George Floyd’un katili polislerini unutup Türk polisini karalamaya kalkan ABD’ye Emniyet’ten ders niteliğinde cevap

Uyguladığı şiddetle dünyaya nam salan ve George Floyd’un ölümüne neden olan polislerini unutarak Türk polisini şiddet yanlısı gibi göstermeye çalışan ABD’ye Türkiye’nin yanıtı gecikmedi. En son ABD Büyükelçiliği, CHP'nin İstanbul'daki mitingi öncesi vatandaşlarını sözde ‘’Öngörülemez polis şiddeti’’ne karşı gösterilerden uzaktan durmaya çağırmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü de bugün bu çağrıya ders niteliğinde bir cevap vererek, ABD'deki Türk vatandaşlarını uyardı.

featured

Dünyada şiddet ve cinayetleriyle ünlü polisini unutan, George Floyd gibi binlerce vatandaşını katleden ABD, Türk polisini kendi polisi ile karıştırarak, CHP’nin cumartesi günü İstanbul Maltepe’de düzenlediği miting öncesi vatandaşlarını uyarmış ve Türkiye’de daha önce yapılan protestolarda tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve öldürücü olmayan mermiler kullanıldığını anımsatıp “Bu mitingde de benzer önlemlerin alınması kuvvetle muhtemeldir. Öngörülemez olabileceği ve şiddete dönüşebileceği için gösterilerden ve protestolardan kaçının” gibi skandal bir çağrıda bulunmuştu.

Olaysız bir şekilde düzenlenen mitingin ardından bu kez Emniyet Genel Müdürlüğü, benzer bir açıklamayı ABD’deki Türk vatandaşları için yaptı. Emniyet’in Twitter sayfasından “Amerika’da yaşayan Türk Vatandaşlarımıza Uyarımızdır” diyerek yapılan duyuruda şu ifadeler kullanıldı:

“Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılacak geniş katılımlı organizasyonlarda vatandaşlarımızın güvenliği için dikkatli olmaları önem arz etmektedir.

Amerikan polisi her ne kadar bu tip organizasyonlarda çıkan protestolar için önlem alıyor olsa da geçmişte yaşanan olaylarda gerçek mermi ve elektro şok kullanımı, göz yaşartıcı gaz ile müdahale ve şiddet olayları unutulmamalıdır. Bu tip gösteriler kontrol edilmesi zor olduğu için şiddete dönüşebilir, bu nedenle bu organizasyonlardan kaçının.”

GEORGE FLOYD OLAYI

25 Mayıs 2020’de akşam saatlerinde Minneapolis’te 20 Amerikan doları sahte banknot ihbarı için gelen polislerden biri olan beyaz polis memuru Derek Chauvin, kelepçeli şekilde yere yüzüstü yatırdığı Afro-Amerikalı şüpheli George Floyd’un boynuna 8 dakika 46 saniye boyunca diziyle bastırarak öldürdü.

Minnesota’da bulunan Minneapolis kentinin güney mahallesinde gerçekleşen olayı tanıklar cep telefonlarıyla kaydettiler. Floyd’un defalarca “Nefes alamıyorum” dediğini gösteren video kayıtları sosyal medya platformları ve ana akım medyada yayıldı. Olaya karışan dört polis memurunun işine ertesi gün son verildi. Floyd’un ölümüne sebebiyet veren polis memuru Derek Chauvin ise cinayete teşebbüsten tutuklandı.

Floyd’un öldürülmesi ve beraberinde gerçekleşen protestolar ile birlikte Floyd’u anmak için Salı günü öldürülmesine ve 8 dakika 46 saniye boyunca boğulmasına ithafen Black Tuesday (Kara Salı) ve 8’46“ etiketleri gündem oldu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir