Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan terör tepkisi: ‘ABD, Fırat’ın doğusunu terk etmeli’

Tahran dönüşü gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin F-16 satışında Yunanistan şartı için, "Bağlayıcı bir koşul değil" dedi. Suriye'ye olası harekâtın gündemde yer almayı sürdürdüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'ye de teröre destek üzerinden tepki göstererek, "Fırat’ın doğusundan Amerika askerini çeksin" ifadelerini kullandı.

featured

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan iç ve dış politikadan ekonomik gelişmelere dair önemli mesajlar verdi. Ziyareti takip eden gazeteciler arasında NTV Dış İlişkiler ve Haberler Müdürü Ahmet Yeşiltepe de vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Reisi ile ticaretten ulaştırmaya, gümrükten enerjiye birçok alanda iş birliği geliştirmeye yönelik ortak iradeye sahip olduklarını söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan tasarısına ilişkin konuşan Erdoğan, Madrid Zirvesi’ndeki Biden görüşmesinde Yunanistan şartının konuşulmadığını belirtti. Erdoğan, ”Yunan şartı bağlayıcı değil” dedi.

Erdoğan, teröre yönelik destek verdiği gerekçesiyle ABD’ye de tepki gösterdi. ”ABD Fırat’ın doğusunu terk etmeli” diyen Erdoğan, Suriye’ye yönelik harekat hazırlığına ilişkin de konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

Türkiye’nin Suriye’deki kaygılarına dair pozisyonuna İran’ı mı yoksa Rusya’yı mı daha yakın buldunuz? Bu arada Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaştan sonra Rusya’nın Suriye konusundaki politikasında, pozisyonunda bir değişiklik olduğu yönünde bir kanaatiniz oldu mu görüşmelerde?

”Astana süreciyle alakalı olarak İran ve Rusya ile başladığımız nokta ne ise ben bugün de Sayın Putin’i aynı noktada gördüm, aynı değerlendirmeleri yapıyor gördüm. İran tarafında tabii daha önce Hasan Ruhani vardı, şimdi ise İbrahim Reisi var.

İster istemez bazı değişiklikler oluyor desek de İran gibi bir devlet, bu tür düşüncelerini öyle kısa vadede değiştirmez. Aynı şekilde Rusya’da zaten Putin işin başındaydı, yine işin başında. Bizde de aynı şekilde, Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin başındaydı, yine başında.

Üçlü Zirve sonrası ortak basın toplantısında da görmüşsünüzdür, üçümüzün de düşünceleri herhalde aynı değildi. Farklı düşünceler ortaya koyduğumuz çok açık net ortadaydı. Bazı yerlerde farklılıklar olsa bile terörle mücadele konusunda bir defa bir birliktelik var.

Terörle ilgili konuda da PKK/PYD/YPG terör örgütlerine karşı ister istemez birleşiyoruz. Kaldı ki zaten bu rejime de en çok zararı veren sorun. Şu anda terör örgütü, Fırat’ın doğusunda özellikle petrol kuyularını emiyor, sömürüyor; ondan sonra rejime de satıyor. Böyle bir durum var.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir