Ev alacaklar dikkat! Konut kredisi için 3 farklı faiz oranı

Ev sahibi olmak isteyen kişileri umutlandıran yeni kredi faiz oranında detaylar netleşmeye başladı. Son dönemlerde emlak piyasasında durgunluk yaşanıyor. Ekim ayında sadece 102 bin 660 konut satılırken bunun 13 bin 268'i krediyle gerçekleşti.

featured

İstatistiklere göre ekim ayı için açıklanan 102 bin 600 konut satışı sayısı son 8 yılın en düşük Ekim ayı verisi olarak tarihe geçti. Ev sahibi olmak isteyenlerin ve emlak piyasası temsilcilerinin piyasası hareketlendirmesini merakla beklediği yeni konut kredi faizi hesaplama sisteminde değere ve gelire göre farklı faiz oranlarının mevcut olması bekleniyor.

Dar, orta ve yüksek gelirli herkesi ilgilendiren yeni konut kredisinde ev fiyatındaki artış ile kredi oranı doğru orantılı olacağı tahmin ediliyor.

PİYASAYI CANLANDIRMASI BEKLENİYOR

Beklenen yeni hesaplama ile faizlerin düşmesi ve konut piyasasında hareketli günlerin yaşanması bekleniyor. Emlakçılar ve müteahhitler yılbaşından itibaren konut piyasasında hareketlenmenin başlayacağını tahmin ediyorlar.

DEĞERİN YÜZDE 80’İ ORANINDA KREDİ

2022 yılı Haziran ayında BDDK konut kredilerindeki yeni oranı duyurmuştu. Buna göre, 1. ve 2. el konutlar için kredi değer oranı değişmiş oldu. 2 milyon TL’nin altındaki konutlar için yüzde 90’a kadar kredi kullanılabilme kararı verildi.

Sıfır konutlarda konut değeri 2 milyon TL’nin altındaki konutlar için kredi oranı yüzde 90, 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında olan konutlar için yüzde 70, 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olan konutlar için azami 3,5 milyon TL, 10 milyon TL üzerinde olan konutlar için ise konut kredisi imkanı bulunmuyor.

İkinci el konutlarda ise konut değeri 500 bin TL’nin altında olan konutlar için yüzde 90, 500 bin TL ile 2 milyon TL arasında olan konutlar için yüzde 70, 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında olan konutlar için yüzde 50, 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olan konutlar için azami 2,5 milyon TL, 10 milyon TL üzerinde olan 2. el konutlar için ise konut kredisi imkanı yok.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, satış adetlerinde düşüşlerin başladığını ifade ederek, “Emlak piyasasında bir durgunluk hakim şu an için. Hayata geçen sosyal konut projeleri bu durgunluğun sebeplerinden birisi elbette. Piyasada sıcak olan talebin çekilmesine neden oldu. Talebin az olması fiyatların bir miktar gevşemesi anlamına geliyor. Bazı bölgelerde satış adetlerinde yüzde 10-15 oranında düşüşler gözlendi. İpotekli satışlarda aynı şekilde düşüşler var. Bu da talebin azaldığını bize gösteriyor. İlerleyen süreçte ev fiyatlarında bir düşüş öngörülüyor. Çünkü talebin çok olduğu arzın az olduğu durumlarda fiyatlar yükselme eğilimi gösteriyor. Satılık ev fiyatlarının yüksek meblağlarda olması, sosyal konut projeleri gibi alternatiflerin olması ve devletin arazi tahsis etmesi gibi unsurlar taleplerin azalmasına neden oldu. Türkiye’de genel olarak ev sahipliği oranı yüksektir. Yüzde 35-40 civarından bir kiracılık söz konusu. İmkanı olan kişiler ev almayı tercih ediyorlar” dedi.

0.69 FAİZLE KREDİ İHTİMALİ

Beklenen yeni konut kredisinde 2 milyonluk bir kredi için faiz oranı 0.69, 2-4 milyon TL’lik kredi için 0.79, 4-10 milyon TL’lik kredi için 0.90 faiz oranı olması bekleniyor.

GELİRE GÖRE FAİZ ORANI

Öte yandan gelir grubuna göre de kredi faiz oranlarında değişiklik olması bekleniyor. Alt, orta ve yüksek gelir grubu için 3 farklı faiz oranı uygulanması, faiz oranlarının da 0.69 ila 1.20 arasında değişmesi bekleniyor.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir