Doğanlar ve Rızabey apartmanları yıkılsın diye yapılmış

featured

Hürriyet’ten Musa Keser’in haberine göre, İzmir’de meydana gelen depremde yıkılan Doğanlar ve Rızabey apartmanlarına daha önce çürük raporu verildiği ortaya çıktı.

Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’nin düzenlediği raporlar, bina sakinlerinin talebi üzerine hazırlanmış. Rızabey Apartmanı için 25 Nisan 2012’de hazırlanan rapora göre, apartmana zemin+8 kat olarak 1993’te ruhsat verildi. Apartman 1975 tarihli deprem yönetmeliğine göre inşa edildi.

Doğanlar Apartmanı hakkındaki rapora göre ise, bina 1990 yılında 1975 tarihli deprem yönetmeliğine göre yapıldı. 27 Şubat 2018 tarihli raporda şu tespitler var:

“Depremler ve zemindeki sıvılaşmadan kaynaklı olarak zemin kattaki dükkânlarda kapı sıkışması ve deformasyon; dükkân zeminlerinde bombeleşmeler, birinci kat balkonlarında gözle görülecek seviyede sehim, ayrılma ve deformasyon, iki bina arasındaki deprem dilatasyon derzinde deformasyon, kopma, dökülmeler, dış cephede sıva çatlağı ve dökülmeler tespit edildi.”

Öte yandan Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge de söz konusu doğanlar apartmanının arazisinde 200 yılında bir tarım arazisi olduğunu iddia etti. Çekirge’nin yazısında yer verdiği fotoğrafta arazide küçük bir ev ve etrafında tarla ve bahçelerin olduğu görülüyor.

Çekirge yazısında araziyle ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

“Resmen tarla. Dahası bostan. Yani sulak arazi.

Yani dere yatağı gibi bir yer.

İşte lego gibi yıkılan bu koskoca bina oraya yapılmış.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir