Bosna Kasabı olarak bilinen Ratko Mladiç’in müebbet hapis cezası onandı

featured

“Bosna Kasabı” olarak anılan, Srebrenitsa’da 8 binden fazla Müslüman erkeğin öldürülmesinden sorumlu olan Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç’in davasında nihai karar açıklandı.

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması, Mladic hakkında daha önce verilen ömür boyu hapis cezasını onarken, Mladic’in temyiz başvurusu ise reddedildi.

11 maddenin 10 tanesinden suçlu bulundu

Temyiz yargıçları, Mladic’in işlediği suçları göz önünde bulundurarak, daha önce aldığı müebbet hapis cezasında değişiklik yapılmamasına hükmetti.

İddianamedeki 11 maddenin 10’undan suçlu bulunan eski Sırp komutan, iddianamede yer alan Kljuc, Sanski Most, Kotor-Varos, Prijedor, Foca ve Vlasenica şehirlerinde “soykırım suçu işlendiği” maddesinden hüküm giymedi.

Bosna Hersek’te 1992-1995’teki savaşta Sırpların liderliğini yapan Mladic, Srebrenitsa soykırımı, Saraybosna kuşatması ve çeşitli savaş suçlarından sorumlu tutuldu.

Dava 2021’de başlamıştı

Hakkında 1995 yılında hazırlanan iddianamenin ardından 16 yıl saklanan ve 26 Mayıs 2011’de Sırbistan’da ele geçirilen Mladic’in davası, mayıs 2012’de başlamıştı.

ICTY’nin 2017’de hakkında verdiği ömür boyu hapis cezası kararına temmuz 2017’de itiraz eden Mladic, “adil yargılanmadığını” ve “hakimlerin, hakkında hüküm verirken maddi ve hukuki hata yaptığını” öne sürerek beraat ya da yeniden yargılanma talep etmişti.

Mladic’in itirazına ilişkin temyiz duruşmaları 25 ve 26 Ağustos 2020’de görülürken sağlık sorunları gerekçesiyle yaptığı erteleme talebi reddedilen 78 yaşındaki Mladic, duruşmaya bizzat katılarak savunmasını yapmıştı.

Ratko Mladic kimdir?

Bosna Savaşı sırasında 10 binlerce Bosnalı Müslümanın katledilmesinde baş rolü oynadı. Katliamları nedeniyle “Bosna Kasabı” olarak tanındı.

1992-1995 yılları arasında Bosna’daki savaş boyunca Sırp askerlerin komutanlığını yürüttü.

11 Temmuz 1995 günü emrindeki Sırp askerlerle Srebrenitsa’yı ele geçirdi. Mladic’in o gün söyledikleri, adeta olacakların da habercisiydi.

Sırp bayramı arifesinde Srebrenitsa’yı Sırp milletine armağan ettiklerini söyleyen Mladiç, “Nihayet bu topraklarda Türkler’den intikam alma zamanı gelmiştir” ifadesini kullandı.

15 yıl boyunca kaçak yaşadı

Bosna Kasabı, savaşın ardından kayıplara karıştı. Yaklaşık 15 yıl saklandı. 26 Mayıs 2011’de Sırbistan’da yakalandı.

16 Mayıs 2012’de, soykırım, insanlığa karşı suç işleme ve savaş kanunlarını ihlalden yargılanmasına başlandı.

Yargılama süreci 2017’de karara bağlandı.

10 farklı suçtan hüküm giyen Mladic, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir