Faik Öztrak’tan Tanju Özcan’a: “İpe sapa gelmez, ciddiye alınacak değil…”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın Ekmeleddin İhsanoğlu hakkındaki sözlerine ilişkin olarak "Bunlar ipe sapa gelmez laflar. Ciddiye alınacak sözler değil" açıklamasını yaptı

featured

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, gündemi değerlendirdi. Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan ekonomiye kadar birçok konuya değinen Öztrak, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın Ekmeleddin İhsanoğlu hakkındaki sözlerine de yanıt verdi.

TANJU ÖZCAN’IN SÖZLERİNE YANIT

Faik Öztrak, açıklamalarının ardından soruları yanıtladı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın geçmiş dönemde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na oy vermediğini açıklamasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Öztrak, “Bunlar ipe sapa gelmez laflar. Ciddiye alınacak sözler değil.” dedi.

Son Kovid-19 genelgesinde gece 12’den sonra müzik yasağının sona erdiğine dair bir açıklama olmadığının hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine Öztrak, “Saray hükümetinin bu ülkeyi yönetemediğini hep söylüyoruz. Sağlık Bakanı başka konuşuyor, İçişleri Bakanı başka konuşuyor. Birtakım önlemleri çekindikleri için götürüp sarayın önüne koyamıyorlar ama sonunda bu işten büyük zararı, sanatkarımız, esnafımız görüyor, o dükkanlarda çalışan insanlar görüyor.” karşılığını verdi.

“KOMŞU ÜLKELERE GEÇEN UKRAYNALILARIN SAYISI 1 MİLYONU AŞTI”

Öztrak, Ukrayna’da çok büyük bir insanlık dramı yaşandığını ve masum insanların öldürüldüğünü belirterek bombalanan şehirlerde, sivillerin korku içinde, yarının ne getireceğini bilmeden beklediklerini söyledi.

Rusya’nın haksız, hukuksuz işgalinin üzerinden sadece bir hafta geçtiğini bildiren Öztrak, “Ülkesini terk ederek, komşu ülkelere geçen Ukraynalıların sayısı 1 milyonu aştı. Ülke içinde yerinden yurdundan edilenlerin sayısı katbekat fazla.” değerlendirmesini yaptı.

YENİ ASGARİ ÜCRET İKİ AYDA AÇLIK SINIRININ ALTINA DÜŞTÜ”

Bu hafta açıklanan ve ekonominin durumunu gösteren diğer önemli verinin ise enflasyon rakamları olduğunu belirten Faik Öztrak, şöyle devam etti:

“Şubat ayında hayat pahalılığı, TÜİK’in makyajlı verileriyle dahi görülmemiş seviyelere ulaştı. 2002 sonunda yüzde 30,84 olan üretici enflasyonu bugün yüzde 105’e çıkmış durumda. Tüketici enflasyonu son 20 yılın, üretici enflasyonu da son 27 yılın en yüksek seviyesinde. Yeni asgari ücret iki ayda açlık sınırının altına düştü. Emeklinin aylığına, memurun maaşına yapılan zam eridi gitti. Memura ilk altı ayda yüzde 7,5 zam yapılmıştı. Ama ilk iki ayda gerçekleşen enflasyon yüzde 16,45 oldu. Dahası bunlar maalesef iyi günlerimiz. Üretici enflasyonu yüzde 105’le 1995 yılının mart ayından bu yana, ilk kez üç haneye çıktı. Bu Hükümet sayesinde 30 yaş altı gençlerimiz de 3 haneli enflasyonla tanıştı. Bunda daha Ukrayna-Rusya savaşının etkileri yok. Ama ay ortasından itibaren temel gıda maddeleri üzerindeki KDV’nin, yüzde 1’e indirilmesinin etkisi var.”

Son günlerde akaryakıta gelen zamlara değinen Öztrak, şunları kaydetti:

“İndir bindir derken, bir haftada 17 liranın altındaki benzin fiyatı 19 liranın üstüne çıktı, litresi 17 lira olan mazot 19 liraya yükseldi. Fukaranın yakacağı LPG’nin litresi 11 liraya dayandı. Arabası olan için artık kontak çevirmek bir servet. Eskiden ‘Ben hep 50 liralık alıyorum’cular vardı. 50 lirayla ibre oynamayınca ‘Ben hep 100 liralık alıyorum’a döndüler. Şimdi artık 100 liralık benzin de yakıt lambasını söndürmüyor. En son ikmal istasyonu işverenleri bile pes dedi, ‘Akaryakıtta bari KDV’yi indirin, biz de batıyoruz’ diye açıklama yaptı. Bu zamların, sadece artan petrol fiyatlarıyla açıklanır yanı yok. OECD ülkelerinde ortalama yüzde 26 olan enerji enflasyonu, bizde yüzde 89. Başka ülkelerde ortalama bir artan, bizde üç artmış.”

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir