Dolar 8 TL’yi gördü!

featured

Türkiye piyasaları için bu haftanın en önemli gündemi Türkiye  Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından açıklanacak olan yılın son “Enflasyon Raporu” olacak. Dolar/TL haftaya 7,98 seviyesinin üstünde rekor seviyesinden başladı.

Dolar/TL 7,98’i aşarak haftaya rekorla başlarken ilerleyen saatlerde 8 TL’yi gördü.

TCMB Başkanı Murat Uysal’ın sunumuyla açıklanacak olan raporda yıl sonu enflasyonu için son tahminler yer alacak. Temmuz ayında yayımlanan önceki raporda enflasyonun 2020 yılı sonunda yüzde 8,9,  2021 yılı sonunda ise yüzde 6,2 olarak gerçekleşeceği öngörülmüştü.

BU HAFTA HANGİ VERİLER AÇIKLANACAK?

İstanbul’da gerçekleştirilecek “Enflasyon Raporu” sunumu 28  Ekim Çarşamba günü saat 10.30’da başlayacak. Aynı gün, 22 Ekim tarihli Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini yayınlayacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, Citigroup tarafından organize edilen yatırımcı toplantısında yapacağı değerlendirme yakından takip edilecek. Citigroup’un toplantısı 27 Ekim’de düzenleniyor. Haftanın ilk günü TCMB tarafından açıklanacak kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi izlenecek. Kapasite kullanımı en son yüzde 74,6 seviyesine kadar gelmişti. Reel kesim güven endeksi ise 105,3 puan seviyesinde bulunuyor.

TÜİK çarşamba günü ekonomik güven endeksini açıklayacak. Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi geçen ay 88,5 puan olarak açıklanmıştı.

Haftanın ve ayın son günü veri anlamında yoğun geçecek. TÜİK  3.çeyrek turizm geliri, hizmet üretici fiyat endeksi, dış ticaret rakamları (10.00), Kültür ve Turizm Bakanlığı yabancı ziyaretçi sayısı (11.00), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) Eylül ayına ilişkin bankacılık sektörü aylık raporunu (14.00) açıklayacak.

YURT DIŞINDA FAİZ KARARI İZLENECEK

Yurt dışında haftanın en önemli gündemi Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı olacak. Türkiye piyasalarının tatil olduğu 29 Ekim’de açıklanacak kararda, ECB’nin faizde değişikliğe gitmesi beklenmiyor (15.45). ECB’nin 1,35 trilyon dolar büyüklüğündeki pandemi tahvil alım programını (PEPP) Aralık ayında 500 milyar euro artıracağını öngörülüyor.

Kararın ardından Başkan Christine Lagarde, basın toplantısı düzenleyecek (16.30). Aynı günün sabahı Japonya Merkez Bankası(Boj) faiz kararını duyuracak. Bankanın -%0,10 seviyesinde olan faizi değiştireceği tahmin edilmiyor. Başkan Haruhiko Kuroda, kararın ardından basın toplantısı düzenleyecek. Kanada Merkez Bankası(BoC) faiz kararı 28 Ekim Salı günü açıklanacak ve tahminler BoC’un da faizde bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde.

ABD’de 29 Ekim’de açıklanacak 3.çeyreğin ilk büyüme tahmininde rekor artış bekleniyor. Analistlerin büyüme tahmini yüzde 30’un üzerinde oluştu. ABD ekonomisi 2.çeyrekte yüzde 31,4 küçülmüştü. ABD’de pazartesi yeni konut satışları, salı dayanıklı mal siparişleri, S&P konut fiyat endeksi, Conferance Board tüketici güven endksi, çarşamba öncü ticaret, perşembe işsizlik başvuruları, bekleyen konut satışları ve cuma kişisel gelirler ve harcamalar, istihdam maliyet endeksi, Chicago PMI ve Michigan tüketici güven endeksi verileri izlenecek. Haftanın diğer bir önemli gündemi Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi toplantısı olacak. Bugün başlayan toplantı 3 gün sürecek.

Sokakta herkes “Dolar, borsa, altın ne olur?” diye birbirine soruyor. İşte finansal kuruluşlardan uzman kişilerin hazırladığı teknik analiz notları:

BORSA

Tacirler Yatırım tarafından hazırlanan notta cuma günü en yüksek 1204 seviyesi test edildikten sonra satış baskısının gün boyu devam ettiği ve yükselen trendin kırıldığı belirtilerek şöyle denildi:

Cuma günkü kapanış itibaren yükselen kanalı aşağı yönde kırmış olduk. 1192-1195 direnç bölgesi olmak üzere 1171’e doğru destek arayışının devam edeceğini ve bundan sonraki süreçte yatay trend için bir destek arayışının başladığını düşünüyoruz.

Ak Yatırım araştırma bölümü tarafından hazırlanan analizde ise, “BIST100 haftanın son gününde geri çekilme yaşadığı 1179 seviyesinden gelen sınırlı tepkiyle günü tamamladı. Kapanış 1190.63 seviyesinde gerçekleşti.

1100 seviyesinden başlayan son yükseliş hareketi içerisinde düzeltme yaşanıyor. Bununla birlikte yaşanan geri çekilme, zayıflama bölgesi olarak belirttiğimiz 1175 seviyesi üzeriyle sınırlı kalırken, kapanış, yakın destek olarak belirttiğimiz 1195/85 bandı içerisinde.

Dolayısıyla endeks için kısa periyotta kuvvetli bir olumsuzluktan ziyade sınırlı zayıflama eğiliminden söz ediyoruz. Endekste 1175 seviyesi altını zayıflama bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz.

Diğer taraftan yukarı eğilimin yeniden güç kazanması için 1205 seviyesi üzerinde kalıcı hareketi gerekli görüyoruz. Sonrasında 1210/22 bölgesi tekrar gündeme gelebilecektir.  BIST100’de 1185-1175-1168 destek, 1205/10-1222/35-1244 direnç olarak belirtilebilir.” ifadelerine yer verildi.

ALTIN

Ikon Menkul tarafından hazırlanan analize göre ons altın geçtiğimiz hafta başarısız bir yükseliş denemesinden sonra 1900 desteğine doğru geri çekilmişti ve yeni hafta başlangıcında
Asya seansında bu desteği test ediyor. Yukarı tarafta 50 günlük ortalamanın direnç bölgesi olarak takip edildiği belirtilen notta, “Bu bölge üzerinde günlük mum kapanışı gerçekleşmezse sarı metalde aşağı yönlü baskı oluşabilir. destekler, 1900 – 1875 – 1848, dirençler ise 1930 – 1958 – 1984” ifadelerine yer verildi.

DOLAR

Ikon Menkul tarafından hazırlanan analize göre dolar/TL Asya seansında 7.98 seviyesine yakın bölgede fiyatlanmaya devam etti. Kurun iki önemli ve destek görevi gören hareketli ortalamaların üzerinde olduğu belirtilen notta, “Olası geri çekilmelerde öncelikle 8, akabinde de 21 günlük ortalamalar takip edilebilir. Seviye olarak ise olası geri çekilmelerde ilk olarak 7.8888 desteği izlenebilir.” denildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir