Erich Fromm kimdir? Erich Fromm’dan tüm zamanlara hitap eden 12 düşündürücü alıntı…

featured

Erich Fromm, Almanya doğumlu Amerikalı psikanalist, sosyolog ve filozof. Frankfurt Okulu ve okulun genel yaklaşım biçimi olan “eleştirel teori” için yaptığı katkılarla da tanınmaktadır. İnsan ve toplum üzerine sadece psikolojik çerçeveden değil, sosyolojik ve ekonomik çerçevelerden de yaklaşarak, direkt ve yapıcı eleştirilerde bulunan, sorunları göstermesinin yanında, genelde diğerlerinden farklı olarak pragmatik çözüm yolları da sunan, psikolog yazardır. Modern insanın ve modern hayatın eksikliklerini iyi analiz edebilmiş bir yazar olarak öne çıkar.

Aynı zamanda Freud’un öğrencisi de olan bu çok yönlü psikolog, düşünür ve yazarın çok sayıda eseri ve bu eserlerde bize söylediği, anlamları zaman geçtikçe çok daha iyi anlaşılan derin sözleri vardır.

Erich Fromm kimdir?

Erich Fromm  Yahudi kökenli Almanya doğumlu Amerikalı ünlü bir psikanalist, sosyolog ve filozoftur. Ruh bilimine Marksist-sosyalist ve insancıl yaklaşımın en önemli temsilcilerindendir. Frankfurt Okulu ve okulun genel yaklaşım biçimi olan eleştirel teori için yaptığı katkılar ile de tanınmaktadır.

Heidelberg ve Münih Üniversiteleri’nde toplum bilim ve psikanaliz eğitimleri gördü. 1922 yılında Heidelberg Üniversitesi’nde doktora öğrenimini tamamladı. Münih’te ruh hekimliği ve ruh bilim üzerine ek incelemeler yaptıktan sonra, Berlin Psikanaliz Enstitüsü’nde eğitim gördü ve 1931 yılında mezun oldu.

30’lu yılların başlarında Almanya’da Nazi hareketinin güçlenmesi nedeni ile İsviçre’nin Cenevre şehrine yerleşti. 1933 yılında Chicago Ruh Çözümleme Enstitüsü’nden aldığı davet üzerine Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. 1934 yılında, 1938’e kadar kadrosunda bir uzman olarak görev aldığı Frankfurt Toplumsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte New York’a taşındı. Özel çalışmalarını sürdürdü ve Columbia Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

1946 yılında William Alonson White Ruh Hekimliği, Ruh Çözümleme ve Ruh Bilim Enstitüsü’nün kurucuları arasında yer aldı. Yale Üniversitesi, New York Üniversitesi Bennington Koleji, Michigan Eyalet Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

1949 yılında Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nden gelen bir profesörlük önerisini kabul etti ve tıp fakültesi lisansüstü bölümünde ruh çözümleme şubesini kurdu, 1965 yılında emekli olana kadar orada çalıştı.

Emeklilik yıllarını geçirdiği 1980 yılında İsviçre’de öldü.

Marksist ve sosyalist, insancıl dünya görüşünü benimseyen Fromm, Batı kapitalizmi ve SSCB komünizmini reddetmiştir.

Biyofili hipotezine olan katkıları, evrimsel psikoloji konusundaki araştırmalara temel sağlamıştır.

Erich Fromm’un çalışmaları birçok dile çevrilmiştir. Sigmund Freud etkisinde kalmıştır.

Erich Fromm alıntıları

Modern hayattan, sevgiye, insanın dürtülerinden, kendinden bile sakladığı sırlarına kadar geniş bir çerçevede çok doğru noktalara parmak basan Erich Fromm’dan mutlaka bilinmesi gereken 12 sözü sizin için bir araya getirdik.

-“Sevgi bir etkinliktir, edilgen bir olay değildir, bir şeyin içinde olmaktır, bir şeye kapılmak değildir. Sevginin etkin özelliği, en genel biçimde şöyle tanımlanabilir: Sevgi; kendinden bir şeyler vermektir, karşındakinden almak değil.”

“Gerçek sevgi, sonunda ayrılık var gibi görünse bile, insanın sevdiği kişiyi mutlu olacağı yere doğru uğurlamaktan çekinmemesidir. Eğer kişi sevdiğini uğurlamaktan çekinir ve sahiplenmeye kalkarsa, kendine hizmet etmiş olur.”

-“Açgözlülük içsel bir boşluğun sonucudur.”

-“Bütün ağır psikolojik hastalıkların temelinde narsizm yatar.”

-“Güç, insanların çoğuna tüm şeylerin en gerçeği olarak göründüğü halde, insanlık tarihi onun tüm insani başarılar içinde en geçici olduğunu kanıtlamıştır.”

-“Psikiyatri bazı kimselerin akıllarını kaçırma nedenleriyle ilgilenir ama asıl sorun, insanların çoğunluğunun neden akıllarını kaçırmadığıdır.”

-“İnsanın yaşamdaki ana görevi kendisini doğurmak, olma potansiyeline sahip olduğu şeyi olmaktır. Çabasının en önemli ürünü, kendi öz kişiliğidir.”

-“Derin ve ihtiraslı sev! Kalbin kırılabilir ama hayatı dolu dolu yaşamanın tek yoludur.”

-“Her insan mutlu olamaz… Çünkü; gereğinden fazla özler dünü, hak ettiğinden fazla düşünür yarını; ve hiç hak etmediği kadar bilinçsizce yaşar bugünü. Her insan mutlu olamaz. Çünkü; gereğinden fazla özler hayatından çıkanları. Hak ettiğinden daha büyük umutla bekler hayatına girecekleri ve asla göremez yanı başındakileri.”

-“Direnme gücü, dünya evet sözcüğünü duymak istediğinde hayır diyebilme yetisidir.”

-“Bilmek ve hala bilmediğimizi düşünmek en yüce marifettir. Bilmemek ve buna rağmen bildiğimizi düşünmek bir hastalıktır.”

-“Milyonlarca insanın aynı kötülükleri paylaşması o kötülükleri erdeme dönüştürmez; aynı hataları yapmaları, o hataları doğru kılmaz.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir