CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu grup toplantısında konuşuyor

featured

Kemal Kılıçdaroğlu partisinin meclis  grup toplantısında ülke gündemi ile ilgili açıklamalarda bulunuyor.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Ciddi bir sorun var. Sorun hissediliyor mu, Türkiye çapında hissediliyor. Sorunu çözecek olan kim? Siyaset kurumu. Soruna talip olacak olan kim? İktidarı yönetenler. Peki yöneten görevini yapmıyorsa, o zaman biz devreye giriyoruz.

Ekonomik bir buhran var, hukuk buhranı var. Çözülmesi mi gerekiyor, çözülmesi gerekiyor. Kim çözecek? Siyaset kurumu çözecek.

Her ortamda şunu söyledik. Eğer ekonomide veya hukukta bir sorunu çözecekseniz ve o çözüm milletin hayrına olacaksa CHP olarak biz Meclis’te elimizi kaldıracağız ve evet diyeceğiz, engellemeyeceğiz. Fakat ısrarla sadece söylemde kalan sözler var. Gerçeğe dönüşmüyor. Yasaya dönüşmüyor. Herkes beklenti içinde nasıl çözülecek diye.

Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Çözecek irade de vardır, kapasite, birikim ve liyakat de vardır. Ama bir kişi ben her şeyi çözerim, benim çözmem lazım diyorsa olmaz. Bir devlet aile şirketi gibi yönetilemez. Devleti yönetmek için bilgiye, birikime, liyakate ihtiyacınız var. Devleti yönetenlerin bir sorumluluk anlayışı olması lazım. Devleti yönetenler vatandaşlar arasında ayrım yapmazlar. Ayrım yaptıkları andan itibaren bölücülük yapmış olurlar.

İktidar konuşamıyor sahaya çıkamıyor çünkü hepsi protesto ediliyorlar. O zaman görev bize düşüyor. 81 ile gitti arkadaşlar. Şimdi arkadaşlarımızı görevin ikinci etabı bekliyor. Yine 81 ile gideceğiz yine aynı kişilerle konuşacağız bu kez sadece ve sadece çözümlerimizi anlatacağız. Atladığımız bir çözüm varsa çözüm önerilirse onu da alacağız. Kısa vadede, orta vadede, uzun vadede nelerin yapılması gerekir tek tek belirledik.

Sorun var evet, demokrasi içinde çözüm de var. Herkese söylüyorum Türkiye’nin sorunlarını çözecek olan en güçlü aktör CHP’dir. Bunu samimiyetle söylüyorum.

Sorun var çözemiyorlar. Çünkü birikimleri, kapasiteleri yok. Liyakatli elemanarı yok. Sorunların altına yığılıp kaldılar. Biz çözeceğiz ama. Kararlılıkla, inançla çözeceğiz. Bizim çözme konusunda bilgi ve birikimimiz var. Bizim kimseye verilmeyecek hesabımız yoktur, hiçkimse bizi malvarlığımızla tehdit edemez!

Gerçekten millet perişan halde. Esnafı, çiftçisi, emeklisi herkes. Ama saraylarda oturanlar bu gerçeği görmüyorlar, göremiyorlar. Görmek istemiyorlar. Duymak istemiyorlar. Pembe hayaller peşindeler. Biz, gerçeği anlatmaya devam edeceğiz.

Dolarla ihale alanlar için ekonomi pik yapıyor. Yüzde yüz doğru. Dolarla devlete borç verenler de onlar için de ekonomi pik yapmış vaziyette. Buradan AK Partili kardeşlerime seslenmek isterim. Bunlar kendilerini biz yerli ve milliyiz diye tanımlıyorlardı değil mi? Peki yerli ve milli olanlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından dolarla borçlanma konusunda hazine tahvili çıkarırlar mı? Türk lirası var merkez bankası var, çarşıda pazarda Türk lirası geçiyor. Sen kendi parana güvenmiyorsun, bana borç para ver dolarla ver diyorsun. Bu sözüm sarayın bekçiliğini yapan için de geçerli. Dolarla mevduat hesabı. Onlar için de ekonomi pik yaptı. Para yatıyor orada ne kadar güzel.

Yandaşlar ve tefeciler için ekonomi pik yaptı. Servete servet katıyor. Peki esnaf, çiftçi, emekli, işçi, dul ve yetim için nedir? Ekonomi pik mi yaptı? Hayır. Onlar için ekonomi dip yaptı.

Cumhuriyet tarihinde işsizlik rekorunu kırdık. 10 milyon 287 bin işsizimiz var. İşsizlik sigortasından para alanlar 225 bin kişi.

Vatandaşa bari doğruları söyleyin. Ekonomi kötüye gidiyor düzelteceğiz deyin.

Çağrı yapıyorlar, efendim Türk lirası kullanın.

Çiftçiye destek kanunu bugüne kadar hiç uygulanmadı. Uygulanmadı ama 2020 bütçesinde çiftçiye verilen desteğin önemli bir kısmı 2021 bütçesinde kesiliyor. Mazot desteği 2021 bütçesinde bir önceki yıla göre 177 milyon lira daha az olacak. Gübre 52 milyon, çatak 50 milyon daha az para verilecek çiftçiye. Niçin? Dışarıdan alıyoruz. Samanı dışarıdan alıyoruz. Yozgat’ın dünya çapında kokulu mercimeği var. Biz mercimeği Bosna Hersek’ten alıyoruz. Çiftçi bunu hak ediyor mu? Oy veriyorsa hak ediyor. Sesini çıkarmıyorsan açlığı ve yoksulluğu hak ediyorsun kardeşim. Ben senin, çocuklarının hakkını savunuyorum. Emeğin hakkını savunuyorum. Sen saraylarda yaşayan kişileri onları savunuyorsan bir sorunumuz var demektir. Ahlaki bir sorunumuz var demektir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir