Fatih Sultan Mehmet’in 540 yıllık tablosu ziyarete açıldı

featured

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Londra’da gerçekleştirilen açık artırmada satın aldığı Fatih Sultan Mehmet tablosu İstanbul halkı ve yurdun dört bir yanından ziyarete gelenlere açıldı. Rönesansın en önemli ressamlarından Gentile Bellini’nin atölyesinden çıkan eseri görmeye gelenler portreye ve sergilenen sikkeleri ilgiyle takip etti ve fotoğraf çektirdi.

“İSTANBUL’UN BUNA İHTİYACI VAR”

Fatih’in Rönesansı’nı görmeye gelen Ömer Albaş, tablonun İstanbul’a kazandırılmasını hem tarihsel hem de kültürel olarak çok önemli bir adım olarak gördüğünü söyledi. Albaş, “İBB ve Başkan İmamoğlu, kendilerine yakışır davranış sergiledi. Kendisine teşekkür ediyorum. İstanbul’un ve burada yaşayanların, buna ihtiyacı var. Bu şekilde devam etmesi en büyük temennimiz” dedi.

“KANAL İSTANBUL GİBİ İŞLER YERİNE BU İŞLERE PARA HARCANSIN”

Fatih Sultan Mehmet‘in baktığı tabloya bakmanın heyecan verici olduğunu belirten Münevver Üstündağ, “Çok büyük bir iş. Tarihimize sahip çıkmak çok önemli. Başkan İmamoğlu da bunu başardı. Kanal İstanbul gibi işler yerine, bu işlere para harcansın. Bugün gerçekten çok özel bir gün. Tabloyu, İstanbul’un kurtuluşunda halka açmasını yürekten tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Serginin ilk gün ziyaretçilerinden Galip Şen de açılacağı günü sabırsızlıkla beklediğini ve hemen ilk gün gelip görmek istediğini paylaştı.

Portreyi görmek için gelen başka bir ziyaretçi ise “Peygamber Efendimiz tarafından müjdelenen dünyanın en güzel şehri İstanbul’u fetheden Fatih’in tablosunu, kente getirdiği için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na saygı ve selamlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

SERGİ İÇERİĞİ VE TEMASI: “FATİH’İN RÖNESANSI”

İBB, ziyarete açılan tablonun görüleceği alanı sergiye uygun hale getirmek için düzenlemeler yaptı. İnşa edildiği dönemde sergi salonu olarak tasarlanan salon, yeniden bu işlevine uygun hale getirildi. Binanın mevcut duvar ve döşemelerine dokunmadan, kendi iç karkası ile ayakta duran hafif ahşap elemanlarla yeni bir duvar ve döşeme sistemi oluşturuldu. Oluşturulan yeni sergi yüzeyleriyle izleyicinin eserle buluşurken yaşayacağı deneyimin zenginleştirilmesi amaçlandı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir