Datça’daki orman yangınında 2’nci gün! Bakanı Vahit Kirişci: ‘Yangın kontrol altına alındı’

Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangınının 2’nci gününde tüm imkanlar seferber edildi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte, Akvaryum Koyu ve Kızılbük’ün yüksek kesimlerinde etkili olan yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan etkin bir şekilde sürdürüldü. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yaptığı açıklamada, Muğla'nın Datça ilçesindeki orman yangınının kontrol altına alındığını duyurdu.

featured

Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Mesudiye mahallesinin Hava Radar mevkiinde 13 Temmuz saat 12.21’de elektrik trafosundan kaynaklı yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Yangının tespit edilmesi ile 14 dakikada ilk müdahale yapıldı.

Alevler rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Mesudiye Mahallesinde alevlerin yerleşim yerlerine yaklaşması sonucunda, evler tahliye edilmeye başlandı. Yöre halkı ve tatilcilerin güvenli bölgelere tahliyesi gerçekleştirildi. Bölgede rüzgarın hızı 50 kilometreye kadar çıkarken, kızılçam bitki örtüsünün hızlı yanan bir tür olması da durumu olumsuz etkiledi. Yangın bölgesine giden yollar trafiğe kapatıldı.

Akşam saatlerinde doğru, yangın iki noktada etkili olmaya başladı. Yangında Mesudiye Mahallesi, Hayıtbükü ve Döşeme mevkileri olumsuz etkilendi. Mesudiye ve Hayıtbükü arasındaki sırtlar zeytinlik ve ziraat alanlarında alevler etkisini sürdürdü.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER ÇALIŞTI

Akşam saatlerinde yangınla mücadele karadan yoğun bir şekilde sürüyor. İş makineleri, yangın bölgesinde emniyet şeridi ve arazözler için yol açıyor. Yangın söndürme işçileriyse, alevlerle savaşmaya devam ediyor. Gece görüş sistemine sahip iki yangın söndürme helikopteri de çalışmalara katıldı. 2 saat havada görev yapan helikopterler toplam 20 sorti yaptı.

TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLDİ

Yangının 2’nci gününde rüzgar şiddetini biraz azalttı. Akvaryum Koyu ve Kızılbük’ün yüksek kesimlerinde etkili olan yangında, günün aydınlanmasıyla birlikte söndürme çalışmaları havadan ve karadan etkin bir şekilde sürdürüldü. Sabahın ilk ışıklarıyla 12 helikopter, 1 amfibik CL-215, 1 antonov-32 tanker uçağı ve 3 Air Tracktor olmak üzere 5 yangın söndürme uçağı, uzmanlarca belirlenen planlı uçuş programıyla alevlere müdahale ediyor. Bölgedeki rüzgarın etkisini yitirdiği ve bu durumun da alevlerin kontrol altına alınmasında yarar sağlayacağı belirtildi.

Günün ilerleyen saatlerinde yangın söndürme ekiplerinin sayısı artırıldı. Yangında, 1 İHA, 10 uçak, 20 helikopter, 179 arazöz, 20 ilk müdahale aracı, 61 iş makinesi, 6 TOMA ve yaklaşık bin 500 yangın söndürme personeli çalışmalarını sürdürüyor. Farklı kurumlardan ekipler de destek sağlıyor. Emniyet ve Jandarma TOMA’ları ile Sahil Güvenlik ekipleri de söndürme çalışmalarına destek veriyor.

YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ BELLİ OLDU

Bakan Kirişci, ilk belirlemelere göre yangının çıkış nedeninin elektrik trafosundan kaynaklı olduğunu açıkladı. Kirişci, “Gece görev yapan helikopterimiz devrededir. Bu helikopteri ilk kez Datça yangınında test ediyoruz. Performanslarını gözlemleme imkanımız olacak. İlk belirlemelerimize göre yangının çıkış nedeni elektrik trafosundan kaynaklı” dedi.

JANDARMADAN YANGINA DESTEK

Ayrıca, Muğla İl Jandarma Komutanlığı Komando Taburunda görevli askerler, Mesudiye Mahallesi’ndeki tahliye edilen evlerin önünde nöbet tutuyor. Orman yangınına Muğla İl Jandarma Komutanlığından 1 TOMA, 16 Asayiş Timi, 13 Trafik Timi ile 283 personel ve 53 araç ayrıca destek verdi.

Ayrıca takviye olarak Aydın İl Jandarma Komutanlığından 1 Komando Bölüğü, 2 Trafik Timi, 1 TOMA ile birlikte 39 personel 6 araç katıldı. Denizli İl Jandarma Komutanlığından 2 Trafik Timi, 1 TOMA ile birlikte 36 personel 5 araç, Aydın Filo Komutanlığından 3 helikopter, 12 personel ve Jandarma Genel Komutanlığından 1 helikopter ile 4 personel görevlendirilmiştir.

3 BİN 520 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Jandarma ekipleri tarafından, yangının büyümesi sebebiyle tedbir amaçlı Hayıtbükü, Mezitli ve Mesudiye Mahallesindeki 450 hanede yaşayan 3 bin 520 tatilci ve yöre halkı tahliye edildi. 38 büyükbaş, 45 küçükbaş hayvan güvenli bölgelere taşındı.

Yangından dolayı 4 ev kül oldu, 13 evde hasar görürken herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Muğla İl Jandarma Komutanlığı ile Muğla İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri koordineli olarak yangın bölgesinde vatandaşların can ve mal güvenliği için tedbirler en üst seviyeye çıkarıldı.

KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yangınla ilgili açıklama yaptı. Bakan Kirişçi, “İlk müdahaleyi gerçekleştirdiğimiz orman yangınıyla ilgili bilgilendirmek istiyorum. AFAD’ımız ve Orman Genel Müdürlüğümüz ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızın desteğiyle başarıyla tamamlanmış, yangın kontrol altına alınmıştır. Soğutma çalışmaları başlamış ve devam edecektir” dedi.

“700 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ”

Kirişçi sözlerine şöyle devam etti: “Yaklaşık 300 hektarlık orman alanı ve 400 hektarlık tarım alanımız zarar görmüştür. 450 hane ve 3 bin 520 vatandaşımız uygun yerlere tahliye edilmiştir. 4 ev ağır toplam 10 ev hasar görmüştür. Can kaybı yoktur. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımız ve arı kovanlarımız güvenli yere taşınmıştır. Bunlar bizim tesellimizdir. 24 saat önce bu hadise başladığında gerek hava sıcaklığının yüksekliği, rutubetin düşüklüğü ve rüzgarın şiddeti bunun olayı zorlaştırmıştır. Bu zorluklara rağmen 24 saat dahi sürmeden bu yangın kontrol altına alınmıştır”

“DEVLETİMİZ VATANDAŞIN YANINDA”

Kirişçi, “Bu çalışmada 1 İHA, 12 uçak, toplam 29 helikopter, toplamda 48 hava aracı etkin olarak kullanılmıştır. 576 araç bu çalışmalara katılmıştır. 2 bin 170 personel ve 136 gönüllü çalışmalara katıldı.

Bu çerçevede öncelikle vatandaşlarımızın zarar ve ziyanları, hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra devletimiz her zaman olduğu gibi vatandaşın yanında. Vatandaşın zararları karşılanacak, ödemeleri gerçekleştirilecektir. Gece görüşlü helikopterlerimiz uçuşlarını gerçekleştirmişlerdir. Hava araçları kara ekiplerinin işini kolaylaştırmaktır. Asıl işi karadaki personelimiz yapar. Allah bir daha göstermesin. Bu ne ilk ne de son yangın olacaktır. Bize düşen verilen mücadele tek başına yeterli değildir. Vatandaşlarımızın destekleri bizim için değerlidir. Trafodan kaynaklı yangını 24 saatten daha kısa sürede kontrol altına alındı. Sahada çalışan personellerimize şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

ÇEŞME’DEKİ YANGIN KISMİ KONTROL ALTINA ALINDI

Öte yandan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Çeşme ilçesinde iki ayrı noktada çıkan yangınların kısmi kontrol altına alındığını açıkladı.

9 DAKİKADA İNTİKAL EDİLDİ

Vali Köşger, “Dün 13.20 itibariyle başlayan yangına orman teşkilatımız 9 dakika içerisinde gerekli müdahaleyi yapmış ve olağanüstü bir gayretle şu ana kadar yangın söndürme faaliyetlerini sürdürmüş bulunmakta. Bu süre zarfında 117 araç ve 750’nin üzerinde personel, 7 helikopter, 4 uçakla yangına müdahale edildi. Orman bölge teşkilatımız, jandarma, AFAD, itfaiye, yerel yönetimler eş güdüm içerisinde yardım etti. Bölge halkı da burada yangın söndürme çalışmalarına aktif olarak katkı sağladı.

Bu eş güdüm ve koordinasyon çerçevesinde personelimizin olağanüstü gayretleri neticesinde şu an itibariyle bütün olumsuz şartlara, şiddetli rüzgara rağmen hem Ovacık’taki hem de Zeytineli-Karaköy arasındaki yangını kısmi kontrol altına almış bulunmaktayız. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Bütün araçlar herhangi bir parlamaya karşı sahada faaliyetlerini devam ettirecek” dedi.

VALİ KÖŞGER SAAT VERİP UYARDI

Meteorolojik verilere göre 10.00-11.00 arası şiddetli rüzgar ihtimalinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Köşger, “O sebeple hala risk geçmiş değil. Başka alanlarda da risk olma ihtimali var. Bu sebeple vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Rüzgar ve kuru hava ormanlarda yangın riskini artırıyor. Toplam 120 hektarlık makilik ve ormanlık alan zarar gördü. Bunun dışında bir mal kaybı bulunmamakta. Genel itibariyle makilik ve çalılık alanlar olduğu için ciddi bir orman kaybı söz konusu değil çok şükür” sözlerine yer verdi.

“SİTELERDE TEHLİKE GEÇMİŞ DURUMDA”

İlk yangın ihbarının 13.20’de geldiğini hatırlatan Köşger, “9 dakikada teşkilatımız intikal edip müdahaleyi başlattı. 18.05’te ise Ovacık yangını çıktı ve 2 dakikada intikal edildi. Herhangi bir zaman kaybı olmadı. Başarının arkasında bu seri müdahalenin faydası var. Tahliye edilen sitelerde de vatandaşlarımıza ikametlerine dönebileceklerini söyledik.

Tehlike geçmiş durumda. Onların ikametlerine tehdit eden bir sıkıntı söz konusu değil. Ancak dün gece itibariyle ciddi bir tehlike atladı. Yangın, iki siteye sirayet edecek şekilde şiddetini artırmıştı. Rüzgar tribünlerinden de etkilenen tribün yok ama hem rüzgar tribünleri hem de yüksek gerilim hattı, havadan orman yangına müdahaleyi zorlaştırıyor. Böyle de bir zorluk vardı. Bunlara rağmen bu başarı yakalanmış oldu” diye konuştu.

5 KİŞİ SERBEST, 2 KİŞİ GÖZALTINDA

Karaköy yangınında gözaltına alınan 7 şüpheli ile ilgili de bilgi veren Köşger, “7 şüphelinin ifadelerine başvuruldu. 2’si gözaltında olmaya devam ediyor. 5’i serbest bırakıldı. Kaynak yapan ve ihmali bulunan 2 kişi gözaltında. Savcılık soruşturması devam ediyor. Ovacık’taki yangın da yüksek ihtimal elektrik kontağından, yüksek gerilim hatlarından kaynaklanmış. Teller kopmuş, birbirine çarpmış. Yangının başlangıç noktasında elektrik kontağı söz konusu.” bilgisini verdi.

BERGAMA’DA OTLUK ALANDA YANGIN

Çeşme ilçesinde dün çıkan orman yangını kısmen kontrol altına alınırken, bu sabah da Bergama ilçesi Sağancı köyü yakınlarında otluk alanda yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle alevler yayılmaya başladı.

Bölgede bulunan bir süt işleme tesisi alevlerin ortasında kaldı. Yangına havadan 2 helikopter ve karadan da 6 arazöz ile müdahale ediliyor. Ayrıca, Selçuk’tan iki yangın söndürme uçağının bölgeye yönlendirildiği bildirildi.

Ekipler, süt işleme tesisine zarar gelmemesi ve alevlerin kontrol altına alınması için yoğun çaba sarfediyor. Yangın, otluk alanda büyümeye devam ediyor.

İzmir’in Bergama ilçesinde, orman dışı otluk alanda çıkan yangın nedeniyle İzmir-Çanakkale kara yolunun Sağancı mevkii trafiğe kapandı.

Çeşme ilçesinde dün çıkan orman yangını kısmen kontrol altına alınırken, bu sabah da Bergama ilçesi Sağancı Köyü yakınlarında otluk alanda yangın çıktı.

Yangın nedeniyle İzmir-Çanakkale kara yolunun Sağancı mevkii trafiğe kapandı.

ALEVLER FABRİKAYA SIÇRADI

İzmir’in Bergama ilçesinde makilikte başlayan yangında alevler bölgedeki süt fabrikasına sıçradı. Çiftlikteki hayvanlar, tahliye edildi. Yangına 2 uçak, 3 helikopter, 11 arazöz ve çok sayıda itfaiye ekibiyle müdahale sürüyor.

Ayrıca 2 TIR, yanarak hasar gördü. Öte yandan yoğun duman nedeniyle Bergama-Dikili yolu, ulaşıma kapandı.

Gecenin karanlığında havalanan iki adet gece görüşlü yangın söndürme helikopteri alevlere su atarak müdahalede bulundu. Gece görüşlü helikopterlerin müdahalesi ile yangının daha kısa sürede kontrol altına alınması amaçlanıyor. Karadan da yangına müdahale gecenin karanlığında devam ediyor.

YANGINLARDAN SON GÖRÜNTÜLER

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir