EYT’lilerin cebi paraya doyacak! Hem çifte maaş hem promosyon

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yapılan EYT yasa tasarısında sona gelindi. Aralık'ta Meclis'te görüşülmesi beklenen EYT düzenlemesi sonrası Ocak'ta emeklilik işlemleri başlayacak. Buna göre ilk emekli maaşı ise Şubat'tan itibaren hesaplanacak. Öte yandan emekilik hakkı kazananlar için de 8.000 TL'yi bulan emekli promosyon imkanı doğacak.

featured

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili süreçte sona gelindi. Aralık’ta Meclis’te görüşülmesi beklenen yasa ile Ocak’ta emeklilik işlemleri başlayacak. İlk maaşlar Şubat’tan itibaren hesaplanacak. Toplu paralar Mart’ta ödenmeye başlarken 8 bin lirayı bulacak promosyon da hesaplara geçecek.

MEMURLARIN GELİRLERİNDE EK ARTIŞ

Çalışma hayatındaki devrim niteliğindeki değişikliklerde takvim işlemeye devam ediyor. 2022 yılının Ocak ayında emekliler ve memurlara ek zamlarla ilgili başlayan maraton Haziran ayında ikinci asgari ücretin belirlenmesi, ardından emekli memurlara ek artış getirecek 3600 ek gösterge yasasının çıkmasıyla devam etti.

SÖZLEŞMELİYE KADRO

Bu yeniliklerin ardından görüşmeleri devam eden sözleşmelinin kadro konusu da çözüldü. Yaklaşık 424 bin sözleşmeli süreye bakılmadan kadroya kavuşmuş olacak. sosyal mali hakları değişecek. Bu yasanın da Aralık ayında Meclis’ten geçmesi bekleniyor.

Benzer Haberler
zorunlu-emeklilik-eyt
İşveren, emekliliği geleni çalışanı çıkarabilir mi? Yeni EYT yasası ile zorunlu emeklilik mümkün mü?
eyt-son-dakika
AK Parti’den flaş EYT açıklaması! EYT’nin ne zaman yasalaşacağı açıklandı
FfWHojzWYAIjoLW
EYT’de heyecanlı bekleyiş: Promosyon ve bayram ikramiyesi de alacaklar

 

EYT YASA TASARISI ARALIK’TA MECLİS’TE OCAK’TA YÜRÜRLÜLÜKTE

Bu sürecin bir ayağını da Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi oluşturuyor. Bu düzenlemenin de çalışmalarında sona gelindi. Düzenleme kabinede görüşüldükten sonra yine Aralık ayında Meclis’e gelerek yasalaşma sürecine girecek.

Aralık ayında yasa çalışmasının tamamlanmasının ardından ilk etapta 1.5 milyon sigortalının emeklilik hakkına kavuşması bekleniyor. Bu durumda emeklilik hakkını kazanacak olan 1.5 milyon kişi ilk etapta Ocak ayı ile birlikte emeklilik işlemlerini başlatacak.

EYT’LİLER EMEKLİ PROMOSYONU İLE ÇİFTE ÖDEME ALACAK

EYT’liler ilk ödemelerini alacakları banka ve şubesini e-devletten ya da emeklilik işlemleri sırasında seçebilecek. Böylece EYT’linin emekli maaşı tercih ettiği bu banka şubesine yatırılacak.

Bilindiği gibi bankalar emeklilere 3 yıl kendi şubelerinden maaş almaları şartı ile promosyon ödüyor. Bu promosyon rekabeti sonrasında rakamlar geçtiğimiz aylarda 10 bin liraya kadar çıkmıştı.

Geçtiğimiz ay Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) promosyonda en az rakamları yeniden belirledi. Buna göre maaşı 3.500 liraya kadar olanlar için 3.000TL, 3.500-7.500 lira arası olanlar için 3.500 TL, 7.500-10.000 lira arası olanlar için 4.500 TL ve 10.000 liradan fazla maaş alanlar için ise 5.000 liraya çıkartıldı. Bankalar bu miktarlardan daha az promosyon ödeyemeyecek. Ancak bunun üzerinde promosyon serbest olmaya devam edecek. Burada yine rekabet sonucu rakamlar 8 bin lira seviyesine kadar çıkıyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir