Evergrande iflasını açıkladı! Kripto piyasaları geceyi zor geçirecek…

featured

1996 yılında kurulan Evergrande’nin 280’den fazla şehirde 1.300’den fazla projesi bulunuyor. Şirket, Fortune 500 listesinde 2020’de 122. sırada yer aldı. Toplam varlıkları yaklaşık 350 milyar dolar (2.3 trilyon yuan), yıllık satış gelirleri de 110 milyar doları (700 milyar yuan) aşan şirkette 200 bin kişi çalışıyor. Şirketin gıda, elektrikli araç, spor sektöründe yatırımları bulunuyor.

Evergrande’nin bilinen borcu 300 milyar doları aşıyor. Borçlarının akıbeti ise piyasaları etkiliyor. Şirket, elektrikli araç üretimi sektöründeki bağlı ortaklığındaki hisselerini satma kararı almıştı.

Evergrande’nin 28 Aralık, Haziran 2023, Haziran 2025 vadeli tahvilleri için de 255 milyon dolardan fazla ödeme yapması bekleniyor.

TEMERRÜDE DÜŞTÜ

Çin’in emlak devi Evergrande resmi olarak temerrüde düştü. Borç krizindeki şirket, 148,13 milyon dolarlık faiz ödemesini gerçekleştiremedi. Çin Merkez Bankası Mali Piyasalar Dairesi Başkanı Zou Lan yaptığı açıklamada, “Evergrande Grubu’nun borç yükümlülükleri içinde finansal yükümlülüklerin oranı üçte birden az. Borç verenler ise göreli olarak dağınık halde. Tek tek finans kurumlarının maruz kaldığı riskler çok düşük.” açıklamasını yapmıştı.

İFLASINI AÇIKLADI

Kripto para camiasını çok yakından etkileyecek olan son dakika haberine göre Evergrande iflas açıkladı. Son haftalarda ödemelerini yapmakta zorlanan şirketin borçlarının bir kısmını da 19 milyar dolarlık uluslararası kuponlar oluşturuyordu. Ancak en son borcu şirketin altından kalkamayacağı türden bir darbe indirdi. 148 milyon dolarlık ödemenin vadesinin dolmasıyla şirket iflas kararını duyurdu.

Şirketin geçtiği bu süreç kriptocuları da yakından etkiliyor. Kripto analiz platformu  verilerine göre şirket  kripto paraların vadeli işlem piyasalarında ciddi etkiye sahipti. Şirketin borç içinde olduğu süreçte yaklaşık 205 bin yatırımcının pozisyonlarını kaybettiği bildirildi, tek seferde yaşanan en büyük para kaybının 10 milyon dolar ile BitMEX borsasında gerçekleştiği de duyuruldu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir