TÜRK-İŞ’in hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarı önceki yılın sonuna göre 320 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 1.041 TL arttı. Son bir yıl itibariyle, ortaya çıkan ek harcama gereği gıda için 424 TL, toplam hanehalkı harcaması için 1.381 TL oldu. Mutfak enflasyonu, oransal olarak, bir ayda yüzde 1,41; son bir yıl içerisinde ise yüzde 20,59 artmış oldu.

Yaşanan koronavirüs salgını sürecinde, işsizlik ve enflasyon baskısı nedeniyle, hane gelirlerinin hızla düştüğüne dikkat çeken TÜRK-İŞ, bu durumun, çalışan ve emeklileri zor durumda bıraktığını ve geçim koşullarının bu kesim açısından giderek ağırlaştığını tespit etti.

TÜİK VERİSİ YÜZDE 5,76 DAHA DÜŞÜK

Gıda enflasyonu açısından TÜRK-İŞ ve TÜİK’in rakamları arasında eylül ayı itibariyle oluşan yüzde 5,76’lik makas dikkat çekti. Gıda enflasyonu; eylül ayında TÜİK’e göre yüzde 12,8 olarak gerçekleşirken, TÜRK-İŞ bu oranı yüzde 18,56 olarak hesaplamıştı.

TÜRK-İŞ araştırmasında, işsizlik oranı ile ilgili olarak “Ülkede istihdam edilenlerin sayısı çok azdır ve giderek de azalmaktadır. İstihdam edilenlerin sayısını esnek çalışma modelleriyle ‘artmış göstermek’ yanıltıcıdır” değerlendirmesi yapılması da dikkat çekti.