DİSK asgari ücret önerisini açıkladı: “Net 3 bin 800 TL olmalı”

featured

Milyonların heyecanla beklediği asgari ücret zammı için komisyon ilk toplantısını 4 Aralık’ta gerçekleştirdi. Bu yıl koronavirüs önlemleri nedeniyle bir ilk yaşanarak toplantı internet üzerinden yapıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını TİSK’in ev sahipliğinde 15 Aralık’ta, üçüncü toplantısını Türk-İş’in ev sahipliğinde 22 Aralık’ta gerçekleştirecek. Komisyonda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

İlk öneri DİSK’ten geldi

İşçi konfederasyonları Türk-İş, Hak-İş ve DİSK zam görüşmelerinde ortak hareket ediyor. Türk-İş şu an için asgari ücret zammı için henüz bir rakam açıklamazken, işçi tarafından ilk öneri DİSK’ten geldi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, net asgari ücretin en az 3 bin 800 lira olması gerektiğini söyledi.

Çerkezoğlu, DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan asgari ücret araştırmasını paylaştı. “Salgın Günlerinde Asgari Ücret Gerçeği Araştırması-2021” başlığıyla yayınlanan raporun özeti şöyle:Asgari ücret milyonların meselesidir. Türkiye’de milyonlarca işçi asgari ücrete mahkûm iken milyonlarca işçi ise yasa dışı bir biçimde asgari ücretten mahrumdur. Asgari ücret azami sayıda işçiyi ilgilendiriyor. Asgari ücret giderek ortalama ücret haline geliyor, ortalama ücret asgari ücret düzeyine düşüyor.

3,3 milyon işçi (bütün ücretli çalışanların yüzde 17’si) asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışan işçi sayısı 1 milyona yakın. Asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin sayısı 7,5 milyon (bütün ücretli çalışanların yüzde 38,3’ü) civarındadır.

“Asgari ücret civarında çalışan 10 milyon işçi var”

Asgari ücretin yüzde 20 fazlası ve altında ücret alan işçilerin sayısı 9,7 milyondur. Bütün ücretli çalışanların yüzde 50’ye yakını bu kapsamdadır. Tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü ise (12,5 milyon işçi) asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde ediyor. Covid-19 salgınıyla birlikte ücretlerde önemli kayıplar yaşandı ve asgari ücret altında gelir elde edenlerin sayısı arttı. 1.168 TL ödenekle zorunlu ücretsiz izne çıkarılanlar asgari ücretin yarısı kadar bir gelirle yaşamaya zorlanıyor. Salgınla birlikte kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneğiyle asgari ücretin altına mahkûm edilenler ile işini kaybeden kayıtsız işçiler göz önüne alındığında asgari ücretin altında gelirle yaşamak zorunda olanların sayısının daha da arttığını söylemek mümkün.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir