Elon Musk’ın dokunduğu yer altın oluyor! Dogecoin’in fiyatı 10 günde 100 kat arttı! Dogecoin nedir? Nasıl satın alınır?

featured

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’ın Twitter paylaşımları piyasalarda sert fiyat hareketlerine neden olmaya devam ediyor.

200 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisi olan Musk’ın son dönemde sık sık yaptığı Twitter paylaşımlarının etkisiyle, kripto para birimlerinden Dogecoin’de yükseliş devam ediyor.

Musk’ın Twitter’da yaptığı, ‘dogecoin’ ve ‘diğerleri’ olarak iki seçeneğe yer verdiği ‘Dünya’da geleceğin para birimi’ anketinde yüzde 71,3 ile Dogecoin ilk sırada yer almıştı. Musk, hafta sonu Dogecoin hakkındaki paylaşımlarını sürdürdü.

28 Ocak’ta 0,0078 dolar olan Dogecoin’in fiyatı, bugün 0,77 dolarla rekor kırdı. Yaklaşık 10 günde kaydedilen yükseliş yüzde 9771 oldu.

Dogecoin’in piyasa değeri de 9 milyar doları aştı.

Dogecoin nedir, ne işe yarar?

DogeCoin ilk çıktığı sıralarda sadece bir şakadan ibaretti. İnternette oldukça popüler bir köpek cinsi olan komik Shiba Inu köpeğine bir atıfta bulunulmak istenmişti. Fakat daha sonra oluşturulan bu para biriminin değeri ve popülerliği gitgide artmaya başladı. Hatta kripto para biriminin pek çok sadık hayranı ile seneler içerisinde devasa bir topluluk meydana geldi.

Bu para birimiyle inanılmaz şeyler yapıldı. Bunlardan biri de Jamaika kızak milli takımı için para toplamak oldu. Soçi Kış Olimpiyatları’na gitmek isteyen Jamaika kızak milli takımı bu sayede amacına ulaşırken, diğer yandan bu para sayesinde Kenya’nın kırsal kesiminde bir kuyu inşa edildi. Böylece içme suyu projesi finanse edildi.

Günümüzde Dogecoin’in piyasa değeri 250 milyon dolar seviyesindedir. Genel olarak kitlesel fonlama çalışmalarında kullanılan bu para biriminin değerinin zamanla daha da artması öngörülmektedir. Litecoin’e dayanarak değişen ve güncellenen Dogecoin, hiçbir zaman çığır açan bir teknoloji yaratmak için tasarlanmamıştı. Basit bir kripto para birimi olarak kalmayı amaçlamıştı. Uzun süre boyunca çok küçük işlem ücretleri ile düşük bir değerde kaldı. Bu sayede insanların genelinin kullanabileceği bir kripto parası olarak kaldı.

DogeCoin Nasıl Satın Alınır?

Dogecoin alabilmek için Paribu ya da Koinim gibi yerli kripto para borsalarında yer almanız gerekmektedir. Bu parayı kullananların çoğu Paribu üzerinden işlem yapmaktadır. Öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Hesabınızı kimlik bilgileriniz ile onayladıktan sonra yatırım işlemlerine giriş yapabilirsiniz.

Hesabınıza EFT, Havale ya da Papara sayesinde para yatırabilirsiniz. Hesabınızdaki paranız ile de Dogecoin alabilirsiniz. Paribu hesabınıza para yatırırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar;

Havale, EFT ya da papara üzerinden sadece kendi bireysel hesabınıza para yatırmalısınız. Ayrıca kendi adınıza açmış olduğunu bireysel, vadesiz ve Türk Lirası olan hesaplardan gönderim sağlamalısınız. Zaten Paribu üzerinde bir başka kişiye ait hesaplardan gönderim yapılmasına izin verilmemektedir.

ATM üzerinden yapacağınız gönderimlerde ise gönderici bilgilerini teyit etmek mümkün olmadığı için kabul gönderiminiz gerçekleştirilemez.

Gönderdiğiniz miktar anında Paribu üzerindeki hesabınıza yansıyacaktır.

İşleminiz sonrasında size gönderilen kodu açıklama alanına yazmanız önemlidir.

Mutlaka bir açıklama belirtmelisiniz. Yoksa gerçekleştirilen transferlerin işlem ücreti gönderdiğiniz paradan düşülerek size iade edilir.

Dogecoin Cüzdanları Nedir?

Dogecoin cüzdanınız yalnızca size ait olan bir cüzdandır. Fakat bu cüzdana internet üzerinden sahip olursunuz. Kripto para birini cüzdanınız kağıt ya da madeni paralarını koyduğunuz cüzdanlardan farklıdır. Kripto paralar dijitaldir ve sadece dijital dünya üzerinde yer alır.

Yazılım Cüzdanları: Dogecoin indirebileceğiniz iki adet kripto para cüzdanına sahiptir. Bunlar; Dogecoin Core ve MultiDoge’dur.

Dogecoin Core cüzdanınız bütün coinlerinizin blockchain’ini içerir. İndirilmesi uzun sürecektir ve bu esnada bilgisayarınız da Dogecoin noduna dönüşecektir.

MultiDoge ise hafif bir sürümdür. Yani sadece kullanabileceğiniz kadar bilgiye yer verilir. Bilgisayarınız bir noda dönüşmez.

Online Cüzdanlar: Dogecoin aldığınız site üzerinde bulunan cüzdandır. Bilgisayarınıza indirmenize gerek olmayan cüzdan tipidir.

Kağıt Cüzdanlar: Elinizde tutabileceğiniz, tıpkı banka bilgilerinizin yer aldığı hesap cüzdanları gibi işlem görür. Dogecoin saklamanın en güvenli yollarından biridir.

Donanım Cüzdanları: USB ya da taşınabilir hard disk gibi kullanabileceğiniz cüzdan tipleridir. Bu tip cüzdanlar genellikle pahalıdır. Fakat coinlerinizi güvenli bir şekilde saklamak istiyorsanız Donanım cüzdanı edinebilirsiniz.

Dogecoin Güvenilir mi?

Dogecoin şu an için güvenlidir. Fakat daha öncesinde hacklenen cüzdanlar olduğu gibi %51’lik bir saldırı durumunda gerçekleşmişti. Diğer yandan bir Dogecoin topluluğu üyesi de dolandırıcılıktan tutuklanmıştı. Bu yüzden Dogecoin alacağınız sitelere çok dikkat etmeniz ve iyi araştırmanız gerekiyor.

Bankadan Dogecoin Satın Alınabilir mi?

Bankalardan Dogecoin satın alabilirsiniz. Ülkemizde tüm bankalar bu işlemi yapmaktadır. Kullanıcılar genel olarak Akbank ve Garanti bankasındaki hesaplarından direk para transferi ile Dogecoin alabilmektedir. Diğer yandan banka aracılığı ile havale ve EFT yapabilirsiniz.

Dogecoin’i Neler Bekliyor?

Bir kripto para birimi olan Dogecoin’in popülerliği gün geçtikçe artıyor. Geliştiriciler ise 2015 yılından bu yana herhangi bir değişiklik yapmadı. Dogecoin’in sadece üç geliştiricisi var ve yarı zamanlı gönüllülerle çalışan bir sistemden ibarettir. Bu para birimini bu denli popüler yapan özellikte rahat ve eğlence seven bir topluluğa sahip olmasıdır. Fakat kripto para anlamında diğer coinler kadar ileri ve profesyonel değildir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir