Deprem araştırmacısı Ahmet Yakut’tan korkutan uyarı! Bingöl ve Elazığ çevresinde 10 gün içinde 5.5 üzeri bir deprem olacak

featured

Pek çok depremi önceden bilmesiyle tanınan Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut, Bingöl ve Elazığ için kritik uyarılarda bulundu.

Özelikle doğu bölgesi için önemli bilgiler veren Yakut, Bingöl ve çevresinde 5.5 üzeri büyüklüğünde deprem meydana gelebileceğini söyledi. Uzun zamandır Marmara’nın sessiz olduğunu söyleyen Yakut, bu sessizliğin sebebinin doğu bölgesi olduğunu belirterek, doğu depreminden sonra Marmara depreminin konuşulması gerektiğini ifade etti.

İstanbul’daki depremi bilen deprem araştırmacısı Ahmet Yakut’tan yeni tahmin!

“BİNGÖL CİVARINA DİKKAT ETMEMİZ GEREK”

Deprem araştırması yaparken elektro manyetik verileri ve diğer farklı parametreleri kullandığını söyleyen Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut, “Özellikle bu hafta ve sonrasında ülkemizin doğusuna dikkat çekmek istiyorum. Kuşadası açıklarındaki depremden sonra özellikle İzmir, Kuşadası açıkları yine 4.0 – 4.5 depremler yaşayabilir. Oradaki insanlar sarsılmayı hissedecektir ama 3’lük 4’lük depremler zaten Türkiye’nin bir gerçeği. Depremler yıkıcı, sarsıcı ve hasar verici olduğu için bu 10 günlük süreçte ve özellikle sonrasında doğuya dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle Bingöl civarına çok çok dikkat etmemiz gerektiğini söyleyebilirim çünkü elimdeki parametreler bunu gösteriyor. Bingöl ve çevresinde en az 5.5 üzeri bir deprem gelebileceğini düşünüyorum, umarım bu sefer yanılırım” dedi.

“MAKSİMUM 5.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE…”

Doğuda en son 2020 yılının Ocak ayında Doğanyurt-Sivrice depreminin yaşandığına değinen Yakut, şöyle devam etti:

“Deprem sonrası özellikle Palu-Hazar hattına ve Bingöl merkezine kayan o kısma dikkat çekmiştim. Bu kısma iyiden iyiye bir stres yüklendi. Maksimum 5.8 deprem olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerine çıkarsa, 6.3 büyüklüğüne ulaşırsa orada yıkıcı ve hasar verici bir deprem riski artar. O yüzden hem Yedisu – Karlıova, hem Muş-Varto, hem Bingöl merkez hem de Elazığ-Palu aralığına çok dikkat etmek lazım” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde İmralı Adası önünde 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini kaydeden Yakut, “Ben hep söylüyorum yine söyleyeyim; Doğu depreminden sonra olası bir Marmara depremini konuşmamız gerekir. 4 – 4.5’lik depremler illaki Marmara da olacaktır ama Marmara şu an için depreme hazır değil. Olası bir Doğu depremi sonrası oturup Marmara Depremini konuşma zamanı gelecektir” şeklinde konuştu.

“10 GÜNLÜK SÜREÇ ÖNEMLİ”

Doğu bölgesi için 10 günlük sürecin çok önemli olduğunun altını çizen Yakut, “Bu 10 günlük süreçte ortaya çıkacak sonuç en azından 4’lük, 5’lik değerindeki bir deprem. Oranın bir sonraki süreçte daha sonra neler olabileceğini gösterecek. Umarım bu 10 günlük süreçte 4’lük 5’lik bir deprem gelir, tabi öyle bir deprem gelmesini istemem ama üzerinde bir deprem olmaması adına bunu söylüyorum, tek temennim bu” ifadelerini kullandı.

MARMARA DEPREMİ İÇİN UYARI

Marmara depremi ile ilgili herkesin fikri olduğuna dikkat çeken Yakut, sözlerini şöyle noktaladı:

“Konu ile ilgili 2015 yılında yaptığım bir öngörü vardı. Özelikle Marmara’nın orta segmentinin canlanabileceğini ve değerinin 6.8 büyüklüğünde olacağını söylemiştim. Yanılma sapma payı olsa da +-0.3 çıkmıştı. Marmara depremi için şu an bir şey yok ama gelecekte Marmara konuşulacak ve bu çok uzak bir zaman değil. Önce doğu, sonra batı. 2023’e kadar Marmara depreminin olabileceğini düşünüyorum tabi bunu demek uçuk bir şey ama 2035-2045 demekten daha mantıklı diye düşünüyorum. Çünkü Marmara depreminin o kadar uzun bir süresinin kaldığını zannetmiyorum.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir