Celal Şengör’den olası İstanbul depremiyle ilgili şok eden açıklamalar: Marmara haritası üzerinde çizerek anlattı

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum Deprem Özel programının konuğu oldu. Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremle ilgili soruları yanıtlayan Celal Şengör, İstanbul’da da aynı büyüklükte depremin yaşanacağını ifade etti. Özener ise bölgede 300 kilometrelik alan içerisinde 772 adet artçı deprem olduğunu belirterek "Bu artçılar haftalar, aylar belki 1 yıl boyunca devam edecek" dedi.

featured

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye yaralarını sarmaya çalışıyor. Gazeteci Candaş Tolga Işık’ın TV100’de yayınlanan Az Önce Konuştum Deprem Özel programında, Prof. Dr. Celal Şengör ile Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremle ilgili merak edilenleri yanıtladı.

Candaş Tolga Işık’ın “Bu deprem İstanbul depremini tetikler mi? İstanbul’da deprem oldurur mu? İstanbul’da bir şeyi tetiklemesine gerek var mı depremin?” sözlerine Prof. Dr. Celal Şengör, “İstanbul’da deprem zaten olacak. İstanbul’da olduğu zaman aşağı yukarı bu büyüklükte olacak. Bizim ilk tahminimiz 7,8 büyüklüğüydü. Sonra Kumburgaz’daki deprem olunca belki bu doğuya doğru kırar o zaman belki 7,2 olabilir. Ama emin değiliz. Mesela, 1766 depremi. Önce bir parçayı kırmıştı birkaç ay sonra öteki parçayı kırmıştı” şeklinde yanıt verdi.

‘TABİATLA İNATLAŞMANIN ANLAMI YOK’

Celal Şengör, “Yani burada tabiatla inatlaşmanın anlamı yok. Tabiat bizden güçlü bunu anlamamız lazım. Palavrayla da tabiatın önüne geçemeyiz. Dolayısıyla işi ciddiye almalıyız. Devlet vatandaşı eğitmek zorunda. Benim son senelerde gördüğüm devlet tam tersini yapıyor. Gerekli dersleri kaldırıyor çünkü kendisi de bilgisiz” ifadelerini kullandı.

Celal Şengör, Candaş Tolga Işık’ın “Bir meslektaşınız dün İstanbul’da deprem olmayacak dedi gördünüz mü?” sorusuna ise “O benim meslektaşım olamaz” şeklinde yanıt verdi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir