Europol sahte aşı konusunda uyardı

featured

Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Europol tarafından yapılan açıklamada, corona virüs aşılarına yönelik talebin, üretilen miktardan fazla olduğu hatırlatılarak bu nedenle, birçok kişinin farklı tedarik seçenekleri aradığı belirtildi.

SUÇ ORANLARINDA PATLAMA BEKLENİYOR

Nisan ayından bu yana internet üzerinden sahte corona virüs ilacı ve aşısı pazarlayan dolandırıcıların ortaya çıkarıldığını belirten polis teşkilatı, Covid-19’a karşı geliştirilen aşıların pazara girmesinden sonra, suç oranlarında patlama bekliyor.

Europol’e göre, şu anda bile, aşı geliştirme ve test aşamasındaki şirketlerin isimleri, internet üzerinde dolandırıcılar tarafından kötü amaçla kullanılıyor. Aşıların resmi olarak kullanıma sunulmasının ardından, sahte ürünler ve dolandırıcılık faaliyetleri hızla artacak.

‘HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN BÜYÜK BİR RİSK OLUŞTURUYOR’

Suçluların hem şirketleri hem de kişileri dolandıracağından endişe eden örgüt, sahte aşıların gerekli hijyen koşullarına uyulmadan üretildiğine dikkati çekti. Europol açıklamasında, sahte aşıların etkisiz ya da toksik olmaları nedeniyle halk sağlığı açısından büyük bir risk oluşturduğunu vurgulandı.

Avrupa Polis Teşkilatı, üye ülkeleri sahte aşı ve Covid-19 ilaçları ile ilgili dolandırıcılık faaliyetleri konusunda fazladan yeni önlemler almaya çağırdı.

İNTERPOL DE UYARMIŞTI

Uluslararası polis iş birliği Interpol, 194 üye ülkeye ve vatandaşlara corona virüs aşıları hakkında uyarılarda bulunmuştu. Yayınlanan küresel açıklamaya göre, corona virüs aşılarına hem fiziksel hem de çevrimiçi olarak organize suç gruplarından kaynaklanan tehditler gerçekleşebileceği belirtilmişti.

Pandeminin başlangıcından bu yana fırsatçı ve yağmacı grupların tehdidinde olduğunu belirten Interpol, corona virüs aşılarının tahrif edilmesi, çalınması ya da yasa dışı reklamlar aracılığıyla virüsten korkan grubun kandırılması gibi suçlara karşı dikkatli olunmasını şiddetle uyardığının altını çizmişti.

‘KOORDİNASYON HAYATİ BİR ÖNEM TAŞIYOR’

Bugüne kadar birçok suç çetesinin sahte corona virüs aşısı sattığının tespit edildiğini belirten Interpol yaptığı açıklamada, “Kolluk kuvvetleri ve sağlık kurumları arasındaki koordinasyon ihtiyacı, bireylerin güvenliğinin ve toplulukların refahının korunmasını sağlamak için de hayati bir rol oynayacaktır” ifadelerine yer vermişti.

‘Aşılar organize suçun başlıca hedefi’ başlığıyla yayınlanan uyarı yazısında Interpol, “Hükümetler vatandaşlarına aşıyı uygulamaya hazırlanırken, suç örgütleri tedarik zincirlerine sızmayı veya aşının iletiminde kesintiye uğratmayı planlıyor” ifadelerini kullanmıştı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir