Flaş! Türkiye’de etkisi yüzde 91 olarak açıklanan Çin aşısının Brezilya’daki etkinlik oranı yüzde 50 çıktı!

featured

Türkiye’nin de satın aldığı Çin’li şirket Sinovac’ın CoronaVac adlı aşısının Brezilya’daki Faz-3 denemelerinde yüzde 50.38 oranında koruma sağladığı bildirildi. Çin şirketi Sinovac’ın Brezilya’daki ortağı Butantan Enstitüsü, Faz-3 sonuçlarında elde ettikleri genel koruma oranının yüzde 50.38 olduğunu açıkladı..

Reuters’in aktardığına göre, konuya ilişkin açıklama yapan Butantan’ın klinik araştırma bölümünün medikal direktörü Ricardo Palacios, yeni oranın içinde klinik tedavi ihtiyacı hissetmeyecek derece hafif hastaların veya asemptomatik vakaların da bulunduğunu kaydetti.

İLK OLARAK YÜZDE 78 KORUMA SAĞLADIĞI AÇIKLANMIŞTI

Butantan Enstitüsü geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada aşının ağır hastalığı yüzde 100, orta ve hafif hastalığı ise yüzde 78 oranında engellediğini açıklamıştı. Fakat uzmanlar bu sonuçların ikincil olduğunu, kamuoyuna açıklanan az sayıda veriye göre aşının koruma oranının en fazla yüzde 63 olarak hesaplandığını iddia etmişti.

Ensitütü, ülkenin ilaç düzenleme kurulu Anvisa’nın da acil onay için daha fazla veri talep etmesi üzerine bugün yeni bir açıklama yapılacağını duyurmuştu.

FARKLI ÜLKELER, FARKLI SONUÇLAR

Endonezya, Çinli Sinovac şirketinin koronavirüs aşısının incelemelerinin sonuçlarında, yapılan testlerde aşının yüzde 65,3 oranında etkili olduğu sonucuna varıldığını bildirmişti. Buna karşın Türkiye, aşı denemelerinin ara sonuçlarında yüzde 91,25 oranında etkinlik tespit edildiğini açıklamıştı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir