İşte İBB’nin para akıttığı PKK’nın paralel Diyanet’i DİAYDER’in gerçek yüzü

Terör örgütü PKK ile iltisaklı oldukları iddiasıyla Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) başkan ve üyesi 23 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, şüphelilerin legal çatı altında terör örgütünün amaçları doğrultusunda faaliyet yürüttüğü belirtildi.

featured

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan 335 sayfalık iddianamede, kurulduğu yıllarda Marksist/Leninist ve Maoist bir ideolojiye sahip olan PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan’ın, dünyadaki, bölgedeki ve Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ederek, zaman zaman sahip olduğu ideolojiyi arka planda tutup stratejilerini yenilediği belirtildi.

Dünya toplumlarında olduğu gibi Türkiye’de de dindarlaşma ve muhafazakarlığın 1980’li yıllarda arttığı ve PKK’nın da toplumsal tabanını kaybetmemek için dini istismar çalışmalarını artırdığı aktarılan iddianamede, örgütün, görünüşte dine ve dindara karşı olmayan ancak din istismarına dayanan bir yaklaşım sergilediği vurgulandı.

İddianamede, KCK sözleşmesinde, “Azınlıklar ve İnanç Grupları Komitesi” başlıklı bir maddede dini yapılanmadan bahsedildiği ifade edilerek, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde, terör örgütü güdümünde faaliyet yürüten oluşumların, Diyanet İşleri Başkanlığından bağımsız olarak bu komite talimatları doğrultusunda, STK görünümünde dernekleşme faaliyetlerine ağırlık verdiği kaydedildi.

Örgüt elebaşı Öcalan’ın, Diyanet harici alternatif bir dini yapılanmaya gidilmesi yönünde açıklamalar yaptığı ve bu çağrının merkezi İstanbul’da bulunan DİAYDER tarafından karşılık bulduğu belirtilen iddianamede, özellikle de dernek içerisinde faaliyet gösteren ve “mele” olarak adlandırılan gayriresmi din adamları aracılığıyla örgüt tarafından yapılan açıklamaların hayata geçirilmeye başlandığı ifade edildi.

İddianamede, DİAYDER’in bazı yönetici ve üyelerinin, dernek adı altında sivil toplum kuruluşu olarak yasal görünümlü faaliyetlerine devam ettiği aktarılarak, “Bazı yönetici ve üyelerin, din motifli yaklaşımlarla örgüt sempatizanı kitlenin örgüte bağlılıklarını artırmaya ve örgütün kent merkezlerinde ihtiyaç duyduğu sempatizan kitleyi oluşturmaya çalıştıkları anlaşılmıştır. Sonrasında ise örgütün din karşıtı ideolojisini kitleye empoze ettikleri mevcut dosya kapsamında tespit edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

‘YÖNETİCİ VE ÜYELER BÖLÜCÜ ANLAMDA ÇALIŞMA YAPTI’

DİAYDER hakkında tanık ifadelerine de yer verilen iddianamede, emniyet ekiplerince yapılan açık kaynak ve sosyal medya araştırmalarında, yönetici ve üyelerin 2013’ten itibaren, ülkenin toprak bütünlüğünü tehlikeye düşürecek şekilde bölücü anlamda çalışma yaptıkları, ”bağımsız Kürdistan” emelleri için algı yaratmaya çalıştıkları vurgulandı.

Bir haber sitesinde, 30 Nisan 2015’te, “Demirtaş’tan Erdoğan’a yanıt” başlığıyla yayımlanan videoya göre, seçim öncesinde dönemin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Şirinevler’deki DİAYDER’i ziyaret ettiği anlatılan iddianemede, ziyarette HDP aracılığıyla DİAYDER üyesi sözde imamlardan beklentilerin ve DİAYDER’in seçim çalışmalarında üstleneceği rolün dile getirildiği kaydedildi.

İddianamede, yine başka bir internet sitesinde 30 Ocak 2016’da “Direniş orucu 7 kentte sürüyor” başlığıyla yayımlanan habere yer verildi. Buna göre, PKK’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sözde “öz yönetim” ilan etmesini müteakip güvenlik kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen operasyonların durdurulması amacıyla, aralarında HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın da bulunduğu dernek üyeleri tarafından, İstanbul’da bulunan dernek binasında sivil itaatsizlik örneği olarak 3’er günlük süresiz ve dönüşümlü direniş orucu eylemi yaptıkları anlatıldı.

TEKNİK TAKİBE TAKILAN İBB’YE İŞE ALIMLA İLGİLİ KONUŞMA

İddianamede, yayımlanan haberlerden anlaşılacağı üzere DİAYDER üyelerinin, terör örgütü güdümünde yer alan neredeyse tüm etkinliklere katılarak terör örgütü bileşeni olarak hareket ettiklerinin tespit edildiği belirtildi.

Hakkında teknik takip kararı alınan şüpheli Hasan Karahan’ın bu derneğin örgütsel yapısıyla ilgili yaptığı görüşmelerde, DİAYDER Başkanı Ekrem Baran ve dernek üyesi şüpheliler Enver Karabey, Mehmet Emin Aslan, Ali Fuat Hatip ve Mehmet İnan’ın PKK yayın organı Sterk TV’de ramazan ayı boyunca iftar öncesi dini vaazlar verdiklerinin anlaşıldığı aktarıldı.

Şüpheli Karahan’ın bir görüşmesine yer verilen iddianamede, DİAYDER’in referansıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesinde (İBB) işe alınan örgüt üyesi ve sempatizan şahısların, aldıkları maaşın bir kısmını derneğe verdiklerinin tanık ve teknik takipte elde edilen görüşmelerden tespit edildiği öne sürüldü.

İddianamede, şüpheli Mehmet İnan’ın, bu konuya ilişkin ifadesine de yer verildi.

Buna göre İnan, İBB’ye gassal olarak alınmasında DİAYDER yöneticilerinin referans olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Benimle birlikte o dönemde Aydın Ayhan, Mehmet Nuri Aslan, Fahrettin Ülgün, soy ismini bilemediğim Cihat, Hamza, Mehmet isimli şahıslar DİAYDER derneği öncülüğünde işe alındı. Ancak bu şahısların işe alınmasında belediye içerisinde DİAYDER’e kimin yardımcı olduğunu bilmiyorum. İşe alınma sürecinde bir sınav yapıldı, bu sınavda ben herhangi bir yardım almadım. Ancak diğer şahısların herhangi bir yardım alıp almadığı hususunda bir bilgim yok. Aydın Ayhan, Mehmet Nuri Aslan ve Fahrettin Ülgün isimli şahıslar, belediyede ilk işe girdiğimizde, maaşlarından bir kısmını DİAYDER’e vereceklerini söylüyorlardı. Ancak sonrasında para verip vermediklerini bilmiyorum.”

‘BELEDİYE TARAFINDAN DERNEĞE VERİLEN MARKET YARDIM KARTLARI’

İddianamede, derneğin referans olmadığı gerekçesiyle İBB’de işe alınmayan ve teknik takibe göre söz konusu durumu sürekli olarak eleştirdiği tespit edilen şüphelilerden Hasan Karahan’ın dijital materyalindeki bir belgeye yer verildi.

Belgede, “Dernek Başkanı Büyükşehir Belediye cenaze imamı alımında toplantı yapmıyor ki, bu derneğin çıkar ilişkisi olduğunu hissettim. 2020’de İBB tarafından bu dernekten imamlar almışlar ve üye olduğumuz halde toplantı yapmayarak danışmadan üyelerle beni, din alimleri temsil etmedikleri için istifa ediyorum, adaletsizliği gördüğüm için üyelikten istifa ediyorum.” şeklinde yazı bulunduğu aktarıldı.

İddianamede, teknik takip sonucu, İBB tarafından derneğe verilen market yardım kartlarının örgüt sempatizanlarınca ailelere dağıtıldığının tespit edildiği belirtilerek, “Dernek tarafından, örgütün kırsal alanında faaliyet yürüten ya da faaliyet esnasında etkisiz hale getirilen kişilerin ailelerinin örgüte bağlılığının artması ve kopmaması adına, kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen yardım kartlarının sistemli bir şekilde şahıslara ulaştırıldığı” bilgisi verildi.

ŞÜPHELİLERDEN ELE GEÇEN ÖRGÜTSEL DOKÜMANLAR

DİAYDER ile ilgili, “KCK sözleşmesinde Azınlıklar ve İnanç Grupları Komitesi adı altında örgütlenen ve Abdullah Öcalan’ın telkin ve yönlendirmeleriyle alternatif Kürt Diyanet İşleri olarak kurulup İstanbul Şirinevler’de faaliyet gösteren dernek” tanımı yapılan iddianamede, haklarında soruşturma yürütülen 28 şüpheliyle ilgili uygulanan tedbirlere ve ikametlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen dijital materyaller ile örgütsel dokümanlara da yer verildi.

Şüpheli dernek başkanı Ekrem Baran’ın cep telefonunda, “İBB Sultan” isimli şahıs tarafından kendisine gönderilen ses kaydında, “yardım kartı verilmesini önerdiğiniz 270 şahsın listesini gönderiyorum.” şeklinde konuşma geçtiği belirtilen iddianamede, söz konusu listedeki şahıslardan 10’unun terör suçlarından kaydı olduğu vurgulandı.

İddianamede, Ekrem Baran’ın, 1 Ocak 2014 ile 20 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılan HTS analizine göre, PKK ile iltisaklı suçlardan haklarında işlem yapılan 348 şahıs ile toplam 16 bin 815 kez telefon irtibatı sağladığı, irtibatlı olduğu şahıslardan 2’sinin halen kayıp şahıs olarak arandığı belirtildi.

Bu şüpheli hakkında, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 20 Aralık 2020’de kamu davası açıldığı ve davanın İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesinde sürdüğü de hatırlatıldı.

MAAŞLARIN BİR KISMI DERNEĞE AKTARILDI

Şüphelilerin telefon görüşmelerine yer verilen iddianamede, şüpheli Mehmet İnan’ın İBB’de gassal olarak çalıştığı, kendisinin belediyeden çağrıldığı, gidip gitmemesi hakkında şüpheli Ekrem Baran’ın fikrini aldığı belirtildi. Baran’ın ise “bu konuda kendi arkadaşları arasında sorunlar çıktığı, geçmişte belediyede kendilerine yardımcı olan CHP’li bir şahsın olduğu, ancak bu konuda birbirlerine fikir sordukları ve görüşmeye, içeriğinin tespit edilememesi maksadıyla WhatsApp uygulaması üzerinden devam edecekleri” beyanının bulunduğu anlatıldı.

İBB İSPER (İstanbul Personel Yönetim A.Ş.) bünyesinde 24 Kasım 2019 itibarıyla gassal olarak çalışan Mehmet İnan isimli dernek üyesinin, aldığı 4 bin lira maaşın bin lirasını DİAYDER’e verdiği kaydedilen iddianamede, benzer şekilde DİAYDER tarafından belediyelerde işe sokulan üyelerin maaşlarının bir kısmını derneğe aktardıkları vurgulandı.

İddianamede, bu kapsamda, PKK’ya aktarılmak ve KCK yapılanması çerçevesinde gerçekleştirilen örgütsel faaliyetlerde kullanılmak üzere “Mali Kampanya” adı altında, belediyelerde çalışan personelin maaşlarının bir kısmının aktarılmaya devam edildiği anlatıldı.

Görüşme içeriklerinde, ramazan ayı nedeniyle İBB tarafından DİAYDER’e verilen alışveriş kartlarının şüpheli Ekrem Baran tarafından dağıtılması maksadıyla Avrupa ve Anadolu yakalarında ikamet eden dernek üyesi melelere verilmesi hususunun yer aldığı ifade edilen iddianamede, söz konusu kartların dağıtılacağı şahıslar arasında “Değer Aileleri”nin de bulunduğu aktarıldı.

Benzer Haberler
ibb
CHP’li İBB’de DİAYDER rezaleti! PKK’lılara market kartı dağıtılmış: İBB Sultan kim?
huda-kaya-diayder
Peygamberi Öcalan! DİAYDER’den TBMM’ye geçen PKK imamesi Hüda Kaya’dan ahlaksız paylaşım
40488E5D-321B-4383-9AB8-F957BC18AA4C
İBB’nin referans kaynağı DİAYDER’den skandal talep: “PKK terör örgütleri listesinden çıkarılsın”

 

PKK’nın “Değer Ailesi” kavramına çok önem verdiği vurgulanan iddianamede, örgütün kırsal alanındayken ölen ya da faaliyet yürütmeye devam eden örgüt mensuplarının ailelerinin örgüte olan bağlılıklarının azalmaması amacıyla yapı içerisinde sürekli desteklenmesi, ziyaret edilmesi ve bu haliyle silahlı kanadın temelini oluşturan örgüt mensuplarının aile yapısı itibarıyla da bağlarının örgütsel anlamda diri tutulmasının amaçlandığı ifade edildi.

ŞÜPHELİ EKREM BARAN’IN İFADESİ

İddianamede, şüphelilerden Ekrem Baran’ın şu beyanına da yer verildi:

“4 Mayıs 2021’de Nilüfer Taşkın ile yapmış olduğum görüşmeyi tam olarak hatırlamıyorum ancak içerikten anladığım kadarıyla İBB tarafından bir markette kullanılabilecek 100 liralık alışveriş kartıdır. Bizim derneğe de 300 tane gönderdiler, biz de kartları seydalara verdik. Onların da ihtiyaç sahiplerine dağıtmasını istedik. Kime dağıttıklarını bilmiyorum, her imam kendi çevresine dağıttı. Devam eden görüşmeler bu kartların dağıtımına ilişkindir. Bu kartların imamlar tarafından örgüt içerisinde faaliyet yürüten şahıslara verilmesi yönünde herhangi bir telkinde bulunulmamıştır. Üzerime atılı suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Benim illegal herhangi bir faaliyetim yoktur. Biz din alimleri derneğiyiz, sosyal yardımlaşma derneğiyiz, biz kendimizi sivil toplum örneği olarak görüyoruz. Söz konusu derneğin örgüt ideolojisi veya yönlendirilmesiyle kurulduğunu kesinlikle kabul etmiyorum.”

 DİAYDER’E BAĞLI İMAMLARLA GÖRÜŞME

İddianamede, şüpheli Enver Karabey’in bir görüşme içeriğine göre, “Hamza Aydemir isimli imamın özellikle Kilyos Mezarlığına gidip gelmesinden çok memnun olduğu, bunun da Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde etkisiz hale getirilen teröristlere ait kemiklerin Kilyos Mezarlığına gömülmesinden kaynaklandığı” bilgisine yer verildi.

Yine Karabey’in görüşme içeriğinde, “İBB tarafından imam alımı ilanı yapıldığı, yerel seçimlerden önce DİAYDER’e bağlı imamlar ile Ekrem İmamoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun toplantı yaparak kendilerine kadro konusunda söz verildiği” şeklinde beyanlarının geçtiği aktarıldı.

İddianamede, derneğin çaycısı şüpheli İbrahim Şek’in bir görüşme içeriğine göre de “Şüphelilerden Hasan Karahan’ın, DİAYDER adına İBB İSPER AŞ bünyesinde gassal olarak işe alınmaması gerekçesiyle dernek bünyesinde yapılan usulsüzlüklerden bahsettiği, konuyla ilgili cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağı, ayrıca sözde Kürdistan’ın kurulması halinde dernek başkanı Ekrem Baran’ın Kürdistan Diyanet İşleri Başkanı olacağı hususunu konuştuğu” bilgisi verildi.

Hasan Karahan’ın ifadesine yer verilen iddianamede, kişinin şu beyanı kullanıldı:

“Ben derneğe para toplanıp toplanmadığını bilmiyorum. Bu derneğe üyeliğim dönemimde ayda 10 lira istiyorlardı ancak maddi durumum yetersiz olduğu için vermiyordum. Parayı derneğin gelir giderleri için topluyorlardı. DİAYDER’in Demokratik İslam Kongresiyle ilişki kurmasından, siyasete bulaşmasından dolayı rahatsız oldum. 2 Nisan 2021 günü Tayyar Öztunç isimli şahısla yapmış olduğum görüşmede, DİAYDER içerisinde birtakım sahtekarlıkların döndüğünü, bunları her yerde anlatacağımızdan bahsettim. Buradaki usulsüzlükten kastım, derneğin kurumlarında çalışan üyelerinden birtakım paralar aldığını, dernekte sağdan soldan duydum. Aynı görüşmede, ‘Bu Kürtlerin DİAYDER’i Türklerin Diyanet’i gibi olacaksa olmaz olsun’ dediğimi hatırlamıyorum. 18 Mayıs 2021 günü Mehmet Şimşek ile yaptığım telefon görüşmesinde, Ekrem Baran başta olmak üzere DİAYDER yönetimini şikayet edeceğimi söylemiştim. Bunun nedeni, beni DİAYDER’in aracılığıyla İBB’ye gassal olarak almamalarıdır. DİAYDER yöneticileri Rıza Oğur, Ekrem Baran ve Enver Karabey isimli şahıslar başta olmak üzere dernek üzerinden İBB’ye kendi adamlarını alarak usulsüzlük yapmalarıdır. İbrahim Şek ve Mehmet Şimşek ile yapmış olduğum her iki görüşmede de, ‘Kürdistan devletinin kurulması durumunda Ekrem Baran Kürt Diyanet İşleri Başkanı olacaktı’ şeklindeki söylemi sinirlendiğimden dolayı kurdum. İbrahim Şek ile görüşme içerisinde geçen parti CHP’dir. Çünkü belediye üzerinden işe alınan şahıslar CHP İl Yönetimi üzerinden işe alınmıştır. Bu hususlarla ilgili herhangi bir adli merciye şikayette bulunmadım.”

KCK SİSTEMATİĞİ DOĞRULTUSUNDA KURULDU

DİAYDER isimli derneğin KCK sistematiği doğrultusunda kurularak faaliyet yürüttüğü belirtilen iddianamede, şu değerlendirme yapıldı:

“25 adet tespitten anlaşıldığı üzere, derneğin kullandığı internet sitesindeki örgütsel öğeler, derneğin internet sitesinde Kürt sorununa ilişkin düzenlenen anket çalışmasının örgütsel temeli, dernek üyelerinin 2013’ten günümüze değin tespit edilen basın açıklamaları, katıldıkları eylemler, örgütsel beyanlar, açıklanan beyanlar ile PKK perspektifi uyuşmaktadır. İllegal olarak açılan denetimsiz mescitlerde siyasi içerikli verilen vaaz ve hutbeler, dernek üyelerinin örgütsel görüşme içerikleri, açık kaynak beyanları, fiziki takip tutanakları kül olarak değerlendirildiğinde, legal bir çatı altında örgütün amaç ve hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttükleri hususunda somut deliller elde edildiği anlaşılmıştır.”

İddianamede, soruşturmada ismi geçen 5 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verildiği de belirtildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir