Ertuğrul Dursun Önkuzu’nun adı şehit edildiği okulda yaşayacak…

featured

Ülkücü hareketin ilk şehitlerinden Ertuğrul Dursun Önkuzu’nun 50. ölüm yıldönümünde güzel bir haber geldi.

Gazi Üniversitesi Senatosu, Dursun Önkuzu’nun 23 Kasım 1970 tarihinde şehit edildiği sınıfın bulunduğu yer olan Teknoloji Fakültesi (eski adı Teknik Öğretmen Okulu) B Blok binasının adının “Ertuğrul Dursun Önkuzu” olarak değiştirilmesine, oy birliği ile karar verdi.

DURSUN ÖNKUZU KİMDİR?

Önkuzu, 1948 yılında Tokat’ın Zile ilçesinde dünyaya geldi. Hakkında birçok şiir ve kitap yazıldı. En bilinenleri; Yazar Emine Işınsu’nun “Sancı” isimli kitabı ile Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun Önkuzu şiiridir. Ayrıca Mustafa Yıldızdoğan, Gençosmanoğlu’nun “Önkuzu” adlı şiirini besteleyerek şarkı yaptı. 12 Eylül Askeri Darbesi’ni anlatan Lütfü Şehsuvaroğlu’nun kitabından derlenen Kafes filminde Dursun Önkuzu’ya ait sahneler de bulunuyor.

DURSUN ÖNKUZU NASIL ÖLDÜ, KİM ÖLDÜRDÜ?

Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nda eğitim gördüğü sırada karşıt görüşlü öğrenciler tarafından 23 Kasım 1970’de ciğerlerine pompayla hava basılarak işkencelerle katledildi. İlk olarak 3 gün hapsedilmiş ve acımasızca dövülmüş sonrasında da işkencelere maruz bırakılmıştır. Ciğerlerine pompa ile hava basılarak acılar içerisinde üçüncü kattan boşluğa bırakılıp şehit edilmiştir.

ERTUĞRUL DURSUN ÖNKUZU’NUN MEZARI NEREDE?

Genç yaşta işkenceler ile hayatına son verilen Ertuğrul Dursun, Ülkücü hareketin ilk şehitleri arasında yer alıyor. Özkuzu 23 Kasım 1970 tarihinde hayatını kaybetti ve naaşı memleketi Tokat, Zile’ye defnedildi.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir