Bugün 18 Mart! Çanakkale Zaferi işte böyle kazanıldı

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 108'inci yıldönümü geldi çattı. Peki 1915 yılında alınan Çanakkale Zaferi'nin önemi neydi? 1. Dünya Savaşı'nın kaderini nasıl etkiledi? Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün savaşta adlığı önemli kararlar nelerdi? Detaylar haberde...

featured

18 Mart 1915… O gün Çanakkale’de bir ulusun kaderi tümüyle değişti. İtilaf kuvvetleri, çökmek üzere olan müttefiki Çarlık Rusya’sına yardım göndermek için çıktığı seferde muazzam bir dirençle karşılaştı. Çanakkale Boğazı’nı geçemeyen İtilaf kuvvetlerinin gemileri, derin sulara gömüldü. Bazı tarihçiler, Osmanlı Devleti’nin kazandığı bu zaferin, 1. Dünya Savaşı’nı uzatan etkenlerden olduğunu öne sürüyor. Bu zaferin kazanılmasında en büyük pay sahibi olan komutanlardan biri ise Yarbay Mustafa Kemal idi.

MUSTAFA KEMAL, ANAFARTALAR KAHRAMANI OLDU!

Savaş sırasında Çanakkale cephesine geldiğinde Mustafa Kemal Atatürk’ün rütbesi yarbaydı ve 19. Tümen komutanı olarak görev yapıyordu. Mustafa Kemal Atatürk, savaşın ortalarında 130 bin kişilik bir kolorduya Albay rütbesi ile komutanlık yaptı. Aylarca süren savaşlardan sonra ise Anafartalar Grup Komutanlığı’na getirilerek gösterdiği üstün başarılar sonucunda “Anafartalar Kahramanı” ünvanını aldı.

ARIBURNU VE CONKBAYIRI SAVUNMASI

Muharabelerin ilk günü olan 25 Nisan 1915’te düşman Arıburnu kıyısına asker çıkarmıştır. Kıyıda çok zayıf kuvvetimiz vardır, bu sebeple düşman durdurulamadı. Anzaklar, Conkbayırı’na doğru ilerlemeye başladı. Conkbayırı düşman eline geçtiği anda, Çanakkale’de savunma imkansız hale gelir ve buradaki kuvvetlerimiz imha olurdu. Sonucunda ise İstanbul’a hem deniz hem de karayolu açılır ve İstanbul düşmüş olurdu.

SAVAŞIN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Mustafa Kemal, Arıburnu’na çıkan düşmana taarruz edilmesi gerektiğini düşündü ve Kolordu Komutanından izin istedi. Ancak Kolordu Komutanı bu durumda kendisi karar veremedi. Ordu Komutanından emir alınması gerekliydi ama bunun için yeterli vakit yoktu. İşte bu durumda Yarbay Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşı’nın kaderini değiştiren bir karar verdi. Durumun öneminden dolayı, ordudan gelecek emri beklemeden düşmana taarruza karar verdi ve taarruz etti. Mustafa Kemal tüm sorumluluğu üzerine alarak Çanakkale’nin kurtarılması için kendisini tehlikeye attı.

Mustafa Kemal, Conkbayır’ı düşmek üzereyken verdiği bu karar ile Conkbayırı’nı ve dolayısıyla İstanbul’u kurtarır. Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Savaşında Yarbay rütbesi ile 19. Tümen Komutanlığı yaparken 34 yaşındaydı.

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ, ÜLKE GENELİNDE KUTLANACAK!

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yıl dönümü törenlerle kutlanacak. Çanakkale Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilecek törenlerin ilki sabah Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başlayacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 16 Şubat 1994’te Çanakkale’ye verilen ve Çanakkale Valiliği’nde özel mahfazası içinde korunan, üzerinde “Çanakkale Geçilmez” yazılı altın madalya Türk bayrağına toka edilip göndere çekilecek.

21 PARE TOP ATIŞI YAPILACAK!

Çanakkale önlerinde bulunan “TCG Kınalıada” korvetinden 21 pare top atışı yapıldıktan sonra Şehitler Abidesi’ndeki törene geçilecek. Bu tören kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve protokol üyeleri, abidedeki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakacak.

Saygı duruşu ve saygı atışını müteakip İstiklal Marşı okunacak, Cumhurbaşkanı Erdoğan katılımcılara hitap edecek. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dua edilip sembolik şehit mezarlarına karanfil bırakılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şehitlik defterini imzalamasından sonra ise Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi gezilecek.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir