Ekonomik büyüme beklentileri

Türkiye ekonomisi 2021 yılı 2. Çeyrek ekonomik büyüme rakamları Çarşamba günü TÜİK tarafından açıklanacak. 2021 yılı 2. Çeyrek dönem ekonomik büyüme rakamları ile ilgili beklentilere bakıldığında öne çıkan önemli hususlar var.

Bu çeyrek dönemde öne çıkan hususlar; geçen yıl aynı çeyrekte yaşanan yüzde 10.3 oranındaki daralma, koronavirüs tedbirleri sonrasında ekonomideki normalleşme, ertelenen harcamaların gerçekleşmesi ve küresel koşulların iyileşmesiyle beraber ticarette meydana gelen artıştır.

Bu nedenlerden dolayı, 2021 yılı 3. Çeyrek dönemde yüksek ekonomik büyüme beklentisi var.

ÖNCÜ GÖSTERGELER NEYİ GÖSTERİYOR?

Ekonomik büyüme için kullanılan bir çok öncü gösterge var. Ama ekonomik büyüme tahminini için en çok kullanılan öncü gösterge ise sanayi üretimidir. Gerçekten, ekonomik büyüme ile sanayi üretim arasında güçlü bir ilişki var. Çünkü, ekonomik büyümede sanayi üretiminin ağırlığı olduğu kadar, ekonomideki toparlamanın dinamik gücü de sanayi üretimidir.

Dolayısıyla, sanayide çarklar dönünce ekonomik büyüme hızlanıyor, çarklar yavaşlayınca üretim dolayısıyla da büyüme de yavaşlıyor.

Bu nedenle 2021 yılı 2. Çeyrek dönemde gerçekleşen sanayi üretimine bakmakta fayda var. TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretimi 2021 yılı 2. Çeyrek dönemi olan Nisan, Mayıs, Haziran aylarının ortalaması yüzde 40’ın üzerinde. TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretimi, Nisan ayında yüzde 66 artarken, Mayıs ayında yıllık yüzde 40,7 ve Haziran ayında ise yıllık yüzde 23,9 olarak arttı.

Sanayi üretiminde gerçekleşen yüksek oramdaki bu artış, 2021 yılı 2. Çeyrek dönemde ekonomik büyümenin yüksek olacağının da göstergesi. Diğer yandan, 2020 yılı 2. Çeyrek dönemde yaşanan yüzde 10,3 oranındaki daralma yani baz etkisi de 2. Çeyrek dönemde gerçekleşecek yüksek ekonomik büyümenin önemli faktörlerinden birisi olarak öne çıkıyor.

EKONONİK BÜYÜME İLE İLGİLİ BEKLENTİLER NEDİR?

AA Finans Büyüme Beklenti Anketi’ne göre de Türkiye ekonomisi 2021 yılı 2. Çeyrek döneminde ekonomik büyümenin yüzde 21, 8 olacağı öngörülmektedir. Ayrıca, bu ankete katılan ekonomistlerin 2. Çeyrek için ekonomik büyüme beklentileri, yüzde 19 ile yüzde 24 aralığında olacağı bekleniyor.

2021 YILI EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİSİ

AA Finans Büyüme Beklenti Anketi’ne göre, 2021 yılı ekonomik büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 8,1 olacağı öngörülmektedir. Daha önce açıklanan 2021 yılı 1. Çeyrek dönemde Türkiye ekonomisi yüzde 7 oranında büyümüştü.

Diğer yandan, 2021 yılı 3. Çeyrek dönemi olan Temmuz ve Ağustos aylarında koronavirüs nedeniyle uygulanan kısıtlamaların kaldırıldığı, ekonomide normalleşmenin yaşandığı, ertelenen harcamaların realize olduğu dolaysıyla hane halkı harcamalarının arttığı aylar oldu. 2. Çeyrek dönemin diğer ayı olan Eylül ayında da harcamaların artacağı bir ay olması nedeniyle ekonomik büyüme açısından önemli.

Bu nedenle, 2020 yılı 3. Çeyrek dönemde gerçekleşen yüzde 6,3 oranındaki ekonomik büyüme dolayısıyla oluşan düşük baz etkisi nedeniyle, 2021 yılı 3. Çeyrek ekonomik büyüme oranı bu yılın 2. Çeyrek dönemi kadar yüksek olmayacağı ancak ekonomik büyümenin artacağı öngörülmektedir.

Ekonomi programında da 2021 yılı tahmini ekonomik büyüme oranı ise yüzde 5,8 olarak belirlenmişti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir