Delta Plus bitmeden Lambda geldi! Lambda varyantı nedir, Türkiye’de var mı?

featured

Bilim insanları bulaşıcı özelliği yüksek Delta varyantının etkilerini çözmeye çalışırken Latin Amerika’da ortaya çıkan Lambda varyantı endişeleri artıyor.

Lambda varyantının görüldüğü Brezilya, Arjantin ve Şili’nin de aralarında bulunduğu 30 ülkenin yedisi Latin Amerika’da yer alıyor.

Lambda varyantı tehlikesi hızla yayılıyor! Lambda varyantı nedir, belirtileri nelerdir?

Peru’da ortaya çıktı

Delta varyantının Türkiye’de üç ilde görüldüğü biliniyor ancak lambda varyantı ile ilgili bir veri henüz gelmedi. Lambda ilk olarak 2020’nin Ağustos ayında Peru’da ortaya çıkmıştı.

Şili’de yapılan bir araştırmada ise Lambda’nın aşıdan diğer varyantlara göre daha kolay kaçabildiği saptandı.

Aşıların etkisini kırıyor mu?

İngiltere Halk Sağlığı (PHE), Lambda varyantı hakkında ‘incelenmekte olan bir varyant’ ifadelerine yer verirken, “Şu anda bu varyantın daha şiddetli hastalığa neden olduğuna veya halihazırda uygulanan aşıları daha az etkili hale getirdiğine dair bir kanıt bulunmadığını” belirtti.

30 ülkede görüldü

Delta ve delta plusın ardında Lambda olarak adlandırılan yeni varyantın, ilk olarak Peru’da tespit edildiği ve 30 ülkeye yayıldığı öne sürüldü.

İlk olarak Aralık 2020’de Peru’da tespit edilen ve bilim insanları tarafından C.37 olarak adlandırılan Lambda varyantının ise her geçen daha fazla ülkede görüldüğü belirtiliyor.

Peru’da baskın hale gelen ve daha sonra 30 ülkeye yayılan varyant ile ilgili ise bilim insanları bu varyantın aşılara dirençli olabileceğinden endişe duyuyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir