Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘550 Bin Suriyeli geri döndü’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Rusya-Suriye iş birliğiyle ülkesine dönen sığınmacı sayısının daha da artacağını söyledi.

featured

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı’nda konuştu. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki programda, Suriyelilerin geri dönüş süreciyle ilgili önemli bilgileri paylaştı.

‘550 BİN SURİYELİ GERİ DÖNDÜ’

Briket evlerin inşasıyla geri dönüşlerin hızlandığını belirten Erdoğan, “Terörden temizleyerek emniyetli hale getirdiğimiz bölgelere şimdiye kadar ülkemizden yaklaşık 550 bin sığınmacı geri dönmüştür.” dedi.

Erdoğan; Rusya, Suriye ve Türkiye olarak bir süredir yürüttükleri diplomatik temaslar meyvesini verdikçe bu sayıların daha da artacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:

“Kapımıza gelip, ülkemize sığınan hiç kimseyi zorla geri göndermedik. Suriyeli Türkmenler kadar Kobanili Kürtlere, Halep’teki, Suriye’nin diğer bölgelerindeki Arap kardeşlerimize de sahip çıktık.

Suriye’deki çadır kentlerde hayata tutunmaya çalışan mazlumlara yardım götürürken kimsenin inancına, kökenine bakmadık.

‘SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ HIZLANIYOR’

Suriye’nin kuzeyindeki güvenlik ortamı iyileştikçe ülkemizdeki Suriyelilerin gönüllü olarak evlerine geri dönüşleri hızlanmaktadır.

Şu anda çadırlardan oradaki mültecileri kurtarmak için briket evler yapmaya başladık. Niye? Bunlar insan değil mi? İnsanca yaşamalarını sağlayalım, karda kışta bu çadırlardan bu insanları kurtaralım istedik.

Suriye’de huzur, istikrar ve barış ortamı tesis edilene kadar biz kardeşlik, komşuluk ve insanlık görevimizi yerine getirmey sürdüreceğiz. Ege Denizi’ndeki operasyonlarımız sayesinde sadece geçen yıl ölümün eşiğinden kurtarılan göçmen sayısı 20 bini buluyor.

‘SIĞINMACI KATİLLERİ BAŞ TACI YAPILIYOR’

Sığınmacıları denizde Ege’de ölüme terk eden, hatta botlarını batırarak kasten öldüren, döverek, soyarak, onurlarını kırarak sınırları dışına zorla iten ülkeler ise maalesef baş tacı yapılıyor.

Onca görüntüye, şahide, habere, şikayete rağmen göçmenlere bu zulmü reva görenler hakkında maalesef hiçbir adım atılmıyor. Biz tüm bu riyakârlıklara rağmen insan haklarını sözde değil, elimizi taşın altına koyarak savunmaya devam ediyoruz ve devam edeceğiz.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir