Camdaki Kız dizisindeki bekaret kontrolü sahnesine RTÜK’ten ceza!

featured

Son bölümündeki bekaret kontrolü sahnesi ile gündeme bomba gibi düşen Camdaki Kız dizisi için sosyal medyada ‘bu tarz sahnelerin Türk izleyicilerine ders vermek niteliğinin aksine bu tip insanları daha da yüreklendirmek, normalleştirme olarak algılandığı’ yorumları yapılmıştı.

Psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu’nun kitabından uyarlanan ve proje tasarımında yer aldığı Camdaki Kız dizisindeki bekaret kontrolü sahnesi tepkilere yol açtı. Budayıcıoğlu, kitapta yer almayan ve psikolojik şiddet içeren sahneye neden izin verdiği yönünde eleştiriler aldı.

Camdaki Kız’da Burcu Biricik’in bekaret kontrolü sahnesi tepki topladı! Hazal Kaya aynı sahnede ne yapmıştı?

RTÜK tarafından gerçekleştirilen toplantıda, “Camdaki Kız” raporunu etraflıca analiz eden RTÜK Üyeleri, dizinin bazı sahnelerinde millî, manevi değerlere ve ailenin korunması ilkesine aykırılık teşkil eden; toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen ve kadını istismar eden nitelikte görüntülerin yer aldığını belirledi.

Dizide “Nalan” karakterinin annesi tarafından baskı ve kontrol altında tutulduğu, devamlı psikolojik şiddete, bazı anlarda ise fiziksel şiddete maruz kaldığı sahnelere yer verildiği ayrıca diğer karakter “Sedat”ın ise evli bir kadınla olan ilişkisinin anlatıldığı, “Nalan” karakteri ile evlenme arifesinde olan “Sedat”ın evli bir kadın olan “Cana” karakteriyle olan gayrimeşru ilişkisi temelinde oluşturulan hikâyenin Türk toplumu tarafından kabul görmesi mümkün olmayan bir ilişki modeli olduğunu belirleyen Üst Kurul, Kanal D’ye yaptırım kararı aldı.

Kadınlara yönelik baskıları teşvik eden sahneler

RTÜK, başka bir sahnede de annesi tarafından “Nalan” karakterine küçüklükten itibaren bekâret korsesi olarak adlandırılan bir kıyafetin zorla giydirilmesi, bu nedenle “Nalan”ın gün içerisinde tuvalete bile gidememesi, henüz ilköğretim çağındayken korseyi çıkardığı gerekçesiyle bütün arkadaşlarının önünde dövülmesi sahnelerinde fiziksel şiddet unsurlarını tespit etti.

Raporu hazırlayan uzmanın, 6112 sayılı Kanunda bulunan yayınlar “manevî değerlere, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz.” ve “kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez ” maddelerinin ihlal edildiği önerisini haklı gören Üst Kurul, müzakerelerin sonunda Kanal D’ye idari para cezası verilmesine karar verdi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir