Doğu Türkistan’da Müslüman Türklere zulüm bitmiyor

featured

Çin’de bu yılın başlarında hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alınan Uygur Türkü bir modelin gizlice yolladığı yazılı mesajlara ve dört dakikalık video klibine ulaşıldı. Şahıs, videoda üzerindeki kirli giysileri, şişmiş ayak bileklerini ve sol bileğini bir demir karyolaya bağlayan kelepçeyi gösterdi.

Çin’in Uygur Türklerine sistematik olarak uyguladığı baskı her geçen gün artıyor. Son olarak modellik yapan Uygur Türkü Merdan Ghappar gözaltına alınıp günlerce işkence edildiği ortaya çıktı. Gencin telefonuyla çektiği görüntülerde üzerindeki kirli giysileri, şişmiş ayak bileklerini ve sol bileğini bir demir karyolaya bağlayan kelepçe görüldü. Odada hiçbir eşyanın olmaması ise işkence odalarını anımsattı.

ÇİN’İN UYGUR TÜRKLERİNE UYGULADIĞI İŞKENCEYİ GÖSTEREN BELGE

Ghappar’ın akrabalarının BBC’ye ilettiği bu video ve birkaç telefon mesajı, Çin’in çok gizli ve güvenlikli gözaltı sistemini içeriden belgeleyen nadir belgeler arasına girdi. Güvenilir tahminlere göre son birkaç yıl içinde Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde “üç kötülük” diye tanımladığı “ayrılıkçılık, terör ve aşırılık” ile mücadele gerekçesiyle bir milyonu aşkın Uygur ve diğer etnik azınlıklardan vatandaşını bölgede sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı kamplara koydu. Çin bu kampların varlığını reddetmiyor ancak bunların aşırılıklara karşı eğitim verilen gönüllü okullar olduğunu ileri sürüyor.

ÇİN, KAMPLARIN KAPANDIĞINI SÖYLÜYOR

Çin yönetimi bu kampların çoğunun kapandığında ısrar ediyordu. Ghappar’dan gelen mesajlar hem bu kampların hala var olduğuna hem de çok sayıda insanın buralarda haklarında belli bir suçlama bile olmadan belirsiz sürelerle tutulduğuna işaret ediyor. Çin Dışişleri Bakanlığı ve Sincan yönetimi ise konuyla ilgili sorularını yanıtlamadı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir