Paşinyan ve Aliyev’i Prag’da bir araya getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Macron’a: ‘Seni de Türk Birliğine alalım’

Avrupa Siyasi Topluluğu’nun (AST) ilk liderler toplantısı, Avrupa Birliği Dönem Başkanı Çekya’nın başkenti Prag’da bugün başladı. Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak masada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı buluşturdu. Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Macron ile diyalogu da dikkat çekti.

featured

44 Avrupa ülkesi lideri bugün Çekya’nın başkenti Prag’da ilk kez Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinde bir araya geliyor. Zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.

Fransa lideri Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un teklifiyle toplanacak zirveye, Ukrayna’ya saldıran Rusya beklendiği gibi davet edilmedi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, yaşlı kıtada ekonomik refah ve güvenliği artırmayı hedefleyen zirvede Rusya’ya koltuk ayrılmadığını vurguluyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, “Bu buluşma, Rusya’sız bir yeni düzen aramanın yolu” diyor.

AB’den ayrılan tek ülke olan İngiltere de, yine Prag’da temsil ediliyor. AB üyelerinin yanı sıra Doğu Avrupa ve Balkan ülkeleri de zirvede.

Avrupa Siyasi Topluluğu programına katılmak için Çekya’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkent Prag’da Türkiye Büyükelçiliği önünde Türk vatandaşları tarafından karşılandı.

PRAG’DA TARİHİ FOTOĞRAF

Prag’da saat 15.00 sıralarında tarihi bir görüşme gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ve Paşinyan’ı ortak masada bir araya getirdi.

ERDOĞAN’DAN MACRON’A: GEL SENİ DE ALALIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile ayaküstü bir sohbet de gerçekleştirdi. Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatına ilişkin sohbet sırasında Macron`a “Seni de alalım.” dedi.

ERDOĞAN’IN PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prag ziyaretinde bugün saat 17.20’de Fransa Cumhurbaşkanı Macron, saat 18.00’de İspanya Başbakanı Pedro Sánchez ile ikili görüşme gerçekleştirecek.

Erdoğan, saat 18.30’da ise AB Komisyon Başkanı Ursula Von Der Leyen ve Çekya Başbakanı Petr Fiala ile de üçlü görüşme yapacak.

ERDOĞAN İLE PAŞİNYAN İLK KEZ GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile de ikili bir görüşme yapacak. Saat 19.00’da Erdoğan ve Paşinyan’ın ilk kez bir araya geleceği görüşme, Türkiye ile Ermenistan arasında son 30 yıllık dönemdeki en önemli görüşmelerden birini oluşturacak.

Erdoğan ile Paşinyan’ın 16 Eylül’de Özbekistan’da yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ Zirvesi) nedeniyle bulunacakları Semerkant’ta yapacakları görüşme normalleşme çabalarını daha ileri bir boyuta taşıyabilecekti. Ancak Paşinyan son anda zirveye katılmaktan vazgeçmişti.

Öte yandan liderler saat 20.00’de akşam yemeğine iştirak edecek.

Çek askerler, zirve öncesi Prag Kalesi’nin dışında yürüyüş yapıyor.

BAYRAKLAR ZİRVEDE YER ALMAYACAK

Ayrıca zirvede Kosava bayrağının yer almasına AST’ye katılan bazı ülkeler itiraz etti. Alınan bir kararla Prag’daki zirvede bayrakların yer almayacağı öğrenildi.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir