Cumhurbaşkanı Erdoğan: “196 yangın söndürüldü, 5 ilde 12 yangın sürüyor”

featured

İstanbul’da kıldığı cuma namazının ardından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 hafta içerisinde 196 yangının kontrol altına alındığını ve 5 ilde 12 yangınını devam ettiğini söyledi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“28 Temmuz’da başlayan yangın süreci bugün itibarıyla artık 9 günü aştı. 44 ilimizde çıkan 208 orman yangınınn 196’sı kontrol altına alındı. 5 ildeki 12 yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Antalya, Muğla, Isparta, Aydın ve Denizli. Yoğun bir yangın söndürme çalışmalarımız var. Uçak, helikopter, arazöz ve TOMA’lar köylülerimizin kendi imkanları da dahil olmak üzere yoğun bir çalışma var. Tüm imkanlarımızı seferber ettik.

Azerbaycan’a özel teşekkür

Karadan ve havadan müdahale arttı. Azerbaycan’ı zikretmek zorundayım. Aliyev kardeşimizle bir telefon görüşmesi yaptık. 600’ü aşkın yetişmiş itfaiyeci gönderdiler. Biraz daha artırabiliriz diyorlar. Bunları hemen son olarak 100 civarında itfaiyeci daha göndereyim dedi, isabetli olur dedim. Bugün gelirler. Ukrayna’dan gelenlerle birlikte ciddi bir güç kazanmış olduk. Ukrayna gece söndürme kabiliyetine sahip 5 uçak yolladı.

9 İHA arazide çalışıyor. 850 arazöz ve su tankeri 150 iş makinesi özellikle bunlar termik santrallerin etrafını açmada dozerlere çok ihtiyacımız oluyor. Termik santrallerin etrafı açılarak tehlikeden arındırılması lazım. Yangın mahaline görevli olmayanlar bundan böyle alınmayacak.

“Toplam hava filomuz 16 uçak ve 56 helikopterden oluşuyor”

Toplam hava filomuz 16 uçak ve 56 helikopterden oluşuyor. 7 adet jandarma helikopteri ve farklı ülkelerden gelen 23 hava aracı söz konusu.

Yanan alanlar tekrar ağaçlandırılacak ve başka bir amaçla kullanılamaz. Siyasetçlerin ifade ettiği gibi inşaata açılacaktır, yapımına müsaade edilecektir… Asla böyle bir şey yok. Bunlar yalandır. Yeni ağaçlandırma doğal bitki örtüsüne uyumlu olacaktır. Yıl bitmeden 252 milyon ağaç dikilecektir. Ülkemizi asla çöle teslim etmeyeceğiz.

Help Turkey kampanyası

Türkiye’yi fakir fukara göstermek için helpturkey diye bir kampanya başlattılar. Biz güçlüyüz. fazla dayanamadılar kısa bir süre içerisinde çektiler. Dezenformasyonla bir terör estirmek, yalan terörü dediğim şekilde bir terör estirmek halkımızı yalana esir etmeye yönelik bir kampanya var.

Kobani’de bu millet büyük bir imtihan verdi.Türkiye’de 4 milyon ağırlıklı olarak Arap ve Kürt mülteci varsa onlar bizim korumamız altında. Göçmenleri koruması altına alan Türkiye heralde zayıf bir ülke değil. Güçlü olduğu için koruma altına alıyor. Bundan sonra finansı iyi yönetmek suretiyle böyle adımlara atacağız.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir