Çin’den Tayvan’a art arda roket! Dünya diken üstünde…

Çin ile Tayvan arasında ABD’nin de dâhil olduğu gerilim Pekin yönetiminin tatbikatı ile zirveye ulaştı. Çin ordusunun, tatbikat adı altında ilk başta Tayvan Boğazı'nı füzelerle bombaladığı, sonrasında ise boğazı kapattığı ileri sürüldü. Şimdi dünyanın gözü ABD’nin vereceği tepkiye çevrildi...

featured

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin planlanan Tayvan ziyareti, Çin ve ABD arasındaki gerilimi tırmandırdı. Çinli yetkililer bu hafta içerisinde ABD’ye art arda uyarılarda bulundu.

Merkezi Pekin’de bulunan Güney Çin Denizi Stratejik Araştırma Girişimi adlı düşünce kuruluşunun derlediği seyir takip verilerine göre, ABD donanmasına ait Ronald Reagan uçak gemisi, hafta başında güdümlü füze taşıyan bir destroyer ve kruvazör ile Singapur’dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde Güney Çin Denizi’ne doğru hareket etmişti.

ÇİN MEDYASINDA SAVAŞ ÇAĞRILARI

Pelosi’nin ziyaret açıklamasıyla birlikte artan askeri hareketliliğin ardından Çin medyası, savaş manşetleri atmaya başladı. Çin hükümetine bağlı yayın organı Global Times ve Mao Zedong döneminden beri yayın yapan Halkın Günlüğü gazetesi, ABD’ye yönelik tehditlerde bulundu.

“TÜM UÇAKLARINIZI VURURUZ”

Çin Komünist Partisi ve yayın organı Halkın Günlüğü’nün “özel yorumcusu” sıfatıyla güncel konular hakkında görüş bildiren Hu Şijin yaptığı paylaşımda, “Eğer Nancy Pelosi ve ona eşlik eden savaş uçakları uyarılarımızı dikkate almazsa, önce zorlarız. Eğer hala Tayvan’a yaklaşmakta ısrar ederlerse, o zaman hem Nancy Pelosi’nin uçağını hem de ona eşlik eden savaş uçaklarını vururuz” ifadelerini kullandı.

ÇİN ROKETLERİ ATEŞLEDİ

Çin ordusu tatbikat adı altında önce Tayvan Boğazı’nı füzelerle bombaladı ardından da boğazı kapattığı iddia edildi.

“ÇİN İÇİN RUSYA BENZERİ SENARYO GÜNDEME GELEBİLİR”

Çin ordusunun Tayvan Boğazı’nı hedef aldığı sözde tatbikat sonrasında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’den bir açıklama geldi. Pelosi, “Çin’in tüm karşı çıkışlarına rağmen Çin için de Rusya benzeri senaryo gündeme gelebilir. Çin’in Tayvan‘a yönelik yapacağı benzer bir işgal girişimi ambargoyu hızlandırır” ifadelerini kullandı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir