İşveren, emekliliği geleni çalışanı çıkarabilir mi? Yeni EYT yasası ile zorunlu emeklilik mümkün mü?

Milliyet yazarı Cem Kılıç, emeklilik şartlarını yerine getirdiği halde emekli olmayarak çalışmayı tercih eden kişileri, işveren işten çıkmaya zorlayabilir mi? sorusuna köşesinden detaylarıyla yanıt verdi.

featured
Emeklilik şartlarını yerine getirdiği halde emekli olmayarak çalışmayı tercih eden kişileri, işveren işten çıkmaya zorlayabilir mi? Yeni EYT düzenlemesi çalışmak zorunda kalan emeklileri zorunlu emekliliğe mi sevk edecek? merak edilen konuları Milliyet Gazetesi yazarı Cem Kılıç cevapladı.
thumbnail
EYT Ne Zaman Çıkacak?
AK Parti’den flaş EYT açıklaması! EYT’nin ne zaman yasalaşacağı açıklandı

 

1996 YILINDA SİGORTA BAŞLANGICIM VAR. 5350 PRİM GÜNÜM VAR. ÜÇ ÇOCUK SAHİBİYİM. DOĞUM SONRASI 4’ER AYLIK RAPORLARIM HARİCİNDE ÇALIŞTIM. EYT’DEN YARARLANMAK İÇİN BEN DOĞUM BORÇLANMASI YAPABİLİR MİYİM?

 

 

Bugüne kadar yapılan açıklamalardan EYT kapsamında olduğunuz anlaşılıyor. Prim günü konusunda şu an hakim görüş, 8 Eylül 1999 öncesi için geçerli olan 5000 prim gününün tamamlanması. Eğer yasa bu şeklide çıkarsa borçlanma yapmadan da emekli olabilirsiniz. Prim gününüz yeterli olmasaydı, doğum borçlanması yoluyla prim günü kazanıp, eksik prim günlerini tamamlamanız doğrusu olurdu. Unutmayalım; doğum borçlanması kadın sigortalılara sadece prim günü kazandırır, sigorta başlangıcını öne çekmez.

 

 

EYT KAPSAMINDA EMEKLİLİK ŞARTLARINI YERİNE GETİRMİŞ OLMASINA RAĞMEN, EMEKLİ OLMAYARAK ÇALIŞMAYI TERCİH EDECEK PERSONEL, İŞVEREN TARAFINDAN SALT EMEKLİLİK ŞARTLARINI YERİNE GETİRDİ DİYE İŞTEN ÇIKMAYA ZORLAYABİLİR Mİ?

 

 

Sosyal Güvenlik hakkı Anayasal bir haktır. Bu çerçevede ne zaman ve nasıl emekli olunacağı kişinin kendi iradesine dayanmaktadır. Yani ister emekli olur isterse olmaz. Bir başka kişi ya da kurum kimseyi emekli olmaya zorlayamaz. Bu nedenle işyerinde sırf bir kişi emekliliğe hak kazandı diye işten çımaya zorlanamaz. Ancak özel sektör işyerlerinde işe başlarken imzalanan hizmet sözleşmesinde bu yönde alınmış bir genel işyeri kuralı var ve bu kural o işyerindeki herkese “eşit” olarak uygulanıyorsa o zaman genel işyeri kuralı olarak emekliliğini hak kazanan kişilerin hizmet akitleri sonlandırılabilir.

 

 

EYT İLE EMEKLİ OLACAKLAR İŞTEN AYRILIRKEN (İHBAR SÜRESİ) BİLDİRİM YAPMAK ZORUNDA MI?

 

 

Emekliliğe hak kazanıp, işten ayrılınması durumunda ihbar öneli işlemez. Yani önceden haber vermek ya da ihbar tazminatı ödenmesi söz konusu değildir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir