Fergana Vadisi’ndeki Tacikistan-Kırgızistan gerilimi savaşa dönüştü! Kırgızistan, ölen 33 kişi için iki günlük ulusal yas ilan etti…

featured

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Komitesi sınır güvenlik güçleri, Tacikistan askerlerinin Kırgız vatandaşlarının evlerine ateş açtığı açıklamasını yaptı. Açıklamada, “1 Mayıs 12:45 itibarıyla (TSİ 9:45) Kırgızistan-Tacikistan sınırında durum gergin. Tacikistan askerleri Batken bölgesinin Leylek ilçesindeki Arka köyünde Kırgız vatandaşlarının evlerine ateş açtı” ifadeleri kullanıldı.

https://twitter.com/kutadgubi/status/1388416390017818627?s=20

Köylülerin daha önce tahliye edilmiş olduğu belirtilen açıklamaya göre sınır güvenlik güçleri savunma pozisyonuna geçti. Öte yandan sınır güçleri ayrıca Tacikistan’a ait askeri teçhizatın sınıra doğru hareket ettiğinin tespit edildiğini açıkladı.

Bununla birlikte Kırgızistan Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Tacikistan sınırında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden kişi sayısı da 33’e yükseldi.

Kırgızistan ulusal yas ilan etti

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kırgızistan-Tacikistan sınırında 29 Nisan’da yaşanan çatışmada ölen 33 kişi anısına bugünden itibaren iki günlük ulusal yas ilan etti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Caparov’un, çatışmada ölenlerin anısına 1-2 Mayıs tarihlerini ulusal yas ilan edilmesine ilişkin kararı onayladığı belirtildi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev’in Tacikistanlı mevkidaşı Sirojiddin Muhriddin ile sınırdaki çatışma konusunu görüştüğü belirtildi. Görüşmeler sonucunda taraflar yerel saatle 20.00’den itibaren ateşkes uygulanması ve askeri güçlerin sınırdan bulundukları yerlere geri çekilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Öte yandan, komşu Özbekistan tarafından da bir açıklama gelerek, müzakere vurgusu yapıldı. Özbekistan yönetimi, müzakereler için yardıma hazır olduğunu teyit etti. Tacikler, Orta Asya’da Türkçe konuşmayan tek halk. Bu nedenle Türk değil Fars kökenli kabul ediliyor. Resmi ve en yaygın dil Farsçanın bir lehçesi olan Tacikçe, ancak bunun yanında ülkede Özbekçe, Rusça ve Pamir dilleri konuşuluyor.

Ne olmuştu?

Kırgızistan-Tacikistan sınırında bulunan Golovnoy adlı su dağıtım şebekesini kontrol etme konusunda 28 Nisan’da yaşanan gerginlik, 29 Nisan’da iki ülke halkının birbirini taşlamasıyla devam etmişti.

İki ülkenin sınır birliklerin devreye girmesiyle yaklaşık 10 saat süren çatışmada, daha önce 3’ü asker, 31 Kırgızistan vatandaşının yaşamını yitirdiği, 134 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

Tacikistan tarafında ise 8 Tacik vatandaşın yaşamını yitirdiği, 90’dan fazla kişinin de yaralandığı aktarılmıştı.

İki ülkenin Dışişleri Bakanları yaptığı görüşme sonucunda, 29 Nisan’da yerel saatle 20.00’den itibaren bölgede tam bir ateşkes ve askeri güçlerin konuşlandırıldıkları eski yerlere çekilmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Fergana Vadisi’nde kan aktı! Kırgızistan ve Tacikistan ordusu arasında sınırda sert çatışma…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir