DSÖ: Feci bir ahlaki çöküşün eşiğindeyiz; zengin ülkelere milyonlarca, bir yoksul ülkeye 25 doz aşı

featured
(FILES) In this file photo taken on March 11, 2020 World Health Organization (WHO) Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a daily press briefing on COVID-19, the disease caused by the novel coronavirus, at the WHO heardquaters in Geneva. - Congressional Republicans on April 16, 2020 urged President Donald Trump to condition US funding for the World Health Organization on the resignation of its chief over his handling of the coronavirus pandemic. Seventeen Republicans on the House Foreign Affairs Committee said they had "lost faith" in Tedros Adhanom Ghebreyesus's WHO leadership, even as they stressed the organization is vital to tackling the world's health problems. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’a karşı 49 yüksek gelirli ülkede 39 milyon doz aşı yapıldığını, en düşük gelirli ülkelerden birine ise sadece 25 doz aşı verildiğini söylerken, aşılarının paylaşımında ‘feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde olunduğu’ uyarısı yaptı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, yönetim kurulunun yıllık toplantısında, ‘aşı milliyetçiliği’ yapıldığı ve Covid-19 aşılarının paylaşımında ‘feci bir ahlaki başarısızlığın’ eşiğinde olunduğu uyarısında bulundu.

Sputnik’in aktardığı habere göre; DSÖ Başkanı Tedros, 49 yüksek gelirli ülkede 39 milyon doz aşı yapıldığını, en düşük gelirli ülkelerden birine ise sadece 25 doz aşı verildiğini belirtti.

Toplantıda Afrika’yı temsil eden grubun Burkina Fasolu bir delegesi, az sayıda ülkenin aşı tedarikinin çoğunu silip süpürmesi karşısında endişe duyduklarını dile getirdi.

DSÖ Başkanı, aşı dozlarının dünyaya adil şekilde dağıtılması gerekirken eşit dağıtım olanaklarının ciddi tehlike altında olduğuna dikkat çekti.

DSÖ’nün öncülüğünde Covid-19 aşılarına dünya çapında hızlı ve eşit erişim garanti etmeyi amaçlayan COVAX küresel mekanizması, aşı dağıtımına gelecek ay başlayacak.

Tedros, aşı alımı için geçen yıl 44, bu yıl en az 12 ikili anlaşma yapıldığını aktararak şunları söyledi:

“Bu, COVAX teslimatlarını geciktirebilir ve tam da COVAX’ın kurulma sebebi olan önlenmesi gereken senaryoyu, yani kaotik piyasa, koordinasyonsuz tepki ve devam eden toplumsal-ekonomik karışıklık eşliğinde stoklamayı hayata geçirebilir. Böylesi bir ‘önce-ben’ yaklaşımı, en yoksul ve en savunmasızları riske atıyor. Eninde sonunda bu tür hareketler, pandemiyi daha da uzatmaktan başka bir şeye yaramayacak.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir