Çin-Tayvan gerilimi Yeni Zelanda’yı korkuttu! Acil çağrı: ‘TikTok’u silin’

Son zamanlarda Çin ve Tayvan arasında yaşanan çekişme, Rusya-Ukrayna savaşının ardından "Yeni bir savaş kapıda mı?" sorusunu gündeme getiriyor. Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan'a ziyarette buluancağı iddiası sonucunda Çin'den gözdağı mesajları gelmeye başladı. Bu durumdan endişelenen Yeni Zelanda, Çin'in gizli bilgileri sızdırmaması için milletvekillerine TikTok'u silme çağrısında bulundu.

featured

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin olası bir Tayvan ziyareti Çin-Tayvan gerilimi artırmış durumda. “Pelosi Tayvan‘a gidecek mi?’ sorusu ABD ile Çin arasında restleşmeye neden olurken, tüm dünya Pelosi’nin uçağına kilitlendi.

Bu iddialar üzerinde Çin’den birkaç gündür ABD’ye tehdit mesajları gidiyor. Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesinin Çin’in egemenliğine zarar vereceğini söyledi.

Günlerdir devam eden bu restleşme Pasifik’teki diğer ülkeleri de endişelendirdi. Bu ülkelerden biri de Yeni Zelanda oldu. Yeni Zelanda, milletvekillerinden Çin’in verilerine ulaşabileceği gerekçesiyle TikTok’u silmelerini istedi.

Meclis sözcüsü, ayrıca güvenlik endişeleri nedeniyle uygulamayı kesinlikle meclis cihazlarında kullanmamalarını söyledi.

Geçen hafta da Meclis Başkanı Trevor Mallard, tüm partilere milletvekillerinin meclis telefonlarında ve cihazlarında TikTok’u kullanmamaları için çağrıda bulunmuştu.

Yapılan açıklamada “Bu şekilde cihazlarınızdaki verilere TikTok’un sahibi ByteDance ve Çin hükümetinin erişme ihtimali var. Bu da güvenlik açığına neden oluyor” denildi.

Parlamento servisinden gelen mesaj, uygulamanın tamamen silinmesini şiddetle tavsiye edildi. Ancak yine de milletvekilleri inatla uygulamayı indirecekse bu defa da milletvekilerinin verdikleri izinlerden emin olmaları konusunda uyarı geldi.

Yeni Zelanda’da birkaç politikacının TikTok hesabı var. Hesaplarını kapatıp kapatmayacakları şu an için bilinmiyor.

TikTok’un veri elde etmesiyle ilgili çok uzun süredir iddialar ortada dolaşıyor. TikTok’un güvenliği ve Çin hükümetine yakınlığı konusunda endişeleri olan ülkeler sıklıkla uygulamanın engellenmesini gündeme getiriyor.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir