HDP binasında Onur Gencer’in öldürdüğü Deniz Poyraz kimdir, neden öldürüldü?

HDP İzmir il binasına 17 Haziran'da düzenlenen silahlı saldırıda Deniz Poyraz'ın öldürülmesine dair davanın ilk duruşması İzmir Adliyesi Konferans Salonunda görülüyor. Peki Deniz Poyraz kimdir, neden öldürüldü, katili kim? İşte detaylar…

featured

Olay, 17 Haziran’da Çankaya semtinde meydana geldi. İş hanının 2’nci katındaki HDP İl Başkanlığı’na gelen eski sağlık çalışanı Onur Gencer, partide çay servisi yapan annesi rahatsız olduğu için yerine 1 günlüğüne çalışmaya gelen Deniz Poyraz’ı tabancayla ateş edip, öldürdü. Silah sesleri üzerine adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis, binanın bulunduğu sokağın çevresini güvenlik şeridiyle çevirerek, yaya geçişine kapattı. Gencer, polisin çalışmasıyla yakalanarak gözaltına alındı. Onur Gencer, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİYLE DAVA

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, Gencer’in, saldırıyı Amerikan yapımı ‘Ruger’ marka 9 mm tabancayla gerçekleştirdiği, şarjördeki 10 mermiyi de ateşlediği belirtildi. Olaydan sonra Gencer’in üzerinde veya çantasında başka ateşli silah bulunmadığı öğrenildi. Eski sağlık personeli olan Gencer’in poligonda silah eğitimi aldığı, sanığın, 17 Haziran 2020 ile 17 Haziran 2021 tarihleri arasında, olay yeri olan bölgede farklı zamanlarda toplam 115 kez telefon sinyalinin tespit edildiği, sanığın bölgede 24 kez bulunduğu da iddianamede yer aldı.

Gencer’in olaydan 1 gün önce sosyal medyadan HDP’li oldukları öne sürülen kişilerle tartıştıklarını söylediği, şehit polislere hakaret edenlere karşı paylaşım yaptığını söylediği de iddianamede yer buldu. İddianamede sanığın, HDP il binasının üst katında bulunan İngilizce kursuna gitme bahanesiyle binayı gezdiğini söylediği belirtildi. Toplanan deliller ışığında Gencer hakkında ‘tasarlayarak kasten öldürme’, ‘iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme’ ve ‘siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 7 yıl hapis cezası talep edildi. İddianame İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

DENİZ POYRAZ KİMDİR?

HDP İl Başkanlığı’nda parti çalışanı Deniz Poyraz, eski bir sağlık çalışanı tarafından tabancayla vurularak öldürüldü. 20’li yaşlarında olduğu bilinen genç kadına sosyal medyada binlerce iyi dilekler gelirken ailesi için de başsağlığı mesajları yayımlandı.

Bu arada olayı duyan partililer, bina önüne geldi. Anne Fehime Poyraz, “Yolumu açın çocuğumu görmek istiyorum” diyerek içeri girmek istedi. Polisin engellemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.

PEKİ DENİZ POYRAZ’I KİM ÖLDÜRDÜ?

HDP’nin İzmir il binasına yapılan saldırı sonucunda parti çalışanı Deniz Poyraz yaşamını yitirdi. Konuyla ilgili Valilik’ten yapılan açıklamada teslim olan saldırganın istifa eden eski bir sağlık çalışanı olduğu bildirildi.

Saat 11.00 sıralarında, Çankaya Semti’nde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Başkanlığı’nın da bulunduğu 7 katlı binaya giren kimliği belirsiz 1 kişi, bir anda sokağa tabancayla ateş etti. Binanın camları kırıldı. Polis bölgeye giriş-çıkışları durdururken alana özel harekat polisleri sevk edildi.

Saldırganın vurduğu ve binada görevli parti çalışanı Deniz Poyraz yaşamını yitirdi. Zanlı bir süre sonra ekiplere teslim oldu.

İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI AÇIKLAMASI

Meydana gelen olayla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaptı. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

“17/06/2021 tarihinde Halkların Demokrasi Partisi (HDP) İzmir İl Binasına silahlı bir kişi girerek parti binasındaki bir çalışanı silahla vurarak öldürdüğü bilgisinin alınması üzerine derhal soruşturma başlatılmıştır. Bu kapsamda iki Cumhuriyet Savcımızın ve bir Başsavcı Vekilimizin kolluğa verdiği talimatlar doğrultusunda soruşturmanın hızlı ve etkin bir şekilde yapılması sağlanmıştır. Olay şüphelisi O.G. suçta kullanılan suç eşyası silahla beraber olay yerinde yakalanmıştır. Maktule D.P.’nin ölü muayene ve otopsi işlemlerinin yapılması talimatları verilmiş ve olay mahallindeki delillerin toplanması amacıyla olay mahalli güvenlik altına alınmıştır. Olay tüm yönleriyle araştırılmakta olup soruşturma titizlikle ve etkin bir şekilde devam ettirilmektedir.”

“PKK’DAN NEFRET ETTİĞİM İÇİN YAPTIM”

Gaziemir ilçesinde oturan O.G’nin 27 yaşında olduğu öğrenilirken ilk ifadesi de ortaya çıktı. Bir kişinin ölümüne neden olan zanlı, Cumhuriyet’in haberine göre “Kimse ile bir bağlantım yok. PKK’dan nefret ettiğim için binaya girdim, rastgele ateş ettim” ifadelerini kullandı.

WHATSAPP’TAN PAYLAŞMIŞ

Olayın ardından şahıs, Whatsapp durumu üzerinden öldürdüğü Deniz Poyraz’ın cansız bedenini paylaştı. Fotoğrafın altında “leş bir” ifadesi dikkatlerden kaçmazken ekran fotoğrafını alan kişi katil zanlısını “O. sağlık memuru” olarak kaydettiği görüldü.

BÖLGEDE BİRKAÇ KEZ KEŞİF YAPMIŞ

Öte yandan şüphelinin emniyetteki ayrıntılı ifadesi de ortaya çıktı. Şüpheli O.G.’nin sorgusunda, saldırı öncesi bölgede keşif yaptığını söylediği belirtildi. Sosyal medyadan zaman zaman terör örgütü PKK sempatizanlarıyla tartışmalar yaşadığını belirten O.G., “PKK’dan nefret ediyorum. Zaman zaman sosyal medyada küfürleşiyoruz. Bina çevresine birkaç kez keşif için gittim. Binaya gittiğimde orada birkaç kişinin olabileceğini düşündüm.” dediği öğrenildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir