Ermenistan’ın savaş oyununun perde arkası: ASALA’yı PKK ile birlikte kullanacaklar

featured

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Karabağ’daki tansiyon Ermenistan’ın bölgeye saldırıları ile başladı.

Peki bu saldırıların perde arkasında ne var?

Uzmanlar bu noktada, Azerbaycan’a göre teknik ve eğitim açısından daha zayıf olan Ermenistan’ın düşük yoğunluklu çatışma stratejisi izlediğini vurguluyor.

Veryansın TV’ye özel açıklamalar yapan TÜRKSAM Başkanı Dr. Sinan Oğan’a göre bu stratejinin ana unsuru da bölücü terör örgütü PKK.

DÜŞÜK YOĞUNLUKLU SAVAŞ STRATEJİSİ

Ermenistan’ın bir süredir uzun süreli bir yıpratma savaşı planını uyguladığını belirten Oğan, “Bunun için hem ASALA’yı canlandırmak hem de PKK’yı bölgeye taşımak istediler. PKK’nın Türk Ordusu’na zamanında yaptığı saldırılar gibi Azerbaycan Ordusu’na saldırılar düzenlemeyi planladılar. Bölgede Azerbaycan mevzilerine karşı ASALA’nın Lübnan’daki kalıntılarını PKK ile beraber kullanarak Dağlık Karabağ bölgesinde bir Beka Vadisi kurma girişiminde bulundurlar. Bununla Azerbaycan karakoluna vur-kaç taktiğiyle sivil yerleşim birimlerine saldırılar düzenleyerek, bölgede uzun süreli bir yıpratma savaşına girmek istediler“ ifadelerini kullandı.

HEDEF TERÖR ORDUSU KURMAK

Ermenistan’ın hedeflerini anlatan Oğan “Lübnan ve Suriye’den gelen Ermeniler ile PKK’lıları beraber eğiterek terör ordusu kurmayı planlıyorlar. Ermeniler bununla bölgeyi destabilize etmeye çalışıyorlar. Azerbaycan’ın içerisinde terörü taşıyarak bölgede kendi mevzilerini sağlama almaya çalışıyorlar “ şeklinde konuştu.

AZERBAYCAN’IN BAŞARISININ NEDENLERİ

Azerbaycan’ın bölgede ilerlemesinin nedenlerini de anlatan Oğan’a göre “Türk Ordusu’nun Azerbaycan’a verdiği eğitim, Azerbaycan’ın savunma sanayisini güçlendirmesi ve Azerbaycan Ordusu’nun topraklarını geri alma azmi” başarının nedenleri arasında.

Ermenistan’ın içinde bulunduğu ekonomik krize de değinen Oğan, “Ermenistan asker bulmakta zorluk çekiyor. Savaşabilecek nitelikteki genç nüfus Ermenistan’ı terk etmiş durumda. Çalışabilmek için Rusya ya da başka yerlere gitmiş durumdalar. Ama Azerbaycan Ordusu genç ve fazla odluğu için asker sıkıntısı çekmiyor “ dedi.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir