Finlandiya’nın NATO’ya üyelik kararıyla ilgili ortalık karıştı! Rusya’dan, ‘vururuz’ tehdidi

Finlandiya'nın NATO'ya katılacağını açıklamasının ardından Kremlin'nden flaş bir yanıt geldi. Açıklamada bu kararın Rusya için bir tehdit olduğu söylendi. Kremlin yaptığı açıklamada, " Finlandiya'nın NATO üyeliği kesinlikle Rusya için bir tehdit. Herkes Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmadan kaçınmak istiyor. NATO'nun genişlemesi Avrupa'yı veya dünyanın daha güvenli yapmaz" sözlerine yer verdi. NATO'dan ise karşı yanıt geldi. Verilen yanıtta "Finlandiya'nın üyeliğini hem NATO'nun hem de Finlandiya'nın güvenliğini güçlendirir" denildi.

featured

Finlandiya NATO’ya üyelik başvurusuna gideceğini açıkladı. Devlet Başkanı Niinisto ve Başbakan Marin tarafından yapılan imzalı ortak açıklamada, Finlandiya’nın gecikmeden ittifaka başvuru yapması gerektiği belirtildi.

KREMLİN’DEN İLK TEPKİ

Finlandiya’nın bu kararına Rusya’nın ne diyeceği merak konusuydu. Tahmin edildiği gibi Kremlin bu karar çok sert tepki gösterdi. Kremlin tarafından yapılan açıklamada, “Ukrayna’nın Rus sınır bölgelerine saldırıları bu bölgelerde güvenliği sağlayacak tedbirler gerektiriyor. Finlandiya’nın NATO üyeliği kesinlikle Rusya için bir tehdit. Herkes Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmadan kaçınmak istiyor. NATO’nun genişlemesi Avrupa’yı veya dünyanın daha güvenli yapmaz”

“İLİŞKİ KURMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Rusya, açıklamasının devamında “Rusya, Ukrayna konusuna mudahil olmak isteyen tüm taraflara en kararlı şekilde yanıt vermeye hazır. Yaptırım uygulanan Gazprom Germania ve diğer şirketler ile ilişki kurulması mümkün değil” dedi.

NATO’DAN DA FLAŞ AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan Finlandiya’nın kararı ile ilgili NATO’dan da flaş bir yorum geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Finlandiya’nın üyeliğini hem NATO’nun hem de Finlandiya’nın güvenliğini güçlendirir. Finlandiya’nın üyelik başvurusu yapmaya karar vermesi halinde NATO içinde memnuniyetle karşılanacaktır, üyelik süreci sorunsuz ve hızlı olacaktır” sözlerine yer verildi.

RESMİ KARAR 15 MAYIS’TA

İsveç ise NATO’ya katılıp katılmama konusundaki resmi kararı 15 Mayıs Pazar günü açıklayacak. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin NATO üyeliğine başvurma niyetini beyan eden açıklamanın ardından, “gelecekteki müttefik olarak NATO’yu daha da güçlendireceklerini” söyledi.

ÜLKE İÇİNDE ARTAN BİR DESTEK VAR

Haavisto, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin’in NATO üyeliğine başvurulması niyetini ifade eden açıklamasından sonra Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesinde düzenlenen oturuma video konferans yöntemiyle bağlanarak konuşma yaptı. Finlandiya’nın NATO üyeliği için ülke içinde artan bir destek bulunduğunu kaydeden Haavisto, bu desteğin son dönemde yüzde 70’e çıktığını aktardı.

“FİNLANDİYA NATO’YU GÜÇLENDİRECEK”

Haavisto, Cumhurbaşkanı Niinistö ve Başbakan Marin’in NATO üyeliği hakkındaki açıklamasından sonra ulusal karar verme noktasına yaklaştıklarını dile getirdi. Finlandiya’nın NATO ile zaten yakın iş birliği içinde olduğunu hatırlatan Haavisto, “Finlandiya bölgesel bir güvenlik sağlayıcısıdır ve gelecekteki müttefik olarak NATO’yu daha da güçlendirecektir.” diye konuştu.

35 SAVAŞ UÇAĞI SİPARİŞ EDİLDİ

Haavisto, ülkesinin NATO’ya katma değer sağlayacağını, savaş zamanı için 280 bin askeri, 900 bin yedek kuvveti bulunduğunu, yakın zamanda 64 F-35 savaş uçağı sipariş ettiklerini söyledi. Haavisto, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Avrupa’nın ve Finlandiya’nın güvenlik ortamını değiştirmiştir. Finlandiya doğrudan acil bir askeri tehditle karşı karşıya değildir. Seçme özgürlüğü ve ne yöne gideceğimizi belirleyecek ulusal kuralları sürdürmek Finlandiya’nın dış güvenliği ve savunmasının ayrılmaz parçalarıdır.” dedi.

RUSYA’DAN YENİ AÇIKLAMALAR: “ASKERİ MİSİLLEME YAPMAK ZORUNDA KALACAĞIZ”

Rus tarafı konuyla ilgili sıcak takip ve açıklamalarına devam ederken hem Devlet Başkanı Vladimir Putin hem de bakanlıklardan yeni uyarılar geldi. Buna göre Rusya Dışişleri Bakanlığı “NATO’nun amacı Rus sınırlarına doğru genişlemek, ülkemiz için bir başka askeri tehdit oluşturmak. Rusya buna karşı hem askeri hem de teknik misilleme adımları atmak zorunda olacak” açıklamasında bulunurken Putin de “Rusya dış zorluklarla mücadele ediyor” ifadelerini kullanarak bakanlık açıklamasını destekledi.

“TARİHİ BİR ADIM”

Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’den de açıklama geldi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Michel, “NATO ve AB’nin birlik ve dayanışması hiç bu kadar yakın olmamıştı” dedi. Niinistö ve Marin’in, Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının yolunu açıyor olduğunu belirten Michel bunu ‘tarihi bir adım’ olarak nitelendirdi. Michel, “Bir kez atıldığında, Avrupa güvenliğine büyük katkı sağlayacak tarihi bir adım. Rusya’nın Ukrayna’da savaşı sürdürdüğü bir dönemde, güçlü bir caydırıcılık sinyalidir” ifadelerini kullandı.

Niinistö ve Marin tarafından, ülkenin NATO üyeliğine ilişkin sabah saatlerinde yapılan ortak açıklamada, “Artık karar verme anı yaklaştığına göre, parlamenter gruplara ve partilere de bilgi için ortak görüşlerimizi bildiriyoruz. NATO üyeliği Finlandiya’nın güvenliğini güçlendirecektir. Bir NATO üyesi olarak Finlandiya, tüm savunma ittifakını güçlendirecektir. Finlandiya gecikmeden NATO üyeliğine başvurmalı. Bu kararın alınması için gereken ulusal adımların önümüzdeki birkaç gün içinde hızla atılacağını umuyoruz” ifadeleri yer almıştı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir