Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan CHP’li Özgür Özel’e 250 bin TL’lik tazminat davası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CHP’li Özgür Özel’e 250 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

featured

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel aleyhine Ankara Asliye Hukuk Mahkemesinde 250 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik kullandığı hakaret içeren ifadeler nedeniyle 250 bin TL’lik tazminat davası açıldı.

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, avukatı Hüseyin Aydın aracılığıyla CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Çağlayan Adliyesi’ndeki konuşması nedeniyle 250 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN SKANDAL İFADELER

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Gezi Parkı davasının ardından adliye önünde “Hukukun ve adaletin gereği yapılmadı. Tek adamın gönlü yapıldı. Buradan söz veriyoruz; bu kumpası kuranlardan hesabını teker teker soracağız. Birisi masum insanları, çevreci insanları, aydın insanları mahkum etmeye çalıştı. Onların üzerine kapanan mahkeme kapıları, cezaevi kapıları onları mahkum edemez. Gezi özgürdür, Kavala özgürdür. Tarih önünde Recep Tayyip Erdoğan hesap verecektir. And olsun, and olsun, and olsun” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda CHP’li Özel’in ifadelerine ilişkin avukatları aracılığıyla dava açacaklarını söyleyerek, “Tabii bu zatın ifadeleri tamamıyla şu anda milletvekili olduğu için cezai bir durum belki olmayacak ama en azından manevi tazminat noktasında başındaki ağababası nasıl Man Adası olaylarından bedel ödediyse tabii aynı durum şimdi bunun için de avukatlarımız davaları açıyorlar. Sadece bu değil. Bunlarla beraber aynı şekilde hareket eden ağzı bozuk tipler kimlerse bunların hepsine avukatlarımız davalarını açacaklar. Adı Özgür ama soyadı çok garip olan bu zatla ilgili de şu anda avukatlarımız davaları açıp ve Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanına hakaret yapılabilir mi, yapılamaz mı? E bunu demek ki ders almamış. Şimdi aynı şeyi avukatlarımız davaları açacaklar. Bunlar manevi tazminat davalarıdır” diye konuştu.

250 BİN TL’LİK TAZMİNAT DAVASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP’li Özgür Özel’in ifadeleri üzerine avukatı Hüseyin Aydın aracılığıyla 250 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı. Avukat Hüseyin Aydın dilekçesinde Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik gerçek dışı itham ve isnatlarda bulunduğunu belirterek, Erdoğan’ın kişilik haklarına da saldırı olduğunu kaydetti.

Dilekçede, “Kamuoyunda Gezi olayları olarak bilinen hadiseler, kamu görevlileri dahil olmak üzere onlarca vatandaşımızın hayatını kaybettiği, birçok kamu binasının ve işyerinin tahrip edildiği, kamuya ve özel kişilere ait mallara zarar verildiği, cebir ve şiddet kullanılarak meşru hükümetin devrilmeye çalışıldığı hadiselerdir. Gerek amacı gerekse tercih edilen yöntemler itibariyle birçok suça vücut veren bu hadiselerin adli makamlar tarafından soruşturulması ve kovuşturulması kadar tabii bir şey olamaz. Hiçbir demokratik hukuk devleri, şiddet içerikli yönetmelerle, seçilmiş meşru hükümetin devrilmesine müsamaha göstermez. Bu nitelikteki eylemlere adli ve idari olarak müsamaha göstermek demokratik hukuk devletinin bizatihi inkarı anlamına gelmektedir” denildi.

‘ELEŞTİRİDEN ÇOK SİYASİ SALDIRI’

Yerel mahkemenin kararı ardından Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan açıklamalar yaptığını aktaran Hüseyin Aydın dilekçesinde, “Kuvvetler ayrılığının cari olduğu demokratik hukuk devletinde yargısal faaliyetlerden dolayı yasama ve yürütme itham edilemez. Yargılama faaliyeti, bağımsız ve tarafsız mahkemelerin yetkisi dahilindedir. Mahkemelerin, tabi oldukları usuller çerçevesinde yaptıkları yargılama faaliyetlerine ve hüküm olarak ortaya koydukları iradeye herkes saygı göstermek zorundadır. Mahkeme kararlarının eleştirilmesi ile kararın veren hakimlere hakaret edilmesi veya hakimlerin tehdit edilmesi aynı çerçevede değerlendirilemez. Birincisi hukuken meşru olmakla birlikte ikincisi hukuken mazur görülemez. Davalının, kamuoyunda “gezi davası” olarak bilinen ceza davasında yerel mahkemenin verdiği karar üzerinden, Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan açıklamaları, yukarıda ifade edilen temel ilkelerin açık bir ihlali olduğu gibi, Sayın Cumhurbaşkanımızın kişilik haklarına da ağır bir saldırıdır.

Yargıtay kararlarında isabetle belirtildiği üzere “başta siyasi kişiler olmak üzere, en geniş halde dahi, ifade özgürlüğünün kişilerin itibarına zarar verecek boyuta ulaşmaması gerekir. Bu gereklilik, temel hak ve hürriyetlerin, kişinin topluma, ailesine ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını da ihtiva ettiğini belirten Anayasa’nın 12. Maddesinin ikinci fıkrasından doğan bir zorunluluktur”.

Davalının, dava konusu beyanları, ifade özgürlüğünün sınırlarını aşan, kamusal tartışmalara katkı sunma kapasitesi olmayan, Sayın Cumhurbaşkanımızın itibarına zarar veren, siyasi eleştiriden çok kişisel saldırı niteliğinde açıklamalardır” ifadelerini kullandı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir