıyor. Cip büyüklüğünde olan Perseverance uzay aracının şimdiye kadar uzaya yollanmış en gelişmiş astrobiyolojik laboratuvara sahip olduğu belirtiliyor.

Uzay robotunun dünyaya yollanmak üzere kaya örnekleri toplaması da bekleniyor. Robotun aldığı örneklerin 2026 yılında Mars’a yollanacak başka bir uzay aracıyla toplanması ve dünyaya getirilmesi öngörülüyor. 19 kamerası ve iki mikrofonu bulunan uzay aracının taşıdığı Ingenuity isimli helikopterle de havadan veri toplaması planlanıyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir