Çin’in uzaya yolladığı 21 tonluk roket kontrolden çıktı! Parçaları Dünya’ya düşebilir…

featured

İlk uzay istasyonunu kurma yolundaki Çin’in 29 Nisan’da ilk modül ‘Tienhı’yı’ (Gök Uyumu) uzaya yolladığı Long March- 5B Y2 roketinin kontrolden çıktığı ve parçalarının 10 Mayıs civarında Dünya’ya düşebileceği uyarısı yapıldı.

Roketin başarıyla fırlatılmasının ardından Tienhı modülü 492 saniyelik uçuştan sonra fırlatıcının ana aşamasından ayrıldı ve planlanan ilk yörüngesine girdi. Roketin ana gövdesinin de hep olduğu gibi okyanusta daha önceden planlanmış bir noktaya iniş yapması bekleniyordu ama bu obje kontrolsüz biçimde Dünya’nın etrafında dönmeye başladı.

Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell, SpaceNews sitesine yaptığı açıklamada, 21 tonluk ve 30 metrelik roketin parçalarının kuzeyde ABD’nin New York şehri ile İspanya’nın başkenti Madrid, güneyde de Şili’nin güneyi ve Yeni Zelanda’nın Wellington şehri arasında bir alana düşebileceğini söyledi.

Parçaların nereye düşeceği belli değil

Söz konusu alanın büyük bölümü okyanuslarla kaplı olsa da roketin parçalarının yerleşim bölgelerine düşmesi de ihtimal dahilinde. Bu gerçekleşirse, roket parçalarının kontrolsüz biçimde Dünya’ya düştüğü en büyük senaryolardan biri gerçeğe dönüşmüş olacak.

Öyle ki McDowell, Çin’in daha önce uzaya yolladığı roketlerden biriyle de benzer bir sorununun yaşandığını hatırlattı: “Son yolladıkları Long March-5B roketinden büyük metal parçalar gökyüzünde uçuşmuş, Fildişi Sahili’nde birçok binaya zarar vermişti. Çoğu yeryüzüne düşmeden yanıp yok olmuştu ama düşen büyük metal parçalar da vardı. Neyse ki kimse yara almadı.”

ABD ordusunun ‘2021-035B’ adını verdiği, hafta sonu 80 kilometre daha alçakta ‘dolaşmaya’ başlayan ve bugün itibarıyla saatte 27 bin 600 km hızla hareket ettiği belirlenen roketin yönü orbit.ing-now.com adresinden izlenebiliyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir