Gaziantep’te Ukkaşe Hazretleri’nin türbesinin restore edilen bölümleri yıkıldı

Depremin büyük yıkıma neden olduğu Nurdağı'nda bulunan Ukkaşe Hazretleri türbesinin, restore edilen bölümleri yıkıldı.

featured

11 ili sallayan asrın felaketi, Gaziantep’in Nurdağı ilçesi sınırları içinde bulunan Ukkaşe Hazretleri’nin türbesinin sonradan inşa edilen bölümlerinin yıkılmasına sebep oldu. İlçe merkezine 20 kilometre mesafede bulunan Durmuşlar mahallesindeki türbenin restorasyon çalışmaları 2017 yılında başladı ve 2021 yılının Aralık ayında tamamlandı.

Benzer Haberler
hz-ukkase-turbesi-nurdagi
Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeki Hazreti Ukkaşe Türbesi depremde yıkıldı

HZ. UKKAŞE KİMDİR

Cennet ehlinden olmak için Hazreti Peygamberden dua isteyen Hz Ukkaşe yapılan araştırmalarda, türbenin Resulllah (sav)’in arkadaşlarından Ukkaşe b. Mihsan el-Esedi (ra) adına yapıldığı saptanmıştır. Asıl adı Ukkaşe b. Mihsan el-Esedi (ra) olan Hazreti Ukkaşe, kimi zaman Ökkaşe diye de zikredilmektedir.
Hz Ukkaşe (r.a.) ashabın ileri gelenlerinden ve fazilet erbabından olup Medineye hicret ederek, Bedir savaşına katılmış hayatı boyunca büyük zorluklarla karşılaşmış ve yılmadan mücadeleden çekilmemiştir. Bedir savaşı esnasında kılıcı kırlmış, Hz. Peygamberin ona verdiği bir hurma dalı kılıç vazifesi görmüştür. Hz. Ukkaşe (r.a.) daha sonra Uhud ve Hendek gibi savaşlarada katılmıştır.

Ebu Hureyre ile İbni Abbas kendisi hakkında güzel hadisler rivayet etmişlerdir.

Peygamberimizin sağlığında Hz Ukkaşe’nin cennet ehlinden olması için duada bulunmuştur.

Dünyada iken cennetle müjdelenen kişilerden olan Hz Ukkaşe(r.a.) Peygamberlik mührünü öpen ve gören tek sahabedir.
Allah (c.c.) onların şefaatini bizlere nasip eylesin…

HER ŞEY YIKILDI

Restorasyon için 92 milyon 300 bin TL harcandı.

Türbenin restorasyon aşamasında yapılan 400 kişilik yeni cami, şadırvan, taş revaklar, 17 adet dükkan, 1 adet danışma ofisi, 74 araçlık kapalı otopark, 36 kabinlik erkek-kadın tuvaletler ve abdest alma yerleri, kesimhane, 1 adet küçükbaş hayvan ahırı, 2 adet yaşlı ve engelliler için asansör kuleleri, aşevi, imam evi, erkek-kadın yemekhanesi, 250 metrekarelik kafeterya ve seyir terası, 33 adet kamelya, 25 bin metrekare peyzaj ve çevre düzenlemesi uygulaması ve 16 bin metrekare sert zemin düzenlemesi yerle bir oldu.

SANDUKA ZARAR GÖRMEDİ

Cami tamamen yıkılırken, türbenin içerisinde bulunan sanduka ise zarar görmedi. Türbenin yanında bulunan revaklar da yıkıldı, bir kişinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği belirtildi.

‘2 GÜVENLİK GÖREVLİSİ ENKAZ ALTINDA KALDI’

Durmuşlar Köyü Muhtarı İbrahim Can, yıkım sonrası şunları söyledi:

Geçtiğimiz yılın Nisan ayından itibaren ziyarete açıldı. Deprem gecesi türbedeki 2 güvenlik görevlisi enkaz altında kaldı, birini yaralı olarak kurtardık, diğerinin cenazesi 3 gün sonra enkazdan alındı. Yaz aylarında günlük yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret ettiği bir türbe ve Kasım ayına kadar da ziyaretçi eksik olmaz. Ukkaşe Hazretlerinin sanduka ve kubbesi sağlam sonradan yapılan inşaat bölümleri çöktü, cami türbe, 18 işletme komple yıkıldı

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir